PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | 4 |
Tytuł artykułu

Wybrane problemy środowiska naturalnego i trwałe rolnictwo w percepcji rolników

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Selected problems of natural environment and sustainable agriculture in farmers’ perception
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem artykułu jest określenie percepcji rolników w zakresie wybranych problemów środowiska naturalnego, istotnych z punktu widzenia rolnictwa. Przedstawiono poglądy grupy rolników na kwestię wpływu rolnictwa na środowisko naturalne w kontekście wymogów koncepcji trwałego rozwoju. Przeprowadzone analizy wykazały, że rolnicy dostrzegają negatywne zmiany w środowisku naturalnym, ale zazwyczaj nie wiążą ich z oddziaływaniem produkcji rolniczej. Ponad połowa badanych deklarowała znajomość pojęcia trwałego lub zrównoważonego rolnictwa, z czego znaczna część potrafiła poprawnie wskazać fundamentalne zasady tej koncepcji.
EN
In the paper the farmers’ opinions about the problems of natural environment protection has been discussed from the point of view of sustainable development. The analyses revealed that in general farmers were aware of negative changes ongoing in the natural environment, however they don’t link them with the negative consequences of agricultural production. Over a half of the respondents declared knowledge of the concept of sustainable agriculture - many of them correctly identified the fundamental principles of this concept as well.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
19
Numer
4
Opis fizyczny
s.195-200,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Carreón Jesús Rosales, René Jorna, Niels Faber, Rob van Haren. 2011. A Knowledge Approach to Sustainable Agriculture. [W] Global Food Insecurity, red. M. Behnassi, S. Draggan, S. Yaya. 11-20. Dordrecht: Springer, http://www.springer.com/978-94-007-0889-1.
  • Górski Tadeusz, Jerzy Kozyra, Andrzej Doroszewski. 2008. Field crop losses in Poland due to extreme Feather conditions – case studiem. [W] The influence of extreme Phenomena on the Natural Enviroment and Human Living Conditions, red. S. Liszewski, 35-70. Łódź: Łódzkie Towarzystwo Naukowe.
  • IPCC. 2006. IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories. Agriculture, Forestrand Other Land Use. Emissions From Livestock and Manure Management. Japan: IGES, https://www.ipcc.ch/meetings/session25/doc4a4b/vol4.pdf.
  • Kundzewicz Zbigniew, Jerzy Kozyra. 2011. „Ograniczanie wpływu zagrożeń klimatycznych w odniesieniu do rolnictwa i obszarów wiejskich”. Polish Journal of Agronomy 7: 68-81.
  • Majewski Edward. 2008. Trwały rozrój i trwałe rolnictwo – teoria a praktyka gospodarstw rolniczych. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  • Matyka Mariusz, Jan Kuś, Stanisław Krasowicz i in. 2017. Prognoza oddziaływania na środowisko projektu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Warszawa: dla Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach umowy nr 823/13.
  • Olesen Jorgen E., Miroslav Trnka, Kurt C. Kersebaum, A.O. Skjelvag, Bernard Seguin, Pirjo Peltonen-Sainio, Federica Rossi, Jerzy Kozyra, Fabio Micale. 2011. “Impacts and adaptation of European crop production systems to climate change”. European Journal of Agronomy 34: 96-112.
  • Pretty Jules. 2005. “Sustainability in agriculture: recent progress and emergent challenges”. Issues in Environmental Science and Technology 21: 1-14.
  • Scherr Sara, Jeffrey McNeely. 2008. “Biodiversity conservation and agricultural sustainability: towards an paradigm of „ecoagriculture” landscapes”. Philosophical Transactions of The Royal Society 363: 477-494.
  • Siemiński Janusz. 2008. „Idea rozwoju zrównoważonego i trwałego obszarów wiejskich w Polsce na tle innych koncepcji. Ujęcie planistyczne (część I)”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 2: 7-25.
  • Wielogórska Grażyna, Elżbieta Turska, Szymon Czarnocki. 2011. „Wpływ rolnictwa na środowisko w opinii właścicieli wybranych gospodarstwa środkowowschodniej Polski”. Fragmenta Agronomica 28 (2): 119-127.
  • World Commision on Enviroment and Development 1987. Our Common Future. Oxford, New York: Oxford University Press.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1b7fd659-5130-494f-9adc-2976dc7755d0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.