PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 27 | 3 |

Tytuł artykułu

Quality of heavy-type turkey poults as related to the age of layers in the first laying season

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Jakość indycząt typu ciężkiego w pierwszym sezonie nieśności zależnie od wieku niosek

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
During the first 24-week laying season nine incubation series (504 eggs in each) were carried out at three-week intervals. Major hatchability determinants were considered and assessed on 4536 eggs. Moreover, the body conformation of 3688 poults was evaluated based on motor activity, outward appearance of down, abdomen, eyes, legs and navel, and on the residues of the chorioallantoic membrane and the yolk sac. The scores for the overall quality of poults were expressed in a 100-point scale. Moreover, determined was body weight (g) and relative body weight (%) of poults. The results were evaluated statistically by a one-factorial analysis of variance. Mean values were compared by Duncan test. Hatching rate ranged from 75.6% to 93.1%, and was lowest in turkey-hens aged 33 and 57 weeks. The body weight of poults increased from 59.1 g to 72.6 g over the laying season, reaching 63.4 to 71.0 g at peak hatchability. At that time the relative body weight of poults varied from 67.2 to 70.2%.Poults from eggs laid by hens aged 39 to 51 weeks reached the highest mean scores for quality – 95.2 to 96.8 points. The quality of poults hatched from eggs laid by hens aged 33, 36, 54 and 57 weeks was found to be significantly poorer.
PL
Celem pracy była ocena jakości indycząt wylężonych z jaj znoszonych w pierwszym sezonie nieśności przez nioski w różnym wieku.Indyczęta pochodziły z dziewięciu lęgów, prowadzonych co trzy tygodnie w 24-tygodniowym sezonie nieśnym. Ustalono podstawowe wskaźniki wylęgowości. Budowę indycząt oceniono na podstawie aktywności ruchowej, wyglądu puchu, brzucha, oczu, nóg, pępka, pozostałości kosmówko-omoczni i woreczka żółtkowego. Wyniki wyrażono w skali 100-punktowej. Określono masę ciała (g) i względną masę ciała (%) indycząt. Wyniki opracowano za pomocą jednoczynnikowej analizy wariancji, a średnie porównano testem Duncana. Wskaźniki wylęgu wahały się od 75,6% do 93,1%, a najsłabsze były w 33 i 57 tygodniu życia niosek. Masa ciała indycząt wzrosła z 59,1g do 72,6 g w sezonie nieśnym, a w okresie najwyższej wylęgowości wynosiła od 63,4 do 71,0 g. Względną masę ciała indycząt na poziomie 67,2-70,2% odnotowano w okresie najwyższej zdolności wylęgowej jaj. Najwyższe średnie oceny – 95,2-96,8 pkt. – uzyskały indyczęta wylężone z jaj zniesionych przez nioski będące w wieku 39-51 tygodni. Jakość indycząt z 33,36, 54 i 57 tygodnia życia niosek była istotnie gorsza.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

3

Opis fizyczny

p.207-215,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Poultry Science, Faculty of Animal Bioengineering, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Poultry Science, Faculty of Animal Bioengineering, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Applegate T.J., Lilburn M.S., 1996 – Independent effects of hen age and egg size on incubation and poult characteristics in commercial turkeys. Poultry Science 75, 1210 -1216.
  • Applegate T.J., Lilburn M.S., 1999 – Effect of turkey (Meleagridis gallopavo) breeder hen age and egg size on poult development. 1. Intestinal growth and glucose tolerance of the turkey poult.Comparative Biochemistry and Physiology Part B, 124, 371-380.
  • Bochno R., Lewczuk A., Michalik D., 2001 – Biometria stosowana (Applied Biometrics).In Polish. Published by theUniversity of Warmia and Mazury in Olsztyn.
  • Boerjan M., 2006 – Chick vitality and uniformity. International Hatchery Practice 20 (8), 7-8.
  • Borzemska W., 1978 – Ważniejsze przyczyny zamierania zarodków indyczych. (Most important reasons for turkey embryo mortality). In Polish, summary in English. Medycyna Weterynaryjna 5,265-267.
  • Borzemska W.B., 2005 – Patologia lęgów i okresu okołolęgowego (Pathology of Hatching and Perihatching Period). In: „Choroby drobiu”. In Polish (Poultry Diseases), M.. Mazurkiewicz, Ed. Published. bythe Agricultural Academy of Wrocław.
  • Christensen V.L., Donaldson W.E., McMurtry J.P., 1996 – Physiological differences In late embryos from turkey breeders at different ages. Poultry Science 75, 172-178.
  • Dziaczkowska L., 1980 – Wzorzec do oceny piskląt indyczych przeznaczonych do tuczu (Reference pattern for assessing poults assigned for fattening). Manuscript. COBRD w Poznaniu-Zakrzewie. (Research and Developmental Centre for Water Fowl, Poznan).
  • Faruga A., Pudyszak K., Puchajda H., Jankowski J., Kozłowski K., 1996 –Charakterystyka jakości jaj w zależności od okresu nieśności i pochodzenia indyków (Eggs quality as related to laying season and origin of turkeys). In Polish, summary in English. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 24, 91-99.
  • French N.A., 1997 – Modeling incubation temperature: the effects of incubator design, embryonic development, and egg size. Poultry Science 76, 124-133.
  • Łepek G., Puchajda H., Pudyszak K., 1999 – Ocena wartości biologicznej jaj indyków różnych grup genetycznych (Biological value of eggs of various genetic groups of turkey). In Polish,summary in English. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 45, 139-146.
  • Grimes J.L., Noll ., Brannon J., Godwin J.L., Smith J.C., Rowland R.D., 2004 –Effect of a chelated calcium proteinate dietary supplement on the reproductive performance of Large White Turkey breeder hens. Journal of Applied Poultry Research 13 (4), 639- 649.
  • MRÓZ E., MICHALAK K., FARUGA A., HORBAŃCZUK J.O., ORŁOWSKA A., 2008 – Stell microstructure and hatchability of turkey eggs. Animal Science Papers and Reports 26(2) 129-140.
  • Mróz E., Michalak K., Orłowska A., 2007a – Embryo mortality and poult quality depend on the shell structure of turkey hatching eggs. Animal Science Papers and Reports 25 (3)161-172.
  • Mróz E., Michalak K., Orłowska A., 2007b – Hatchability of turkey eggs depending on shell ultrastructure. Polish Journal of Natural Sciences 22 (1) 31-42.
  • Mróz E., Pudyszak K., 1997 – Analiza wyników wylęgowości i jakości jednodniowych indycząt w zależności od wieku niosek (Hatchability and quality of one-day old poults as related to the age of layers). In Polish, summary in English. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 32, 97-102.
  • Orłowska A., Mróz E., 2006 – Effects of age of turkey-hens and egg storage period on embryo mortality and poults quality. Proceedings of the XVIII International Poultry Symposium PB WPSA, September, Rogów, 49-54.
  • Polska Norma (Polish Standard) PN-R 78566, 1998 – Drób. Pisklęta jednodniowe (Poultry. One-day old chicks). Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa .
  • Shanawany M.M., 1987 – Hatching weight in relation to egg weight in domestic birds. World’s Poultry Science 43 (2) 107-115.
  • Siopes T.D., 1992 – Efects of age at lying on reproduction of turkey hens. Poultry Science 71,2099 – 2105.
  • Tona K., Bamelis F., Bruggeman V., Moraes V.M.B., Onagbesan O., Decuypere E., 2002 - Effects of egg storage time on spread of hatch, chick quality and growth. International Hatchery Practice 2 (17):17.
  • Tona K., Bamelis F., De Ketelaere B., Bruggeman V., Moraes V.M.B. , Busse J., Onagbesan Decuypere E., 2003 – Effects of egg storage time on spread of hatch, chich quality, and chick juvenile growth. Poultry Science 82, 736-741.
  • Tona K., Onagbesan O.M., Jego Y., Kamers B., Decuypere E., Bruggeman V., 2004 – Comparison of embryo physiological parameters during incubation, chick quality, and growth performance of three lines of broiler breeders differing in genetic composition and growth rate. Poultry Science 83, 507-513.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1909693f-80e0-4e16-91ae-06a7c665b6c1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.