PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 61 | 06 |
Tytuł artykułu

Badania nad zdrożdżowaniem wywaru gorzelniczego przy udziale drożdży Candida utilis i Candida tropicalis. Cz. 1

Warianty tytułu
EN
Study on the cultivation process of stillage using fodder yeast Candida utilis and Candida tropicalis. Part I
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono zagospodarowanie wywaru żytniego w procesie zdrożdżowania przy udziale drożdży Candida utilis i tropicalis. W badaniach ocenie poddano wpływ rasy drożdży paszowych na ilość tworzącego się białka podczas procesu zdrożdżowania wywaru żytniego. Przeprowadzono także badania z dodatkowym źródłem węgla w celu zwiększenia wydajności tworzenia białka przez drożdże. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono największy przyrost biomasy drożdży w przypadku zastosowania łącznie dwóch szczepów drożdży paszowych: Candida utilis oraz Candida tropicalis w procesie zdrożdżowania wywaru żytniego. Zastosowanie w procesie zdrożdżowania azotu i fosforu w postaci związków mineralnych spowodowało zwiększenie ilości biomasy drożdży w wywarze.
EN
The article gives the use of rye stillage by during cultivation process of fodder yeast Candida utilis and Candida tropicalis. Experiments concerned the impact of fodder yeast culture on the amount of protein formed in during cultivation process on stillage. In this studies were also conducted research with an additional carbon source to increase the yield of protein by yeast. On the basis of the results obtained it was found the highest increase of yeast biomass in the case of the application of two strains of yeast: Candida utilis and Candida tropicalis by cultivation process on rye stillage. The use of nitrogen and phosphorus in the form of mineral compounds in cultivation process resulted in an increase the amount of biomass of yeast in the stillage.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
61
Numer
06
Opis fizyczny
s.23-25,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Bydgoszcz
  • Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Bydgoszcz
  • Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Bydgoszcz
Bibliografia
  • [1] Czupryński Bogusław, Katarzyna Kotarska, Grzegorz Kłosowski, Małgorzata Wolska. 2002. „Niekonwencjonalne kierunki zagospodarowania wywarów gorzelniczych (1)”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 1: 20–21.
  • [2] Pieciuń Tomasz, Władysław Leśniak. 2008. „Dobór szczepów drożdży paszowych do zdrożdżowania rolniczych wywarów gorzelniczych”. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Technologia. 13, 30 : 143–151.
  • [3] Merska Malwina, Anna Czech, Katarzyna Ognik. 2013. “The effect of different doses of dried yeast Yarrowia lipolytica on production effects of turkey hens and hematological indicators of blond”. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE. Zootechnica. Vol. XXXI. 4 : 36–41.
  • [4] Juszczyk Piotr, Izabela Musiał, Waldemar Rymowicz. 2005. „Dobór szczepów drożdży do produkcji biomasy z glicerolu odpadowego”. Acta Sientiarum Polonorum, Biotechnologia 4 : 1–2.
  • [5] Villas-Boas Silas Granato, Elisa Esposito, Margarida Matos de Mendonc. 2003. „Bioconversion of apple pomace into a nutritionally enriched substrate by Candida utilis and Pleurotus ostreatus”. World Journal of Microbiology & Biotechnology 19 : 461–467.
  • [6] Gelinas Pierre, Julie Barrette. 2007.” Protein enrichment of potato processing waste through yeast fermentation”. Bioresource Technology 98 : 1138–1143.
  • [7] Bekatorou Argyro, Costas Psarianos, Athanasios Koutinas. 2006. “Production of Food Grade Yeasts”. Food Technology and Biotechnology 44, (3) : 407–415.
  • [8] Bum-Kyu Lee, Kim Joong Kyun. 2001. “Production of Candida utilis biomass on molasses in different culture types”. Aquacultural Engineering 25 : 111–124.
  • [9] Kurtzman C.P., J.W. Fell. 1998. „The yeast, a taxonomic study. Elsevier Science”, BV, New York, 112.
  • [10] Barnett J.A., R.W. Payne, D. Yarrow. 2000. Yeast. Characteristics and Identification. Cambridge University Press, UK, 40–46, 53, 70–71, 532.
  • [11] Adedayo M.R., E.A. Ajiboye, J.K. Akintunde, A. Odaibo. 2011. “Single Cell Proteins: As Nutritional Enhancer”. Advances in Applied Science Research 2 (5) : 396–409.
  • [12] Mardarowicz L. 1997. „Drożdże w żywieniu drobiu”. Polskie Drobiarstwo 9 : 14–16.
  • [13] Podeszwa Tomasz, Marta Wilk, Małgorzata Krzywonos. 2014. Wpływ dodatku glicerolu na produkcję biomasy drożdży Candida Pelliculosa G4KB21”. Acta Scientiarum Polonorum Biotechnologia 13 (3) : 13–22.
  • [14] Rajoka M. Ibrahim, Hassan Khan Sohail, M.A. Jabbar, M.S. Awan, A.S. Hasami. 2006. “Kinetics of batch single cell protein production from rice polishings”. Bioresource Technology 97 : 1934–1941.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-18c2b394-1f73-42b4-8696-6be3d373888d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.