PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1979 | 05 | 3 |

Tytuł artykułu

Radiometric determination of the degree of microbiological decontamination of working surfaces in food industries

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Radiometryczne określenie stopnia dekontaminacji mikrobiologicznej powierzchni roboczych stosowanych w przemyśle spożywczym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Bacteria ³² P were used to determine cleanability of various surfaces ised in food industries. Surfaces made of plastics, tephlon in particular, had the highest cleanability level as compared with those of steel or aluminium.
PL
Przebadana została zmywalność mikroorganizmów z różnych rodzajów powierzchni roboczych przy użyciu bakterii zawierających ³²P. Znakowanie komórek przeprowadzono przez dodanie KH₂³²PO₄ do płynnego podłoża. Po inkubacji, hodowle B. subtilis, S. aureus i P. vulgaris odwirowywano wielokrotnie w 0,85% NaCl lub 0,01% LiCl w celu usunięcia nadmiaru izotopu, a następnie nanoszono na powierzchnie robocze. Pomiary radioaktywności powierzchni wykonywano przed i po zabiegu mycia w powtarzalnych warunkach. Spośród wymienionych gatunków bakterii najłatwiejszy do zmywania okazał się P. vulgaris, niezależnie od zastosowanego nośnika i rodzaju powierzchni roboczej. Najłatwiejszą powierzchnią do zmywania okazał się teflon, najtrudniej zaś usuwano bakterie z powierzchni metalowych, niezależnie od stopnia ich chropowatości (tab. 4). Różnice w łatwości zmywania pomiędzy B. subtilis i S. aureus oraz P. vulgaris i B. subtilis powodowane były także zastosowanym nośnikiem (tab. 3). Wyniki oznaczeń radiometrycznych wykazały, że na powierzchniach roboczych znajdowały się bakterie nawet wtedy, gdy uzyskiwano negatywne rezultaty oznaczeń mikrobiologicznych (tab 1). Wskazuje to na większą przydatność opisywanej metody niż metod konwencjonalnych w badaniach nad mechanizmami procesów dekontaminacyjnych. Fotografie wykonane techniką mikroskopii elektronowej wskazują na możliwość stawiania odmiennego oporu czynnikowi myjącemu przez bakterie i potwierdzają jednocześnie wyniki radiometryczne.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

3

Opis fizyczny

p.287-299,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Interdeparamental Isotope Laboratory, Agricultural University, Mazowiecka 41, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Interdeparamental Isotope Laboratory, Agricultural University, Mazowiecka 41, 60-623 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Adamson A. W.: Chemia fizyczna powierzchni PWN, Warszawa 1963, 324.
  • 2. Ambrose E. J. : Nature 1956 (178), 1194.
  • 3. Burbianka M., Pliszka A. : Mikrobiologiczne badanie produktów żywnościowych. PZWL, Warszawa 1963, 323.
  • 4. Curtis A. S. G.: J. Cell. Biology 1964 (20), 199.
  • 5. Elandt R.: statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. PWN, Warszawa 1964, 158.
  • 6. Fiszer W., Zabielski J., Mróz J .: Med. Weterynaryjna 1975 (6), 338.
  • 7. Fellers C. L., Levin A. S., Harrey E. W.: Am. J. Public Health 1939 (26), 1214 (cf. 9).
  • 8. Jordan W. K.: Radioisotopes and Radiation in Dairy Science and Technology, Proceedings of a Seminar, IAEA, Vienna 1966, 37.
  • 9. Masurowsky E. B.: Ms. thesis, Cornell University, N. Y. 1957;
  • 10. Masurowsky E. B., Jordan W. K.: J. Dairy Sci., 1960 (7), 1000.
  • 11. Masurowsky E. B., Jordan W. K.: J. Dairy Sci., 1958 (10), 1342.
  • 12. Masurowsky E. B., Jordan W. K.: 30'b Annual Report N.Y. State Assoc. of Milk Sanit., June 1956, 25.
  • 13. Masurowsky E. B., Jordan W. K.: J. Dairy Sci., 1960 (U), 1545.
  • 14. Zabielski J.: Zastosowanie techniki atomów znaczonych do określenia stopnia dekontaminacji bakteryjnej powierzchni roboczych stosowanych w zakładach mięsnych. Doctor thesis. Agricultural University, Poznań 1976.
  • 15. Colborn R. Editor: Najnowsze osiągnięcia nauki i techniki. PWN, Warszawa 1969, 334.
  • 16. Polska Norma: PN-58/M-04250.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1932d6be-ad70-4d34-be9d-b3332ea14837
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.