PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 17 | 1 |
Tytuł artykułu

Effect of saccharomyces cerevisiae yeast on milk protein content and composition and serum mineral concentrations in sheep

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ preparatu drożdży Saccharomyces cerevisiae na zawartooeæ białka i jego frakcji w mleku oraz wskaźniki mineralne w surowicy owiec
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The experiment was conducted on 26 nursing Kamieniec ewes from a breeding herd. The animals were divided into two equal groups characterized by the same litter type, age and sex of suckling lambs: I - control and II - experimental. Throughout the 70-day lactation period, both groups were fed identical diets comprising haylage of grasses and legumes, meadow hay and CJ concentrate in daily rations of: 2.80 kg haylage of grasses and legumes, 0.6 kg meadow hay and 0.6 kg CJ concentrate per ewe. Group II animals were fed the CJ concentrate with the addition of Inter Yeast S® Saccharomyces cerevisiae dried yeast in the amount of 50 g kg- 1 of the concentrate. Milk was sampled during control milking runs on lactation day 28 and 70. The collected samples were analyzed to determine the content of protein, whey protein, casein, as, ß and K casein fractions. Blood was sampled twice from the jugular vein on lactation day 28 and 70. After separation of serum, the following nutrient concentrations were determined: inorganic phosphorus (P;n), calcium (Ca) and magnesium (Mg). No significant variations were reported in the percentage share of whey proteins in ewe's milk during the peak and towards the end of lactation. The yeast preparation had no effect on the casein content of milk. Yeast supplementation significantly influenced the proportions of casein fractions on lactation day 70. A significant drop in ß-casein levels (by 2.32%) with a simultaneous increase in K-casein concentrations (by 1.86%) were noted in the milk of group II animals. Similar calcium, phosphorus and magnesium concentrations were determined in the blood serum of both animal groups throughout the experiment (on lactation day 28 and 70) and these results were within the reference values. The results of this study indicate that the inclusion of Saccharomyces cerevisiae brewer's yeast into the diet of lactating ewes could enhance the quality of milk proteins.
PL
Doświadczenie przeprowadzono na 26 maciorkach karmiących owcy kamienieckiej, pochodzących ze stada hodowlanego, podzielonych na 2 równe grupy, analogiczne pod względem wieku oraz typu miotu i płci odchowywanych jagniąt: I - kontrolną, II - doświadczalną. Zwierzęta obu grup otrzymywały podczas 70-dniowej laktacji taki sam zestaw pasz objętościowych: sianokiszonkę z traw i roślin motylkowych, siano łąkowe oraz mieszankę CJ. Dzienna dawka pokarmowa, w przeliczeniu na 1 matkę, obejmowała: 2,80 kg sianokiszonki z traw i roślin motylkowych, siano łąkowe i 0,6 kg mieszanki treściwej CJ. Maciorki z grupy doświadczalnej otrzymywały mieszankę CJ z dodatkiem suszonych drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae Inter Yeast S®, w proporcji 50 g kg- 1 mieszanki. Próby mleka do analiz pobierano podczas doju kontrolnego dwukrotnie, w 28. i 70. dniu laktacji, i określono w nich procentową zawartość: białka, białka serwatkowego i kazein, a także udział frakcji as-, ß- i K-kazeiny w kazeinie całkowitej. Krew do badań pobierano dwukrotnie z żyły jarzmowej, a w otrzymanej surowicy określono koncentrację składników mineralnych: Ca, Pin i Mg. Dodatek drożdży nie spowodował istotnych zmian w zawartości białka oraz białka serwatki w mleku, zarówno w szczytowej, jak i końcowej fazie laktacji, natomiast wpłynął na kształtowanie się udziału frakcji kazein. stwierdzono, że w mleku owiec z grupy II nastąpiło istotne obniżenie poziomu ß-kazeiny (o 2,32%), a równocześnie wzrost (p<0,01) zawartości K-kazeiny (o 1,86%). Stężenie wskaźników mineralnych surowicy (Ca, P i Mg) pozostawało na zbliżonym poziomie w obydwu grupach owiec zarówno w 28., jak i 70. dniu laktacji i mieściło się w granicach wartości referencyjnych. wyniki badań wskazują, że dodatek suszonych drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae do diety owiec karmiących może mieć wpływ na jakość białka mleka.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
17
Numer
1
Opis fizyczny
p.79-86,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Chair of Sheep and Goat Breeding, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Chair of Internal Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Chair of Sheep and Goat Breeding, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
  • Chair of Internal Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
  • Chair of Animal Nutrition and Feed Science, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
  • Chair of Cattle Breeding and Milk Quality Evaluation, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, PolandUniversity of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • ABD EL-SALAM M.H., EL-SHIBINY S., BUCHHEIM W. 1996. Characteristics and potential uses of the casein macropeptide. Int. Dairy J., 6(4): 327-341.
  • DOBICKI A., PREŚ J., FUCHS B., ŁUCZAK W. 2004. Znaczenie drożdży piwnych w żywieniu bydła i trzody chlewnej [Role of brewer’s yeast in nutrition of cattle and swine]. Prz. Hod., 2: 5-10. (in Polish)
  • DOBICKI A., PREĆ J., ZACHWIEJA A., KWAŚNICKI R. 2006. Saccharomyces cerevisiae preparations in the feeding of cows and their effect on milk yield and composition as well as rumen microorganisms. EJPAU, 9: 4.
  • DOBICKI A., PREŚ J., ZACHWIEJA A., MORDAK R., JAKUS W. 2007. Wpływ preparatów drożdżowych na wybrane parametry biochemiczne krwi i skład mleka [Effect of yeast preparations on some biochemical blood parameters and composition of milk]. Med. Wet., 63: 955-959. (in Polish)
  • DOBRZYŃSKI Z., SOLIŃSKA B., CHOJNICKA K., OPALIŃSKI S., RYSZKA F. 2006. Znaczenie drożdży w żywieniu zwierząt gospodarskich [Importance of yeasts in farm animal nutrition]. Acta Sci. Pol. Med. Vet., 5: 49-66. (in Polish)
  • FUCHS B., RZĄSA A., SZUBA-TRZNADEL A., HAREMZA D. 2007. Preparat drożdży piwnych podawany lochom prośnym i karmiącym jako czynnik stymulujący produkcyjność i zdrowotność prosiąt [Brewer’s yeast preparation given to gestating and nursing pigs as a factor stimulating productivity and health of piglets]. Acta Sci. Pol. Zoot., 6: 17-28. (in Polish)
  • GALIP N. 2006. Effect of supplemental yeast culture and sodium bicarbonate on ruminal fermentation and blood variables in rams. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., 90: 445-452.
  • GARCIA C.C.G., MENDOZA M.G.D., GONZALEZ M.S., COBOS P.M., ORTEGA C.M.E., RAMIREZ L.R. 2000 Effect of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) and monensin on ruminal fermentation and digestion in sheep. Anim. Feed Sci. Technol., 83: 165-170.
  • GRELA E.R., SEMENIUK V. 2006. Konsekwencje wycofania antybiotykowych stymulatorów wzrostu z żywienia zwierząt [The consequences of withdrawing antibiotic growth stimulators from animal nutrition]. Med. Wet., 62: 502-507.
  • MILEWSKI S. 2009. Wpływ preparatów z Saccharomyces cerevisiae na cechy użytkowości mięsnej oraz wskaźniki hematologiczne jagniąt ssących [Influence of Saccharomyces cerevisiae preparations on meat productivity and haematological indices of suckling lambs]. Med. Wet., 65: 51-54. (in Polish)
  • MILEWSKI S., SOBIECH P. 2009. Effect of dietary supplementation with Saccharomyces cerevisiae dried yeast on milk yield, blood biochemical and haematological indices in ewes. Bull. Vet. Inst. Puławy, 53: 753-758.
  • MILEWSKI S., ZĄBEK K. 2008. Cechy rozpłodowe oraz użytkowość mięsna i mleczna owiec rasy Charolaise w regionie Warmii i Mazur [Breeding traits as well as meat and milk productivity of Charolaise sheep in Warmia and Mazury]. Med Wet., 64: 473-476. (in Polish)
  • NAKAJIMA M., SHINODA I., SAMEJIMA Y., MIYAUCHI H., FUKUWATARI Y., HAYASAWA H. 1996. Kappa-casein suppresses melanogenesis in cultured pigment cells. Pigment Cell Res., 9: 235- 239.
  • NIKKHAH A.M., DEHGHAN B., ZALI A. 2004. Effect of feeding yeast (Saccharomyces cerevisiae) on productive performance of lactating Holstein dairy cow. Iran J. Agric., 35: 53-59.
  • NOURSADEGHI M., BICKERSTAFF M.C., HERBERT J., MOYES D., COHEN J., PEPYS M.B. 2002. Production of granulocyte colony-stimulating factor in the nonspecific acute phase response enhances host resistance to bacterial infection. J. Immunol., 169: 913-919.
  • ONO T., KOHNO H., ODAGIRI S. TAKAGI T. 1989. Subunit components of casein micelles from bovine, ovine, caprine and equine milks. J. Dairy Res., 56: 61-68.
  • PAYANDEH S., KAFILZADEH F. 2007. The effect of yeast (Saccharomyces cerevisiae) on nutrient intake, digestibility and finishing performance of lambs fed a diet based on dried molasses sugar beet-pulp. Pakistan J. Biol. Sci., 10: 4426-4431.
  • PIVA G., BELLADONNA S., FUSCONI G., SIEBALDI F. 1993. Effects of yeast on dairy cow performance, ruminal fermentation, blood components, and milk manufacturing properties. J. Dairy Sci., 76: 2717-2722.
  • ROBINSON P.H., GARRETT J.E. 1999. Effect of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on adaptation of cows to postpartum diets and on lactational performance. J. Anim. Sci., 77: 988-999.
  • SWARTZ D. L., MULLER L. D., ROGERS G. W., VARGA G. A. 1994. Effect of yeast cultures on performance of lactating dairy cows: A field study. J. Dairy Sci., 77: 3073-3080.
  • WÓJCIK R., MILEWSKI S., MAŁACZEWSKA J., TAŃSKI Z., BRZOSTOWSKI H., SIWICKI A. K. 2008. Defence mechanisms of the offspring of ewes fed a diet supplemented with yeast (Saccharomyces cerevisiae) during pregnancy and lactation. Central Europ. J. Immunol., 33: 197-201.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1b8b3d65-a855-4972-9404-5e040f768443
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.