PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Wpływ podania rosnącym świniom cynku w mieszankach na jego zawartość w surowicy krwi i mięsie wieprzowym

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The influence of Zn addition to feed mixture for growing pigs of Zn content in blood serum and pork
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Tuczniki w okresie wzrostu pobierały cynk z dwóch lub trzech źródeł; grupa kontrolna (K) z surowców paszowych (śrut zbożowych, śruty sojowej, mączki zwierzęcej) i premiksu, a grupa doświadczalna (D) dodatkowo w formie tlenku cynku (0,05% w mieszance). Stwierdzono, że dodatkowe podanie Zn w formie ZnO w I okresie tuczu, tj. od masy ciała 20 do 55 kg zwiększyło wysokoistotnie zawartość Zn w mięsie wieprzowym (P ≤ 0,1)1), ale jego poziom nie przekroczył dopuszczalnej normy 5 mg/100 g tkanki.
EN
The fatteners received Zn from different sources during growing period. Animals (16 heads) from control group had received Zn from feeds' ingredients (cereal grounds, soybean meal, and meat-bone meal) and from mineral-vitamin premix. The experimental animals (16 pigs) gained Zn from feed mixture, premix and from zinc oxide (0.05% of mixture). Using Zn from ZnO in the first period of fattening (20 kg - 55 kg), significantly increased Zn content in meat samples from m. longissimus dorsi (P ≤ 0.01) in experimental group as compared to control one. However, Zn level did not exceed the allowed level (5 mg/100 g of tissue). The Zn content in the blood serum was in normal, and the difference between groups was not significant.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.513-519,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Hodowli Trzody Chlewnej, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
  • 1. Anon. Verordnung (EG) Nr 1334/2003 der Kommission vom 25. Juli 2003 zur Änderung der Bedingungen für die Zulassung einer Reihe von zur Gruppe der Spurenelemente zählenden Futtermittelzusatzstoffen. Amtsblatt Nr. L 187 vom 26.07. 2003, 11.
  • 2. Apgar J.: Zinc and reproduction. Ann, Rev. Nutr., 1985, 5, 43.
  • 3. Baker D.H., Ammerman C.B.: 1995. Zinc bioavability. Bioavability of nutrient for animals. Academic Press, New York, 367.
  • 4. Droke E.A., Spears J.W., Armstrong J.W., Kegley E.B., Simpson R.: Dietary zinc affects serum concentration of insulin and insulin-like growth factor I in lambs. J, Nutr., 1993, 123, 13.
  • 5. Gralak M.A.: Znaczenie niektórych mikroelementów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Ekologicznie kierunki produkcji żywności. Żywienie zwierząt a zdrowie człowieka. Warszawa, 1999, 52.
  • 6. He M.L.: Rambeck W.A. Rare earth elements - A new generation of growth promoters for pig? Arch. Anim. Nutr., 2000, 53 (4), 323.
  • 7. Hill G.M., Maran S.D., Carter S.D., Cromwell G.L., Ewan R.C., Harrold R.L., Lewis A.J., Miller P.S., Shurson G.C., Veum T.L.: Effect of pharmacological concentrations of zinc oxide with or without the inclusion of an antibacterial agent on nursery pig performance. J. Anim. Sei., 2001, 79, 934.
  • 8. Hill G.M., Cromwell G.L., Crenshaw T.D., Dove C.R., Ewan R.C., Knabe D.A., Lewis A.J., Libal G.W., Mahan D.C., Shurson G.C., Southern L.L., Veum T.L.: Growth promotion effects and plasma changes from feeding high dietary concentrations of zinc and copper to weanling pigs (regional study). J. Anim. Sei., 2000, 78 (4), 1010.
  • 9. Holm A., Poulsen H.D.: Zinc oxide in treating E. coli diarrhea in pigs after weaning. Food Animal. The Compendium January, 1996, 26-29, 48.
  • 10. Jansen-Waern M., Melin L., Lindberg R., Johannisson A., Petersson L., Wallgren P.: Dietary zinc oxide in weaned pigs-effects on performance, tissue concentrations, morphology, neutrophil functions and faucal microflora. Res. Vet. Sei., 1998, 64, 225.
  • 11. Johansen M., Caliesen J.: Non-antibiotic prevention of E. coli associated diseases in pigs at weaning. The National Committee for Pig Production, Dantsh Bacon &MeatCouncil,http://www.afac.slu.seAVorkshop%20Nopge/Foredrag%20Markk%20Johansen.pdf.
  • 12. Kasahara M., Anraku Y.: Mechanism of energy coupling reaction for the concentrative uptake of praline by E. coli membrance vesicles. J. Biochem., 1974, 76 (174), 977.
  • 13. Mahan D.C., Shields Jr R.G.: Macro and micromineral composition of pigs from birth 145 kilograms of body weight. J. Anim. Sei., 1998, 76, 506.
  • 14. Miller E.R., Luecke R.W., Ullrey D.E., Baltzer B.V., Bradley B.L., Hoefer J.A.: Biochemical, skeletal and allometric changes due to zinc deficiency in the baby pig. J. Nutr., 1968, 95, 278.
  • 15. Normy Żywienia Świń. IFiŻZ Jabłonna, Omnitech Press 1993.
  • 16. Poulsen H.D.: Zinc and copper as feed additives, growth factors or unwanted environmental factors. J. Anim. Feed Sei., 1998, 7, 135.
  • 17. Rekiel A., Surdacki Z: Zawartość składników mineralnych w tkance mięśniowej krajowych ras świń i ich mieszańców. Medycyna Wet., 1985, 41(5), 279.
  • 18. Rekiel A.: Wykorzystanie tlenku cynku w profilaktyce biegunek okresu odsadzeniowego. Trzoda Chlew., 1998, 7, 82.
  • 19. Rekiel A.: Wykorzystanie dodatków paszowych mogących efektywnie zastąpić antybiotykowe stymulatory wzrostu. Materiały konferencji - „Wykorzystanie genetycznych i pozagenetycznych metod zmierzających do poprawy jakości produkowanej wieprzowiny" Pawłowice, 6.11.2002, 51.
  • 20. Rekiel A., Cichowicz M., Kozłowski W., Batorska M.: The influence of antibiotic, probiotic or zinc oxide addition on morphometric indices of pig intestines. Ann. Anim. Sei., supi., 2003, 123-126.
  • 21. Rutkowska-Pejsak B., Mokrzycka A., Szkoda J.: Wpływ wysokich dawek tlenku cynku podawanego z paszą na stan zdrowotny prosiąt w okresie poodsadzeniowym. Medycyna Wet., 1998, 54 (3), 194.
  • 22. Schell T.C., Komegay E.T.: Zinc concentration in tissues and performance of weanling pigs fed pharmacological levels of zinc from ZnO, Zn-methionine, Zn-lysine, or ZnSO4. J. Anim. Sei., 1996, 74, 1584.
  • 23. Smith J.W., O'Quinn P.R., Goodband R.D., Tokach M.D., Nelssen J.L.: Effects of the interrelationship between zinc oxide and copper sulfate on growth performance of early-weaned pigs. J. Anim. Sei., 1997, 75 (7), 1861.
  • 24. Spears J.W., Blackwelder J.T., Armstrong T.A., van Heugten E.: Effect of dietary zinc source and level on performance, zinc status, and immune response of nursery pigs. 1998-2000 Departmental Report, Department of Animal Science, ANS Report No. 248, 2000.
  • 25. SPSS. 10.0 for Windows user's guide, 2000 by SPSS Ins. USA.
  • 26. Swinkels J.W.G.M., Komegay E.T., Zhou W., Lindemann M.D., Webb K.E., Vertegen Jr.M.W.A.: Effectiveness of zinc amino acid chelate and zincsufate in restoring serum and soft tissue zinc concentrationsn fed zincdepleted pigs. J. Anim. Sei., 1996, 74, 2420.
  • 27. Underwood E.J., Suttle N.F.: The mineral nutrition of livestock. 3,d ed Fundation for Animal Health and Welfare, Penicuik, Edinburgh, UK. 1999.
  • 28. Wedekind K.J., Colling G., Hancock J., Titgemeyer E.: The bioavability of zinc-methionine relative to zinc sulphate and zinc oxide. J. Anim. Sei., 1994, 70, 178.
  • 29. Valee B.L., Falchuk K.H.: The biochemical basis of zinc physiology. Physiol. Rev., 1993, 73, 79.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1b47c4a5-7427-4383-843a-fddaa85194a2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.