PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 74 | 02 |
Tytuł artykułu

Zanieczyszczenie parazytologiczne małży i ostryg

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Parasitological contamination of mussels and oysters
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The literature on human mussel-borne protozoan and helminthic infections is widely dispersed in epidemiological and parasitological journals. This review is focused on humans as hosts for protozoan, trematode and nematode parasites associated with consumption of mussels. These infections are caused mainly by protozoans transferred as cysts and oocysts or trematodes transferred as cercariae or metacercariae. The main scope of the article covers the following genera: Cryptosporidium, Giardia, Toxoplasma, microsporidia, and Fasciola. Foods regarded until recently as quite exotic are currently becoming increasingly available to consumers. To avoid certain parasitic infections, consumers need to know the risk factors associated with consumption of popular sea foods, such as mussels. The article contains information that may be useful to persons with compromised immune response.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
74
Numer
02
Opis fizyczny
s.88-92,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
autor
  • Zakład Parazytologii i Chorób Inwazyjnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
Bibliografia
  • Cake E. W.: Larval cestode parasites of edible mollusks of the northeastern Gulf of Mexico. Gulf Res. Rep. 1977, 6, 1-8.
  • Dawson D. J.: Water quality in the food industry management and microbiological issues. Guideline CCFRA England 2000, 27, 47-60.
  • Dubey J. P., Beattie C. P.: Toxoplasmosis of Animals and Man. CRC Press Inc, Boca Raton 1988.
  • DuPont H. L., Chappell C. L., Sterling C. R., Okhuysen P. C., Rose J. B., Jakubowski W.: The infectivity of Cryptosporidium parvum in healthy volunteers. N. Engl. J. Med. 1995, 332, 855-859.
  • Fayer R., Graczyk T. K., Lewis E. J., Trout J. M., Farley C. A.: Survival of infectious Cryptosporidium parvum oocysts in seawater and eastern oysters (Crassostrea virginica) in the Chesapeake Bay. Appl. Environ. Microb. 1998, 64, 1070-1074.
  • Fayer R., Lewis E. J., Trout J. M., Graczyk T. K., Jenkins M. C., Higgins J., Xiao L., Lal A. A.: Cryptosporidium parvum in oysters from commercial harvesting sites in the Chesapeake Bay. Emerg. Infect. Dis. 1999, 5, 706-710.
  • Freire-Santos F., Gomez-Couso H., Ortega-Inarrea M. R., Castro-Hermida J. A., Oteiza-Lopez A. M., Garcia-Martin O., Ares-Mazas M. E.: Survival of Cryptosporidium parvum oocysts recovered from experimentally contaminated oysters (Ostrea edulis) and clams (Tapes decussatus). Parasitol. Res. 2002, 88, 130-133.
  • Furmaga S.: Choroby pasożytnicze zwierząt domowych. PWRiL, Warszawa 1983.
  • González Galán I., García Menaya J., Jiménez Ferrera G., González Mateos G.: Anaphylactic shock to oysters and white fish with generalized urticaria to prawns and white fish. Allergol. Immunopath. 2002, 30, 300-303.
  • Grabda J.: Zarys parazytologii ryb morskich. PWN, Warszawa 1981.
  • Graczyk T. K., Tamang L., Graczyk H.: Human protozoan parasites in molluscan shellfish. Adv. Food Nutr. Res. 2005, 50, 79-100.
  • Grove D. I.: Fasciolopsis buski and Fasciolopsiasis. C.A.B.I. 2002, 127-141.
  • Jenkins M. C., Trout J., Fayer R.: Development and application of an improved semiquantitative technique for detecting low-level Cryptosporidium parvum infections in mouse tissue using polymerase chain reaction. J. Parasitol. 1998, 84, 182-186.
  • Jong-Yil Chai: Recent trends of parasitic infections in Korea. Proc. 1st Congress of Federation of Asian Parasitologists (FAP) in Chiba Japan 2000, s. 96-104.
  • Keeling P. J., Fast N. M.: Microsporidia: Biology and evolution of highly reduced intracellular parasites. Annu. Rev. Microbiol. 2002, 56, 93-116.
  • Lindsay D. S., Collins M. V., Mitchell S. M., et al.: Survival of Toxoplasma gondii oocysts in eastern oysters (Crassostrea virginica). J. Parasitol. 2004, 90, 1054-1057.
  • Pawłowski Z.: Inwazje i choroby pasożytnicze. Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, s. 498.
  • Robertson L. J.: The potential for marine bivalve shellfish to act as transmission vehicles for outbreaks of protozoan infections in humans: a review. Int. J. Food Microbiol. 2007, 120, 201-216.
  • Strzałko J.: Kompendium wiedzy o ekologii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999.
  • Tenter A. M., Heckeroth A. R., Weiss L. M.: Toxoplasma gondii: from animals to humans. Int. J. Parasitol. 2000, 30, 1217-1258.
  • US EPA Method 1623: Cryptosporidium and Giardia in water by filtration/IMS/FA. EPA-821-R-01-025, 2001, 1-58.
  • Wada S., Nishimoto Y., Nakashima T., Shigenobu T., Onari K.: Clinical observation of bronchial asthma in workers who culture oysters. J. Med. Sci. 1967, 16, 255-266.
  • WHO Assessment and management of seafood safety and quality. Current Practices And Emerging Issues Assessment and Management of Seafood Safety and Quality 574 Issn 2070-7010. FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper. Food and Agriculture Organization. Rome 2014.
  • WHO/FAO. Food-Borne Trematode Infections in Asia. Ha Noi, Vietnam 2002.
  • WHO Review on the Epidemiological Profile of Helminthes and their Control in the Western Pacific region, 1997-2008.
  • Złotorzycka J. (red.), Lonc E., Majewska A. C., Okulewicz A., Pojmańska T., Wędrychowicz H.: Słownik parazytologiczny. Wyd. Pol. Tow. Parazytologiczne, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1b27bbfb-8d4f-4a1d-a038-f8614b5b0f48
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.