PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 06 |

Tytuł artykułu

Potencjalny wpływ umowy TTIP na handel rolno-spożywczy Polski z USA

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Potential impact of TTIP agreement on Polish agri-food trade with the United States

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu jest charakterystyka handlu rolno-spożywczego Polski ze Stanami Zjednoczonymi oraz identyfikacja barier handlowych we wzajemnej wymianie, a także ocena, jaki wpływ miałoby Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP) na polski handel rolno-spożywczy z USA, gdyby jednak negocjacje zostały sfinalizowane. Wejście w życie umowy TTIP zwiększyłoby możliwości eksportu dla polskich producentów żywności, ale także ułatwiłoby dostęp do polskiego rynku amerykańskim towarom. Z przeprowadzonych analiz wynika, że największe szanse na zwiększenie sprzedaży w wyniku zniesienia barier celnych zyskaliby najprawdopodobniej producenci wyrobów czekoladowych, koncentratu jabłkowego, konserw mięsnych i rybnych, wódek, przetworów owocowych oraz mrożonek warzywnych i owocowych. Biorąc pod uwagę potrzeby unijnego rynku, korzystny mógłby być większy import m.in. wysokobiałkowych surowców paszowych, owoców tzw. południowych i ich przetworów, ryb i produktów rybnych.
EN
The aim of the article is to analyze Poland's trade with the United States and to assess the potential impact of the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) on Polish agri-food trade with the United States. The entry of TTIP into force would increase export opportunities for Polish food producers, but also would facilitate an access to the Polish market for American food products. As a result of the abolition of customs barriers, producers of chocolate products, apple concentrate, meat and fish preserves, vodkas, fruit preserves and fruit and vegetable freezers would gain on increased export. It would be beneficial for the EU market to increase imports from the US of high protein feed, southern fruits and their preparations, fish and fish products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

06

Opis fizyczny

s.2-7,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Ambroziak Ł, M. Bułkowska 2015. Całościowe Gospodarne i Handlowe Porozumienie z Kanadą (CETA) oraz Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP) a konkurencyjność polskich producentów żywności, w: Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (1) (red. nauk. I. Szczepaniak), seria „Program Wieloletni 2015-2019", nr 11, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 88-113.
  • [2] Database Of Origin & Registration (DOOR), http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html;jsessionid=pL0hLqqLXhNmFQyFl1b24mY3t9dJQPflg3xbL2YphGT4k6zdWn34%21-370879141 [21.03.2017].
  • [3] EU negotiating texts in TTIP http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230#market-access [21.03.2017].
  • [4] Harmonized Tariff Schedule 2017, https://hts.usitc.gov/ [21.03.2017].
  • [5] Tereszczuk M. 2016. „Analiza wyników handlu zagranicznego produktami mięsnymi w 2015 roku", Gospodarka Mięsna (3) : 6-10.
  • [6] Transatlantic Trade and Investment Partnership, http://ec.europa.eu/trade/policy/infocus/ttip/, [21.03.2017].
  • [7] Value of production of agricultural products and foodstuffs, wines, aromatised wines and spirits protected by a geographical indication (Gl), https://ec.europa.eu/agriculture/external-studies/value-gi_en [21.03.2017].
  • [8] World Tariff Profiles 2016, https://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/tariff_ profiles16_e.pdf [21.03.2017].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1e5dac34-9da6-46dd-be56-946923a91c1d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.