EN
During the first 24-week laying season nine incubation series (504 eggs in each) were carried out at three-week intervals. Major hatchability determinants were considered and assessed on 4536 eggs. Moreover, the body conformation of 3688 poults was evaluated based on motor activity, outward appearance of down, abdomen, eyes, legs and navel, and on the residues of the chorioallantoic membrane and the yolk sac. The scores for the overall quality of poults were expressed in a 100-point scale. Moreover, determined was body weight (g) and relative body weight (%) of poults. The results were evaluated statistically by a one-factorial analysis of variance. Mean values were compared by Duncan test. Hatching rate ranged from 75.6% to 93.1%, and was lowest in turkey-hens aged 33 and 57 weeks. The body weight of poults increased from 59.1 g to 72.6 g over the laying season, reaching 63.4 to 71.0 g at peak hatchability. At that time the relative body weight of poults varied from 67.2 to 70.2%.Poults from eggs laid by hens aged 39 to 51 weeks reached the highest mean scores for quality – 95.2 to 96.8 points. The quality of poults hatched from eggs laid by hens aged 33, 36, 54 and 57 weeks was found to be significantly poorer.
PL
Celem pracy była ocena jakości indycząt wylężonych z jaj znoszonych w pierwszym sezonie nieśności przez nioski w różnym wieku.Indyczęta pochodziły z dziewięciu lęgów, prowadzonych co trzy tygodnie w 24-tygodniowym sezonie nieśnym. Ustalono podstawowe wskaźniki wylęgowości. Budowę indycząt oceniono na podstawie aktywności ruchowej, wyglądu puchu, brzucha, oczu, nóg, pępka, pozostałości kosmówko-omoczni i woreczka żółtkowego. Wyniki wyrażono w skali 100-punktowej. Określono masę ciała (g) i względną masę ciała (%) indycząt. Wyniki opracowano za pomocą jednoczynnikowej analizy wariancji, a średnie porównano testem Duncana. Wskaźniki wylęgu wahały się od 75,6% do 93,1%, a najsłabsze były w 33 i 57 tygodniu życia niosek. Masa ciała indycząt wzrosła z 59,1g do 72,6 g w sezonie nieśnym, a w okresie najwyższej wylęgowości wynosiła od 63,4 do 71,0 g. Względną masę ciała indycząt na poziomie 67,2-70,2% odnotowano w okresie najwyższej zdolności wylęgowej jaj. Najwyższe średnie oceny – 95,2-96,8 pkt. – uzyskały indyczęta wylężone z jaj zniesionych przez nioski będące w wieku 39-51 tygodni. Jakość indycząt z 33,36, 54 i 57 tygodnia życia niosek była istotnie gorsza.