PL
Nazwa jagoda kamczacka powszechnie odnosi się do owoców Lonicera caerulea L., uznanych przez Japończyków za „eliksir życia”. Jagoda kamczacka, wschodząca komercyjna uprawa owoców w Ameryce Północnej, od wieków znana jest z leczniczych właściwości wśród mieszkańców Rosji, Japonii i północno-wschodnich Chin. Ma ona wyższą zawartość kwasu askorbinowego i antocyjanów niż inne jagody znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Zawartość witaminy C w owocach jagody kamczackiej w przedziale od 29 do 187 mg/100 g jest wyższa niż w innych źródłach witaminy C, takich jak pomarańcze, truskawki i maliny. Antocjany głównie cyjanidyna-3-O-glukozyd to główna antocyjanina występująca w jagodzie, zawierająca ok. 79-92% całkowitej zawartości antocyjanów i ponad 60% wszystkich polifenoli. Znaczące dowody wskazują na istotne właściwości przeciwutleniające, protekcyjne na serce, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe preparatów z jagody kamczackiej, bogatej w związki polifenolowe w in vitro, jak i in vivo. Niniejszy przegląd omawia znaczenie in vitro i przedkliniczne cytoprotekcji za pośrednictwem jagody i zapobiegania chorobom. Jagody te mogą być wykorzystywane jako składniki potencjalnej żywności funkcjonalnej, dietetycznych suplementów antyoksydacyjnych, jak również naturalnych produktów prozdrowotnych, ukierunkowanych na określone choroby przewlekle i metaboliczne
EN
Haskap berries commonly refer to fruits of Lonicera caerulea L., recognized by the Japanese as the „elixir of life”. Haskap, an emerging commercial fruit crop in North America, has been known for Its medicinal benefits amongst the people of Russia, Japan, and Northeastern China for centuries. Haskap berries have higher ascorbic acid and anthocyanin content than other berries known for their health-promoting benefits, such as blueberries. The vitamin C content in haskap berries, ranging between 29 and 187 mg/100g, is significantly higher than in other vitamin C sources such as oranges, strawberries, and raspberries. Anthocyanins, including cyanidin-3-O glucoside is the major anthocyanin present in haskap comprising about 79-92% of its total anthocyanin content and over 60% of the total polyphenols. Considerable evidence shows significant antioxidant, cardio-protective, anti-inflammatory, neuroprotective, anticancer, and anti-diabetic properties of polyphenolic compounds haskap preparations in vitro and in vivo. This review broadly discusses the in vitro and pre-clinical significance of haskap-mediated cytoprotection and disease prevention and disease prevention, these berries can be used as components of a potential functional food, dietary antioxidant supplements as well as natural health products targeting specific chronic and metabolic diseases