PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 09 | 2 |
Tytuł artykułu

Strategia rozwoju metropolii Riyadh. Proces planowania

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The strategy of Riyadh's metropolitan development: planning process
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule tym starano się udowodnić, że planowanie miast wymaga przeorganizowania metodyki planowania. Stwierdza się, że złożone aspekty planowania wymagają podziału całego procesu, skupiając się nie tylko na fazie rozbudowy, ale na wszystkich skomplikowanych zagadnieniach i tendencjach rozwojowych. Proces powinien rozpocząć się od pomysłowych idei i barier socjalno-ekonomicznych, które przerodzą się w futurystyczne interpretacje ludzkich potrzeb i uwarunkowań środowiskowych. Ze względu na złożone aspekty, podejście powinno być podzielone na trzy stadia. Złożoność procedur urbanistycznych powinna być rygorystyczna w początkowych etapach, ale podatna na zmiany w interpretacjach szczegółowych. Tylko to zapewni możliwość odpowiedniego ustosunkowania się do zmiennych warunków wśród tendencji urbanistycznych. Załączone schematy jasno określają wymagane czynności, tematy i procedury nowoczesnego podejścia do planowania urbanistycznego.
EN
This paper is attempting at proving that urban planning requires reorganization of the planning methodology. The authors claim that all complex planning aspects require subdivision of the whole process, with concentration on not only the expansion stages, but also on all the intricate development issues and trends. The process should start from ingenuous ideas and socio-economic barriers that will be transformed into futuristic interpretations of human needs and environmental conditions. Owing to some complex aspects, our approach should be subdivided into three stages. The complexity of the urban planning procedures should be rigorous in the initial stages and susceptible to revisions under detailed interpretations. Only such an approach will ensure a possibility of proper reaction to changeable conditions occurring in the urban development trends. The diagrams enclosed to the paper clearly define all required activities, topics, and procedures for a modern approach to urban planning.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
09
Numer
2
Opis fizyczny
s.68-77,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Baugesetzbuch, 1987, Munchen.
  • Chadwick E., 1834, Raport o prawach biedoty.
  • Chapin F. jr., Kaiser E., 1986, Urban Land Use Planning, University of Illinois Press, Chicago.
  • Geddes P., 1915, Cities in Evolution, London.
  • Howard E., 1898, Jutro: Pokojowa ścieżka do rzeczywistej reformy.
  • Kozłowski J., 1980, Metodyka planowania urbanistycznego, Warszawa.
  • Malisz B., 1972, Metody planowania regionalnego, Warszawa.
  • McLoughlin Brian J., 1969, Urban and Regional Planning, London.
  • Pearson, Gordon, 1990, Strategic Thinking, Prentice Hall International, UK.
  • Seibert K., 1973, Aglomeracja krakowska – problem metodologiczny i przestrzenny, Miasto nr 10-11.
  • Seibert K., 1974, Program, możliwości i kierunki rozwoju Krakowskiego Zespołu Miejskiego, [w:] Kraków 2000, Kraków.
  • Seibert K., 1978, Urbanizacja Syrii. Przykład specyficznych determinant rozwojowych miast arabskich, Warszawa.
  • Seibert K., 1979, Anforderung an die zukünftige Stadtgestalt, Neue Heimat, Hamburg.
  • Seibert K., Mart Faubel, 1993, Strategic Planning for Melbourne, Cahier 104-105, IAURIF, Paris.
  • Wzorek Z., 1956, Metoda opracowania planu regionalnego, Miasto nr 8.
  • Zaremba P., 1974, Problemy przyszłości miast dużych, Poznań.
  • Ziółkowski J., 1965, Urbanizacja, miasto, osiedle – studia socjologiczne, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1a396a3b-1bf9-4a7d-a885-1a0fdfe8b2a3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.