Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
Barbut S., 1998. Estimating the magnitude of the PSE problem in poultry. J. Muscle Foods, 9(1): 35-49.
Bianchi M., Petracci M., Cavani C., 2006. The influence of genotype, market live weight, trans¬portation, and holding conditions prior to slaughter on broiler meat color. Poultry Sci., 85(1): 123-128.
Czaja L., Gornowicz E., 2004. Wpływ udziału mieszanki ziół w paszy kurcząt brojlerów na wodochłonność i skład chemiczny mięśni. Rocz. Nauk. Zoot., 31(1): 77-86.
Debut M., Berri C., Baeza E., Sellier N., Arnould C., Guemene D., Jehl N., Boutten B., Jego Y., Beaumont C., Le Bihan-Duval E., 2003. Variation of chicken technological meat quality in rela¬tion to genotype and pre-slaughter stress conditions. Poultry Sci., 82(12): 1829-1838.
Doktor J., Połtowicz K. 2009. Effect of transport to the slaughterhouse on stress indicators and meat quality of broiler chickens. Ann. Anim. Sci., 9(3): 307-317.
Fritz Z., Kinal S., Schleicher A., 1994. Wpływ podawania kurczętom brojlerom mieszanek z udziałem preparatu torfowego lub ziół na wskaźniki hematologiczne, dysekcyjne, histologiczne i jakość mięsa. Zesz. Nauk. AR Wroc. Zoot., XXXIX, 252: 59-71.
Gardzielewska J., Jakubowska M., Buryta B., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 2003. Pomiar pH1 a jakość mięsa kurcząt brojlerów. Med. Wet., 59(5): 426-428.
Jakubowska M., Gardzielewska J., Kortz J., Karamucki T., Buryta B., Rybarczyk A., Otolińska A., Natalczyk-Szymkowska W., 2004. Kształtowanie się wybranych cech fizykochemicznych mięśni piersiowych w zależności od wartości pH mierzonego 15 minut po uboju u kurcząt brojlerów. Acta Sci. Pol, Technol. Aliment. 3(1): 139-144.
Jakubowska M., Kortz J., Gardzielewska J., Karmucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 1999. Współzależność między odczynem (pH1) a innymi cechami jakościowymi mięśni piersiowych kurcząt brojlerów. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 45: 449-454.
Langer R.O.S., Simoes G.S., Soares A.L., Oba A., Rossa A., Shimokomaki M., Ida E.I., 2010. Broiler transportation conditions in a Brazilian commercial line and the occurrence of breast PSE (Pale, Soft, Exudative) meat and DFD-like (Dark, Firm, Dry) meat. Braz. Arch. Biol. Technol. 53(5): 1161-1167.
Lesiów T., Kijowski J., 2003. Impact of PSE and DFD meat on poultry processing - a review. Pol. J. Food Nutr. Sci., Vol. 12/53, No 2: 3-8.
McKee S.R., Sams A.R., 1997. The effect of seasonal heat stress on rigor development and the incidence of pale, exudative turkey meat. Poultry Sci., 76(11): 1616-1620.
Mitchell M.A., Kettlewell P.J., 2009. Welfare of poultry during transport - a review. Proc. 8th Poultry Welfare Symposium, Cervia, Italy, 18-22 May 2009: 90-100. http://www.cabi.org/ animalscience/Uploads/File/AnimalScience/additionalFiles/WPSACerviaMay2009/76_wel- fare2009_mitchell.pdf
Newman K., 1997. Herbs and species: their role in modern livestock production, [in:] Biotechnolo¬gy in the Feed Industry. Proc. Alltech's 13th Annual Symposium. Nottingham University Press: 217-224.
Owens C. M., Sams A.R., 2000. The influence of transportation on turkey meat quality. Poultry Sci., 79(8): 1204-1207.
Petracci M., Baéza E., 2007. Harmonization of methodology of assessment of meat quality features. Proc. XVIII European Symposium on the Quality of Poultry Meat. Prague, Czech Republic, 2-5 September 2007.
Petracci M., Bianchi M., Cavani C., 2010. Pre-slaughter handling and slaughtering factors influenc¬ing poultry product quality. World Poultry Sci. J. 66(1): 17-26.
Pohja N., Niinivaraa F.P., 1957. Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleischesmittels der Kon-stantdruckmethode. Fleischwirt., 9: 193-195.
Polska Norma., 2001. PN-ISO 2917: Mięso i przetwory mięsne. Pomiar pH.
Qiao M., Fletcher D.L., Northcutt J.K., Smith D.P. 2002. The relationship between raw broiler breast meat color and composition. Poultry Sci., 81(3): 422-427.
Schleicher A., Fritz Z., Kinal S. 1996. Wpływ stosowania dodatków ziołowo-czosnkowych w mieszankach na wyniki produkcyjne i poubojowe kurcząt rzeźnych. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot., XLI, 297: 181-198.
Słowiński M., Król G., 1999. Wpływ odległości fermy od zakładu ubojowego i czasu oczekiwania na ubój na właściwości technologiczne mięsa kurcząt. Mięso i Wędliny, 6: 30-34.
Smolińska T., Korzeniowska M., 2005. Evaluation of the PSE and DFD abnormalities occurrence in chicken meat. Proc. XVII"1 European Symposium on the Quality of Poultry Meat. Door- werth, The Netherlands, 23-26 May 2005: 190-193.
Vecerek V., Grbalova S., Voslarova E., Janackova B., Malena M., 2006. Effects of Travel Distance and the Season of the Year on Death Rates of Broilers Transported to Poultry Processing Plants. Poultry Sci., 85(11): 1881-1884.
Warriss P.D., Knowles T.G., Brown S.N., Edwards J.E., Kettlewell P.J., Mitchell M.A., Baxter C.A., 1999. Effects of lairage time on body temperature and glycogen reserves of broiler chick¬ens held in transport modules. Vet. Rec., 145(8): 218-222.
Warris P.D., Pagazaurtundua A., Brown S.N., 2005. Relationship between maximum daily tempera¬ture and mortality of broiler chickens during transport and lairage. Brit. Poultry Sci., 46(12): 647-651.
Wenk C., 2002. Herbs, botanicals and other related substances. 11th European Poultry Conference, Bremen, Germany. Book of CD: 8.doc.
Wężyk S., Połtowicz K., Sosnówka-Czajka E., 2000. Wpływ dodatku mieszanki ziołowej na skład chemiczny mięsa kurcząt brojlerów. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 49: 425-426.
Wójcik A., 2007. Wpływ podawania kurczętom brojlerom chromu lub ziół na ograniczenie nieko-rzystnych skutków obrotu przedubojowego. Rozpr. i Monogr., UWM Olsztyn, 125: 1-110.
Wójcik A., Pomianowski J.F., Sowińska J., Mituniewicz T., Witkowska D, Chorąży Ł., Piotrowska J., 2011. Wpływ obrotu przedubojowego kurcząt brojlerów na jakość technologiczną mięsa. Inż. Ap. Chem., 50(42), 3: 85-86.
Wójcik A., Sowińska J., Iwańczuk-Czernik K., 2001. Body weight losses, mechanical damage and meat quality characteristics in slaughter turkeys receiving vitamin-mineral components before pre-slaughter handling. Pol. J. Food Nutr. Sci., Vol.10/51, No 3(S): 244-247.
Yalęin S., Guler H.C. 2009. Effect of pre-slaughter transport duration on meat quality of broilers slaughtered at different body weights and seasons. Proc. 19th European Symposium on Quality of Poultry Meat, Turku, Finland, 21-25 June 2009. http://www.cabi.org/animalscience/Uploads/ File/AnimalScience/additionalFiles/WPSATurku2009/64_eggmeat2009_yalcin_M06.pdf.
Young J.F., Stagsted J., Jensen S.K., Karlsson A.H., Henckel P., 2003. Ascorbic acid, a-tocopherol, and oregano supplements reduce stress-induced deterioration of chicken meat quality. Poultry Sci., 82(8): 1343-1351.