PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 71 | 04 |
Tytuł artykułu

Skład chemiczny oraz przydatność technologiczna mleka w zależności of fazy laktacji oraz systemu żywienia krów

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Chemical composition and technological suitability of milk with regard to the feeding system of cows
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of the study was to assess the changes in daily productivity, chemical composition, i.e. cholesterol content and parameters of technological suitability of milk obtained in the intensive and traditional systems in the following stages of lactation. A total of 2,112 milk samples of which 1,143 collected from 273 cows maintained in farms with an intensive milk production technology (loose cow houses and TMR feeding system) and 969 collected from 231 cows from farms with a traditional production system (seasonal feeding with share of pasture) were evaluated. The samples were divided into three groups with regard to stage of lactation, i.e. I – up to 120 days, II – from 121 to 200 and III – above 200. Basic chemical composition (protein, fat, lactose and dry matter), content of casein, non-fat dry matter and cholesterol, protein to fat ratio, active and potential acidity, thermal stability, rennet coagulation time and dispersion state of milk fat were determined. It was shown that daily milk yield (averagely 23.38 kg) was almost twice as high (p ≤ 0.01) in the intensive system in comparison to the conventional system (14.53 kg). Milk from cows maintained in the intensive system also contained significantly (p ≤ 0.01 and p ≤ 0.05) more protein (on average 3.66%), fat (4.45%), casein (2.87%) and dry matter (13.54%) with regard to milk from the traditional system; respectively: 3.50, 4.31, 2.65 and 13.33%. With the following stage of lactation, irrespective of the production season, a significant (p ≤ 0.01) increase in the content of protein, casein, fat and dry matter (including non-fat) and systematic decrease in lactose level were stated in milk. The biggest changes were found in milk of cows maintained in the traditional husbandry system, and they were related to protein (an increase by 26 pp.) and casein (by 16 pp.) contents. A significantly (p ≤ 0.05) higher concentration of cholesterol was found in milk of cows from farms with intensive production systems (on average 21.52 mg/100 ml) compared to the traditional (18.69 mg/100 ml). More constant cholesterol content during the whole lactation period was characteristic for milk from the intensive system. Share of large fat globules (a diameter > 10 µm) decreased with the passage of the lactation period in both systems of milk production. In the traditional system, however, these changes were greater, i.e. from 10.17 to 8.06%, and statistically significant (p ≤ 0.01) in comparison to the intensive system (from 10.42 to 9.01%).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
71
Numer
04
Opis fizyczny
s.231-235,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
  • Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
Bibliografia
  • 1. AOAC: Official Methods of Analysis. Casein Nitrogen Content of Milk. 998.06. AOAC International, 2000, 32, s. 52.
  • 2. Auldist M. J., Walsch B. J., Thomson N. A.: Seasonal and lactational influence on bovine milk composition in New Zealand. J. Dairy Res. 1998, 65, 401-411.
  • 3. Bargo F., Muller L. D., Delahoy J. E., Cassidy T. W.: Performance of high producing dairy cows with three different feeding systems combining pastureand Total Mixed Rations. J. Dairy Sci. 2002, 85, 2948-2963.
  • 4. Barłowska J., Chabuz W., Król J., Szwajkowska M., Litwińczuk Z.: Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka produkowanego w systemieintensywnym i tradycyjnym w 3 rejonach wschodniej Polski. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2012, 83, 122-135.
  • 5. Barłowska J., Szwajkowska M., Litwińczuk Z., Matwijczuk A.: The influence of cow breed and feeding system on the dispersion state of milk fat and content of cholesterol. Rocz. Nauk. PTZ 2011, 7, 57-65.
  • 6. Bilik K., Łopuszańska-Rusek M.: Effect of organic and conventional feeding of Red-and-White cows on productivity and milk composition. Ann. Anim. Sci.2011, 10, 441-458.
  • 7. Bloksma J., Adriaansen-Tennekes R., Huber M., van de Vijver L. P. L., Baar T., de Wit J.: Comparison of organic and conventional raw milk quality in theNetherlands. Biol. Agric. Hortic. 2008, 26, 69-83.
  • 8. Chabuz W., Litwińczuk Z., Teter W., Stanek P., Brodziak A.: Pokrycie potrzeb pokarmowych i koszty produkcji mleka w gospodarstwach o różnych systemachżywienia krów. Rocz. Nauk. PTZ 2012, 8, 27-39.
  • 9. Collomb M., Butikofer U., Sieber R., Jeangros B., Bosset J. O.: Correlation between fatty acids in cows’ milk fat produced in the Lowlands, Mountains andHighlands of Switzerland and botanical composition of the fodder. Int. Dairy J.2002, 12, 661-666.
  • 10. Couvreur S., Hurtaud C., Marnet P. G., Faverdin P., Peyraud J. L.: Composition of milk fat from cows selected for milk fat globule size and offered either fresh pasture or a corn silage-based diet. J. Dairy Sci. 2007, 90, 392-403.
  • 11. Devold T. G., Brovold M. J., Langsrud T., Vegarud G. E.: Size of native and heated casein micelles, content of protein and minerals in milk from NorwegianRed Cattle – effect of milk protein polymorphism and different feeding regimes.Int. Dairy J. 2000, 10, 313-323.
  • 12. Hallén E., Allmere T., Naslund J., Andren A., Lunden A.: Effect of genetic polymorphism of milk proteins on rheology of chymosin-induced milk gels. Int. Dairy J. 2007, 17, 791-799.
  • 13. Harzia H., Ilves A., Ots M., Henno M., Jõudu I., Kaart T., Ling K., Kärt O., Kilk K., Soomets U.: Alterations in milk metabolome and coagulation abilityduring the lactation of dairy cows. J. Dairy Sci. 2013, 96, 6440-6448.
  • 14. Heck J. M. L., Valenberg H. J. F. van, Dijkstra J., Hooijdonk A. C. M.: Seasonal variation in the Dutch bovine raw milk composition. J. Dairy Sci. 2009, 92,4745-4755.
  • 15. Ikonen T., Morri S., Tyrisevä A. M., Ruottinen O., Ojala M.: Genetic and phenotypic correlations between milk coagulation properties, milk productiontraits, somatic cell count, casein content, and pH of milk. J. Dairy Sci. 2004,87, 458-467.
  • 16. Jensen H. B., Poulsen N. A., Andersen K. K., Hammershøj M., Poulsen H. D., Larsen L. B.: Distinct composition of bovine milk from Jersey and Holstein- Friesian cows with good, poor, or noncoagulation properties as reflected in protein genetic variants and isoforms. J. Dairy Sci. 2012, 95, 6905-6917.
  • 17. Khalili H., Mäntysaari P., Sariola J., Kangasniemi R.: Effect of concentrate feeding strategy on the performance of dairy cows fed total mixed rations. Agr.Food Sci. 2006, 15, 268-279.
  • 18. Król J., Brodziak A., Litwińczuk Z., Litwińczuk A.: Effect of age and stage of lactation on whey protein content in milk of cows of different breeds. Pol. J.Vet. Sci. 2013, 16, 395-397.
  • 19. Król J., Litwińczuk Z., Litwińczuk A., Brodziak A.: Content of protein and its fractions in milk of Simental cows with regard to a rearing technology. Ann.Anim. Sci. 2008, 1, 57-61.
  • 20. Litwińczuk Z. (red.): Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wydawnictwo UP w Lublinie, 2011.
  • 21. Litwińczuk Z., Barłowska J., Chabuz W., Brodziak A.: The nutritional value and technological suitability of milk from cows of 3 Polish breeds included in the programmeof genetic resources conservation. Ann. Anim. Sci. 2012, 12, 423-432.
  • 22. Morales-Almaráz E., Roza-Delgado B. de la, González A., Soldado A., Rodríguez M. L., Peláez M., Vicente F.: Effect of feeding system on unsaturated fatty acidlevel in milk of dairy cows. Renew. Agr. Food Syst. 2011, 26, 224-229.
  • 23. Radkowska I.: Skład chemiczny oraz zawartość komórek somatycznych i mocznika w mleku krów w zależności od system utrzymania. Rocz. Nauk. Zoot. 2012,39, 295-305.
  • 24. Schafberg R., Schmidt R., Thiele M., Swalve H. H.: Fat globule size distribution in milk of a German buffalo herd. Ital. J. Anim. Sci. 2007, 6, (Suppl. 2), 1080-1083.
  • 25. Sobotka W., Miciński J., Wróblewski P., Zwierzchowski G.: Wpływ systemu żywienia tradycyjnego i TMR na pobranie paszy przez krowy, ich wydajność,skład mleka i jego jakość higieniczną. Rocz. Nauk. PTZ 2011, 7, 87-96.
  • 26. Strzałkowska N., Jóźwik A., Bagnicka E., Krzyżewski J., Horbańczuk J. O.: Studies upon genetic and environmental factors affecting the cholesterol content of cow milk. II. Effect of silage type offered. Anim. Sci. Pap. Rep. 2009, 27,199-206.
  • 27. Śmigielska D.: Rynek mleka. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka 2013.
  • 28. Topolski P., Choroszy B., Choroszy Z.: Wpływ poziomu produkcji krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej na wytrwałość laktacjii długość okresu międzyocieleniowego. Rocz. Nauk. PTZ 2008, 35, 93-100.
  • 29. Tyrisevä A. M., Ikonen T., Ojala M.: Repeatability estimates for milk coagulation traits and non-coagulation of milk in Finnish Ayrshire cows. J. Dairy Res. 2003, 70, 91-98.
  • 30. Wedholm A., Hallén E., Larsen L. B., Lindmark-Månsson H., Karlsson A. H., Allmere T.: Comparison of milk protein composition in a Swedish and a Danishdairy herd using reversed phase HPLC. Acta Agr. Scand. A 2006, 56, 8-15.
  • 31. Winnicki S., Kołodziejczyk T., Karbowy A.: Efektywność żywienia krów o wysokiej wydajności mlecznej. Probl. Inż. Rol. 2010, 2, 83-89.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1b08b9e3-b0a1-4808-9264-5d8e43e224fb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.