PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | 6 |
Tytuł artykułu

Strategie marki stosowane przez czołowe przedsiębiorstwa przemysłu mleczarskiego w Polsce

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Brand strategies implemented by leading companies of the dairy industry in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przedstawiono podstawy teoretyczne związane z budową marki i jej znaczeniem na współczesnym rynku. Dokonano ogólnej charakterystyki branży mleczarskiej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na konieczność budowy marki, która staje się jedną z ważniejszych determinant przy wyborze produktów. Przedstawiono przykłady funkcjonowania dwóch największych spółdzielni mleczarskich, które wykreowały silne marki, bardzo dobrze rozpoznawalne wśród konsumentów.
EN
The paper describes a theoretical framework connected with brand building and its role on the contemporary market. There was outlined a general description of the dairy sector with particular attention on a necessity of brand building, which has becoming one of the most important determinants in a process of products purchase. There were presented examples of the two largest dairy cooperatives, which have established strong brands well recognized among costumers.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
6
Opis fizyczny
s.177-182,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, Warszawa
Bibliografia
  • Domański T., Bryła P. 2010: Marketing Produktów Żywnościowych, Wyd. PWE, Warszawa, s. 79.
  • Drożdż J. 2012: Polskie firmy spożywcze na rankingowej Liście 2000, Przemysł Spożywczy, t. 66, 1, s. 7.
  • Górska-Warsewicz H. 2012: Ranking wartości marek, Przemysł Spożywczy, t. 66, 3, s. 26.
  • Gurgul E., Bylińska A., Nagalewska Ż. 2003: Promocja jako element marketing – mix na przykładzie wybranej spółdzielni mleczarskiej, [W:] M. Adamowicz (red.), Marketing w strategiach rozwoju sektora rolno-spożywczego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, s. 245.
  • Kall J., Kłeczek R. 2006: Zarządzanie marką, Wyd. Oficyna Ekonomiczna, Kraków, s. 12.
  • Kotler P., Armstrong G. 1998: Principles of Marketing, Prentice Hall International, London, s. 248.
  • Low G.S., Fullerton R.A. 1994: Brands, brand management and the brand manager system: A critical-historical evaluation, Journal of Marketing Research, New York, s. 175.
  • Ries A., Ries R. 2000: 22 niezmienne prawa zarządzania marką, Wyd. Prószyński i S-ka, Warszawa, s. 10.
  • Seremak-Bulge J. 2012: Perspektywy rozwoju polskiego rynku mleka po zniesieniu kwot mlecznych, Przegląd Mleczarski, 3, marzec, s. 31-37.
  • Szajner P. 2011: Interwencja na rynku mleka, Rynek mleka: Stan i perspektywy, nr 41, 21.
  • Świetlik K. 2011: Spożycie mleka i jego przetworów, Rynek mleka. Analizy rynkowe stan i perspektywy, nr 41, wrzesień, s. 13.
  • www.mlekovita.com.pl
  • www.portalspozywczy.pl
  • www.rankingmarek.pl
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1d1c30f0-f28d-4607-b527-a728692ff28f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.