PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 66 | 1 |
Tytuł artykułu

Dietary sources of lutein in adults suffering eye disease (AMD/cataracts)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. Epidemiological studies indicate that by consuming 6-14 mg lutein daily, the risk of acquiring eye diseases like age-related macular degeneration (AMD) or cataracts becomes reduced. Their symptoms can also by such means be alleviated and treatment improved. Objectives. To estimate dietary intakes of lutein obtained from foodstuffs and supplements along with determining its main sources in selected groups of adults suffering from eye disease and healthy controls. Material and Methods. The study was performed in Warsaw and its neighbourhoods during 2008-12. Subjects were 375 adults aged 50-97 years, of whom half had been diagnosed with AMD and/or cataracts; constituting the test group. Dietary intakes of lutein were assessed by Food Frequency Questionnaire Method whilst interview questionnaires assessed the intake of supplements. Results. Overall, the average dietary intake of lutein from foodstuffs was 2.5 mg daily, with the test group being significantly higher than healthy controls (2.9 vs 2.1 mg daily). Women’s intakes were also higher than in men (2.9 vs 2.1 mg daily), as were those possessing higher or secondary education compared to the others with primary or vocational education (2.7 vs 2.3 mg daily). Fresh vegetables were found to be the main dietary sources of lutein that included green leafy vegetables and frozen vegetables, constituting respectively 63% and 13% of the dietary intake. Dietary supplements containing lutein were taken by 109 subjects of whom most had eye disease (over 80%); where the average daily consumption of lutein from this source was 6.5 mg. Conclusions. For older people, the dietary intake of lutein from foodstuffs may be insufficient to prevent eye disease. Taking daily dietary supplements would thus be indicated to make up such deficiencies of lutein.
PL
Wprowadzenie. Wyniki badań epidemiologicznych wskazują, że spożycie luteiny w ilościach od 6 do 14 mg na dzień zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu typu AMD (zwyrodnienie plamki żółtej związanej z wiekiem) oraz zaćmy, jak również łagodzi ich objawy i wspomaga leczenie. Cel badań. Oszacowanie spożycia luteiny z żywnością i suplementami oraz wskazanie jej głównych źródeł w diecie wybranej grupy osób dorosłych, w kontekście współwystępowania chorób oczu. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w latach 2008-2012 w Warszawie i okolicach. Badaną grupę stanowiło 375 osób dorosłych w wieku 50-97 lat, przy czym połowa to osoby ze zdiagnozowanymi chorobami oczu tj. AMD i/lub zaćmą. Wielkość spożycia luteiny z produktów spożywczych określono za pomocą metody częstotliwości spożycia zaś z suplementów diety na podstawie wywiadu ankietowego. Wyniki. Średnie spożycie luteiny z żywności w badanej grupie ogółem wynosiło 2,5 mg/dzień i było istotnie wyższe w grupie osób ze zdiagnozowaną chorobą oczu w stosunku do osób zdrowych (2,9 vs. 2,1 mg/ dzień), u kobiet w stosunku do mężczyzn (2,9 vs. 2,1 mg/ dzień) oraz u osób z wykształceniem średnim lub wyższym niż podstawowym lub zawodowym (2,7 vs. 2,3 mg/ dzień). Głównymi żywieniowymi źródłami luteiny były warzywa świeże, w tym: zielone warzywa liściaste, z których pochodziło łącznie 63% tego związku oraz warzywa mrożone (13%). Stosowanie suplementów diety będących źródłem luteiny zadeklarowało 109 respondentów, przy czym były to głównie osoby z chorobami oczu (80%). Średnie spożycie luteiny z suplementów diety wynosiło 6,5 mg/dzień. Wnioski. W grupie osób starszych spożycie luteiny z żywności może być niewystarczające w prewencji chorób oczu. Stąd też, zasadne jest włączenie do ich całodziennej racji pokarmowej suplementów diety będących źródłem luteiny w celu wyrównania jej niedoborów.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
66
Numer
1
Opis fizyczny
p.55-60,ref.
Twórcy
autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 159c, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Alves-Rodrigues A., Shao A.: The science behind lutein. Toxicol Lett 2004;150:57–83.DOI:10.1016/j.toxlet.2003.10.031
  • 2. Bermudez O., Ribaya-Mercado J., Telegwakar S., Tucker K.: Hispanic and non-hispanic white elders from Massachusetts have different patterns of carotenoid intake and plasma concentrations. J Nutr 2005;135:1946-1502.
  • 3. Bernstein P., Delori F., Richer S., Kuijk F.,Wenzel A.: The value of measurement of macular carotenoid pigment optical densities and distributions in age-related macular degeneration and other retinal disorders. Vision Res 2010;50:716–728.DOI:10.1016/j.visres.2009.10.014
  • 4. Bone R., Landrum J.: Dose-dependent response of serum lutein and macular pigment optical density to supplementation with lutein esters. Arch Biochem Biophys 2010;504:50–55.DOI:10.1016/j.abb.2010.06.019
  • 5. Burke J., Curran-Celentano J., Wenzel A.: Diet and serum carotenoid concentrations affect macular pigment optical density in adults 45 years and older. J Nutr 2005;135:1208-1214.
  • 6. Dias M., Camões M., Oliveira L.: Carotenoids in traditional Portuguese fruits and vegetables. Food Chem 2009;113:808-815.DOI:10.1016/j.foodchem. 2008.08.002
  • 7. Englberger L., Wills R., Blades B., Dufficy L., Daniells J., Coyne T.: Carotenoid content and flesh color of selected banana cultivars growing in Australia. Food Nutr Bull 2006;27:281-291.
  • 8. Grando F., Olmedilla B., Blanco I.: Nutritional and clinical relevance of lutein in human health. Br J Nutr 2003;90:487-502.DOI:10.1079/BJN2003927
  • 9. Hamułka J., Wawrzyniak A.: Lycopene and lutein. The role of health promoting and their content in products. Ed. SGGW, Warsaw 2004 (in Polish).
  • 10. Hamułka J., Koczara J., Gronek M.: Lutein content of selected polish foods and estimation of its intake. Pol J Food Nutr Sci 2005;14:201–206.
  • 11. Hamułka J., Nogal D.: The assessment and characteristic of dietary supplements with lutein and zeaxanthin on Polish pharmaceutical market. Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):47-58 (in Polish).
  • 12. Hamułka J., Wawrzyniak A., Sulich A.: The assessment of beta-carotene, lycopene and lutein intake by selected group of adults. Rocz Panstw Zakl Hig 2012; 63:179-186 (in Polish).
  • 13. Jarosz M.:Nutrition recommendation for the Polish population. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2012 (in Polish).
  • 14. Kaźmierska M., Kosmalski B., Jarosz B., Ligor M., Trziszka T.: Effect of diversified hen raising system on lutein content in eggs. Food Sci Technol Qual 2011;78:75-84 (in Polish).
  • 15. Khachik F., De Moura F., Chew E., Douglass L., Ferris F., Kim J., Thompson D.: The effect of lutein and zeaxanthin supplementation on metabolites of these carotenoids in the serum of persons aged 60 or older. Invest Ophthamol Vis Sci 2006;47:5234-5242.DOI:10.1167/iovs.06-0504
  • 16. Kijlstra A., Tian Y., Kelly E., Berendschot T.: Lutein: More than just a filter for blue light. Prog Retin Eye Res 2012;31:303-315.DOI:10.1016/j.preteyeres.2012.03.002
  • 17. Leung I.: Macular pigment: New clinical methods of detection and the role of carotenoids in age-related macular degeneration. Optometry 2008;79:266-272. DOI:10.1016/j.optm.2007.03.017
  • 18. O’Neill M., Carroll Y., Corridan B., Olmedilla B., Granado F., Blanco I., Van den Berg H., Hininger I., Rousell A., Chopra M., Southon S., Thurnham D.: A European carotenoid database to assess carotenoid intakes and its use in a five-country comparative study. Br J Nutr 2001;85:499-507.DOI: 10.1079/BJN2000284
  • 19. Perry A., Rasmussen H., Johnson E.: Xanthophyll (lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. J Food Comp Anal 2009;22:9-15.DOI:10.1016/j.jfca.2008.07.006
  • 20. Pintea A., RuginaD.,Pop R., Bunea A., Socaciu C.: Xanthophylls protect against induced oxidation in cultured human retinal pigment epithelial cells. J Food Comp Anal 2011;24:830–836.DOI:10.1016/j.jfca.2011.03.007
  • 21. Plaza L., Sánchez-Moreno S., De Ancos B., Elez-Martínez P., Martín-Belloso O., Cano M.: Carotenoid and flavanone content during refrigerated storage of orange juice processed by high-pressure, pulsed electric fields and low pasteurization. Food Sci Technol 2011;44:834-839.DOI:10.1016/j.lwt.2010.12.013
  • 22. Rosenthal J., Kim J., De Monastario F. F., Thompson D., Bone R., Landrum J., De Moura F., KhachikF.,Chen H.,ChleicherR.,Ferris F., Chew E.: Dose-ranging study of lutein supplementation in persons aged 60 years or older. Invest Ophthamol Vis Sci 2006;47:5227-5233.DOI:10.1167/iovs.05-1513
  • 23. Shao A.; Hathcock J.: Risk assessment for the carotenoids lutein and lycopene. Regul Toxicol Pharmacol 2006;45:289–298.DOI:10.1016/j.yrtph.2006.05.007
  • 24. Szostak W., Szostak-Węgierek D.: Nutrition in prevention of age-related macular degeneration. Przeg Lek 2008;65:308-311 (in Polish).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1bb77c3d-d12a-4b2e-ac90-12741eb0b6aa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.