EN
The aim of the work was to assess the phenotypic value of conformation of standard chinchillas depending on their age groups. The research embraced a population of chinchillas (1986 individuals including: 1231 females and 755 males) from the breeding farm in the kujawsko-pomorskie voivodship within the years 2003-2010. Analyzed features included: animal size, color type, color purity, fur quality, belly-belt and total score achieved for the features mentioned above. Animals were divided into three age groups: I - up to 6 months, II - between 7 and 10 months, III - over 11 months. As a result of the research it has been shown that the most stabilized features on the assessed farm were: animal size (71% of the population presented max. evaluation 4 pt.) and belly-belt (80% of the population presented max. evaluation 3 pt.). It has been pointed out that the older the animal was the higher score it obtained during the license evaluation. Other features obtained lower scores than the possible maximum, which proves that the special attention should be paid while conducting further breeding work on the considered farms.
PL
Celem pracy było oszacowanie wartości fenotypowej cech pokroju szynszyli odmiany standard w zależności od grupy wiekowej. Badaniami objęto populację szynszyli (1986 osobników w tym: 1231 samic i 755 samców) z fermy zarodowej w województwie kujawsko-pomorskim w latach 2003-2010. Analizowano takie cechy jak: wielkość i typ zwierzęcia, typ barwny, czystość barwy, jakość okrywy włosowej, pas brzuszny oraz sumę punktów uzyskanych za wymienione cechy. Zwierzęta podzielono na trzy grupy wiekowe: I - do 6 miesięcy, II - od 7 do 10 miesięcy i III - powyżej 11 miesięcy. Stwierdzono, że najbardziej ustabilizowane cechy na ocenianej fermie to: wielkość i budowa zwierzęcia (max. ocenę 4 pkt. otrzymało 71% populacji) oraz pas brzuszny (max. ocenę 3 pkt., otrzymało 80% populacji). Wykazano, że im starsze były oceniane zwierzęta, tym wyższą otrzymywały punktację podczas oceny licencyjnej. Pozostałe cechy uzyskały punktację niższą od możliwego maksimum. Należy na nie zwrócić szczególną uwagę, prowadząc dalszą pracę hodowlaną na badanej fermie.