PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 19 | 1 |
Tytuł artykułu

Wpływ sezonu produkcji mleka na profil kwasów tłuszczowych tłuszczu mlekowego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of milk production season on profile of fatty acids in milk fat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badano wpływ sezonu produkcji mleka na zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlekowym. Materiałem badanym był tłuszcz mlekowy pozyskany metodą ekstrakcyjną z niepasteryzowanej 30 % śmietanki. Próbki do badań pobierano 12 razy w miesiącu przez cały rok. Profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka określano metodą chromatografii gazowej. Przeprowadzone badania wskazują, że sezon produkcji mleka wywiera istotny wpływ na profil kwasów tłuszczowych tłuszczu mlekowego oraz proporcje kwasów tłuszczowych nienasyconych (UFA, w tym MUFA i PUFA) do nasyconych (SFA) oraz zawartość kwasów tłuszczowych o działaniu hipocholesterolemicznym (DFA) i hipercholesterolemicznym (OFA).
EN
The study comprised a research into the effect of milk production season on the content of fatty acids in milk fat. The study material consisted of milk fat isolated from a 30 % non-pasteurized sweet cream using an extraction method. The samples for analyses were taken 12 times per month during one year. The profile of fatty acids in milk fat was determined using a gas chromatography. The research performed shows that the milk production season significantly impacts both the profile of fatty acids in milk fat and the ratios of unsaturated (UFA, in it MUFA and PUFA) to saturated (SFA) fatty acids, as well as the content of hypocholesterolemic (DFA) and hypercholesterolemic acids (OFA).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
19
Numer
1
Opis fizyczny
s.72-80,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ul.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
Bibliografia
  • [1] AOAC: Official Methods of Analysis of the Associated Official Analytical Chemists, Chapter 32, Washington, 1990, DC.
  • [2] Barłowska J., Litwińczuk Z., Król J., Topyła B.: Technological usefulness of milk of cows of six breeds maintained in Poland relative to a lactation phase. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2006, 15/56, SI 1, 17-21.
  • [3] Barłowska J., Litwińczuk Z., Topyła B, Król J.: Właściwości fizykochemiczne mleka krów czarnobiałych i czerwono-białych w okresie wiosenno-letnim z uwzględnieniem fazy laktacji. Rocz. Nauk. PTZ, 2005, 1, 163-170.
  • [4] Barłowska J., Litwińczuk Z., Topyła B.: Parametry fizykochemiczne tłuszczu mleka różnych ras z okresu żywienia wiosenno-letniego. Med. Wet., 2005, 61, 937-939.
  • [5] Barłowska J., Litwińczuk Z.: Właściwości odżywcze i prozdrowotne mleka. Med. Wet., 2009, 65 (3), 171-174.
  • [6] Bauman D.E., Grinari J.M.: Regulation and nutritional manipulation of milk fat: low-fat milk syndrome. Livest. Prod. Sci., 2001, 70, 1-29.
  • [7] Brzóska F.: Effect of copper inhibitors in diet on cow's yield milk composition and cholesterol level in milk and blood plasma. Ann. Anim. Sci., 2004, 4, 1, 43-55.
  • [8] Chilliard Y., Ferlay A., Doreau M.: Controle de la qualité nutritionnelle des matieres grasses du lait par l'alimentation des vaches laitieres: acides gras trans, polyinsaturés, acide linoléique conjugué. INRA Prod. Anim., 2001, 14, 323-335.
  • [9] Chilliard Y., Ferlay A., Doreau M.: Effect of different types of forages, animal fat or marine oils in cow's diet on milk fat secretion and composition, especially conjugated linoleic acid (CLA) and polyunsaturated fatty acids. Livest. Prod. Sci., 2001, 70, 31-48.
  • [10] Dhiman T.R., Anand G.R., Satter L.D., Pariza M.W.: Conjugated linoleic acid content of milk cows fed different diets. J. Dairy Sci., 1999, 82, 10, 2146-2156.
  • [11] Elgersma A., Ellen G., van Der Horst H., Boer H., Dekker P.R., Tamminga S.: Quick changes in milk fat composition from cows after transition from fresh grass to a silage diet. Animal Feed Sci. Technol., 2004, 117, 13-27.
  • [12] Grega T., Sady M., Kraszewski J.: Przydatność technologiczna mleka krów rasy Simental. Rocz. Nauk. Zoot., 2000, 27, 1, 331-339.
  • [13] Jensen R.G.: The composition of bovine milk lipids. J. Dairy Sci., 2002, 85, 295-350.
  • [14] Jurczak M.E.: Mleko. Produkcja, badania, przerób. Wyd. SGGW, Warszawa 1999.
  • [15] Khanal R.C., Olson K.C.: Factors affecting conjugated linoleic acid (CLA) content in milk, meat, and egg: a revive. Pakistan J. Nutr., 2004, 3, 82-98.
  • [16] Kuczyńska B., Reklewska B., Karaszewska A.: Profil kwasów tłuszczowych w mleku wymieniowym i zbiorczym krów czarno-białych z kilku regionów Polski. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 1999, 44, 143-150.
  • [17] Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M.: Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa 2004.
  • [18] Lock A.L., Garnsworthy P.C.: Season variation in milk conjugated linoleic acid and Δ⁹ desaturase activity in dairy cows. Livestock Prod. Sci., 2003, 79, 47-59.
  • [19] Loor J.J., Soriano F.D., Lin X., Herbein J.H., Polan C.E.: Grazing allowance after the morning or afternoon milking for lactating cows fed a total mixed ration (TMR) enhances trans-11 - 18:1 and cis-9, trans-11 - 18:2 (rumenic acid) in milk fat to different extents. Anim. Feed Sci. Technol., 2003, 109, 105-119.
  • [20] Maijala K.: Cow milk and human development and well - being. Livest. Prod. Sci., 2000, 65, 1-18.
  • [21] Mcguire M.A., Mcguire M.K.: Conjugated linolenic acid (CLA): A ruminant fatty acid with beneficial effects on human health. J. Anim. Sci., 2000, 77, 1-8.
  • [22] Michalski M.C., Ollivon M., Briard V., Leconte N., Lopez C.: Native fat globules of different sizes selected from raw milk: thermal and structural behavior. Chem. Physies Lipids, 2004, 132, 247-261.
  • [23] Nałęcz-Tarwacka T., Grodzki H.: Influence of early spring feeding of fatty acids levels of cow's milk. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2005, 14/55, 1, 67-70.
  • [24] Nałęcz-Tarwacka T.: Wpływ wybranych czynników na zawartość funkcjonalnych składników mleka krów. Wyd. SGGW, Warszawa 2006.
  • [25] Reklewski Z.: Doskonalenie walorów prozdrowotnych mleka - wpływ żywienia na jakość tłuszczu poziom cholesterolu. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 2000, 51, 27-39.
  • [26] Schroeder G.F., Delahoy J.E., Vidaurreta I., Bargo F., Galiostro G.A., Muller L.D., Milk fatty acid composition of cows fed a total mixed ration or pasture plus concentrates replacing corn with fat. J. Dairy Sci., 2003, 86, 10, 3237-3248.
  • [27] Sugano M., Yamasaki M., Yamada K., Huang Y.S.: Effect of conjugated linolein acid on polyunsaturated fatty acid metabolism and immune function. Chapter 25 In: Advances in conjugated linoleic acid research. M.P. Yurawecz, M.M. Mossoba, J.K.G. Kramer, M.W. Pariza, G. Nelson. AOCS Press, Champaign, IL 1999, vol. 1, pp. 327-339.
  • [28] White S.L., Bertrand J.A., Wade M.R., Washburn S.P., Greek J.T., Jenkins T.C.: Comparison of fatty amid content of milk from Jersey and Holstein cows consuming pasture or a Total Mixed Ration. J. Dairy Sci., 2001, 84, 2295-2301.
  • [29] Whiting C.M., Mutsvangwa T., Walton J.P., Cant J.P., McBride B.W.: Effects of feeding either fresh alfalfa or alfalfa silage on milk fatty acids content in Holstein dairy cows. Ann. Feed Sci. Technol., 2004, 113, 1-4, 27-37.
  • [30] Williams C.M.: Dietary fatty acids and human health. Ann. Zootech., 2000, 49, 165-180.
  • [31] Żegarska Z.: Tłuszcz mlekowy jako składnik diety człowieka. Przegl. Mlecz., 1998, 10, 369-371.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1a5c7e8d-2d51-488f-916b-b5c246d6fdc2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.