PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 11 | 3 |
Tytuł artykułu

Comparison of selected metric traits of the digestive system in farmed and wild fox populations

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Porównanie niektórych cech metrycznych układu pokarmowego populacji lisów pospolitych hodowlanych i dziko żyjących
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Long-term breeding work on farms and the use of properly balanced diets has led to differences between farmed and wild fox populations in metric traits of the gastrointestinal system, the determination of which was the aim of this study. Wild foxes were harvested in north-eastern Poland. Forty foxes (20 animals per group in an equal sex ratio) were examined for rate of digesta passage and length of digestive tract segments. Compared to farmed foxes, the wild population had a highly significantly greater intestine to body length ratio (3.23 to 3.71) and duodenum to body length ratio (0.58 to 1.01), which was due to the type of food consumed. Stomach contents of wild foxes were dominated by vertebrates (75.6%) and invertebrates (14.6%), with plant foods accounting for the smallest proportion (9.8%). Chemical analysis of digesta showed that compared to farmed foxes, wild foxes had lower proportions of crude protein (13.2% and 16.3%, respectively) (P≤0.01) and crude fat (6.2% and 8.1%, respectively) (P≤0.01), and a higher proportion of crude fibre (6.9% and 5.2%, respectively) (P≤0.05). Deficiency of essential food nutrients contributed to the low body weight of the wild foxes.
PL
Wieloletnia, intensywnie prowadzona praca hodowlana na fermach oraz stosowanie zbilansowanego żywienia doprowadziło do zróżnicowania cech metrycznych przewodu pokarmowego populacji pospolitych lisów hodowlanych i dziko żyjących, a określenie ich było celem badań. Osobniki dzikie odłowione zostały w północno-wschodnim rejonie kraju. Badaniami objęto 40 zwierząt (po 20 sztuk w grupie przy równym udziale płci), określając szybkość przechodzenia treści pokarmowej przez przewód pokarmowy i długość poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego. W porównaniu do lisów hodowlanych, populacja dzika odznaczała się wyższym wysoko istotnym stosunkiem długości jelit do tułowia (3,23 do 3,71) i długości dwunastnicy do tułowia (0,58 do 1,01), co było spowodowane rodzajem spożywanej karmy. W treści żołądka dzikich lisów procentowo najwięcej było kręgowców (75,6%) i bezkręgowców (14,6%), najniższy procent stanowiły pokarmy roślinne (9,8%). Wyniki analizy chemicznej treści pokarmowej wykazały u lisów dzikich, w stosunku do hodowlanych, mniejszy procent białka ogólnego (odpowiednio 13,2% i 16,3%; P≤0,01) i tłuszczu surowego (odpowiednio 6,2% i 8,1%; P≤0,01), natomiast wyższy włókna surowego (odpowiednio 6,9% i 5,2%; P≤0,05). Niedobory podstawowych składników pokarmowych w karmie wpłynęły na niską masę ciała lisów dzikich.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
3
Opis fizyczny
p.23-30,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Animal Genetic Resources Conservation, National Research Institute of Animal Production in Balice near Krakow, Krakowska 1, 32-083 Balice, Poland
  • Department of Animal Genetic Resources Conservation, National Research Institute of Animal Production in Balice near Krakow, Krakowska 1, 32-083 Balice, Poland
autor
  • Experimental Station of the National Research Institute of Animal Production, 39-331 Chorzelow Sp. z o.o., Poland
Bibliografia
  • 1. BRUDNICKI W., SKOCZYLAS B., NOWICKI W., WACH J., 2008 – Cechy metryczne jelita lisa pospolitego (Vulpes vulpes L.). Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych BTN B 64, 21-26.
  • 2. BRUDNICKI W., NOWICKI W., BRUDNICKI A., WACH J., KIRKIŁŁO-STACEWICZ K., SKOCZYLAS B., JABŁOŃSKI R., GRZYWACZ K., 2011 – Metrical features of the ventral part of the alimentary canal in arctic fox (Alopex lagopus L.). Journal of Central European Agriculture 12 (2), 276-282.
  • 3. DOROŻYŃSKA N., CYMBOROWSKI B., RADZIKOWSKA M., 1971 – Wpływ pokarmu na strukturę i funkcję przewodu pokarmowego u przedstawicieli różnych grup zwierzęcych. Przegląd Zoologiczny XV (1), 40-45.
  • 4. KULAWIK M., NOWICKI S., PRZYSIECKI P., FRĄCKOWIAK H., 2013 – Porównawcze badania metryczne lisa pospolitego (Vulpes vulpes) hodowlanego i dziko żyjącego. Nauka Przyroda Technologie 7 (4), 42-13.
  • 5. PIÓRKOWSKA M., 2010 – Lis – perspektywy hodowli. Wiadomości Zootechniczne, R. XLVIII, 4, 85-97.
  • 6. PRZYSIECKI P., NOWICKI S., FILISTOWICZ A., NAWROCKI Z., FUCHS B., FILISTOWICZ A., 2006 – The effect of selected animal husbandry procedures on the production performance of silver foxes. Acta Fytotechnica et Zootechnica 1, 198-200.
  • 7. RADZIKOWSKA M., 1981 – Wpływ różnej diety na budowę i czynności przewodu pokarmowego szczura (Rattus rattus L.). Przegląd Zoologiczny 25 (1), 83-92.
  • 8. SZYMECZKO R., 2001 – Ileal and total digestibility of amino acids in feeds used in mink and polar fox nutrition. Journal of Animal and Feed Sciences 10, Suppl. 1, 211-222.
  • 9. SZYMECZKO R., SKREDE A., 1990 – Protein digestion in mink. Acta Agriculture Scandinavica 40, 189-200.
  • 10. SZYMECZKO R., SKREDE A., 1991 – Protein digestion in fistulated polar foxes. Scientifur 3, 227-232.
  • 11. VHILE S.G., SKREDE A., AHLSTRŘM Ř., SZYMECZKO R., HOVE K., 2005 – Ileal and total tract nutrient digestibility in blue foxes (Alopex lagopus) fed extruded diets containing different protein sources. Archives of Animal Nutrition 59, 61-72.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1b5d4480-3b15-4f93-b8f9-0f06daf172e3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.