PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 2 |

Tytuł artykułu

Reakcja wczesnych i bardzo wczesnych odmian ziemniaka na wiek fizjologiczny bulw matecznych - ocena metodą polową

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The reaction of early and very early potato cultivars on physiological age of mother tubers - the assessement by the field method

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wartości plonotwórczej nowych, wczesnych i bardzo wczesnych odmian ziemniaka, w zależności od wieku fizjologicznego bulw matecznych oraz określenie tempa ich fizjologicznego starzenia się za pomocą metody „polowej” w skali 1-9. Badaniami objęto następujące odmiany: Bard, Cedron, Lord (bardzo wczesne) Aksamitka i Cykada (wczesne). Wiek fizjologiczny bulw matecznych regulowano sposobami ich traktowania w okresie od jesieni do sadzenia, uzyskując pięć obiektów (A, B, C, D, E), od fizjologicznie najmłodszych, przechowywanych w temperaturze 2°C (A), do fizjologicznie najstarszych, przechowywanych w temperaturze 18°C w ciemności (E). Stwierdzono, iż tempo fizjologicznego starzenia bulw badanych odmian podkiełkowywanych od jesieni na świetle (D) było dosyć wolne (ocena 7,4). Odmiana Aksamitka uzyskała ocenę 9, a pozostałe odmiany od 6 do 8. Tempo fizjologicznego starzenia się bulw matecznych w ciemności (E) było znacznie szybsze (ocena 3,6).
EN
The aim of the work was to determine the ability to yielding of new early and very early potato cultivars depending on physiological age of mother tubers and the assessement of the rate of their physiological ageing. Five cultivars. Bard, Cedron, Lord (very early), Aksamitka and Cykada (early) were estimated by the field method. Physiological age of mother tubers was regulated by the ways of their treatment from autumn to planting. Five object were obtained: A, B, C, D, E where A means tubers physiologically the youngest and E - tubers physiologically the oldest. The rate of physiological ageing of tubers in light was relatively slow - the average estimation in the scale 1-9 was 7.4. The cultivar Aksamitka obtained the estimation 9, and others from 6 to 8. The rate of physiological ageing of mother tubers in darkness was quicker (the estimation 3.6).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

497

Numer

2

Opis fizyczny

s.551-560,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Agronomii, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie, 05-140 Serock

Bibliografia

  • Gravoueille J.M. 1993. Les variétés de pomme de terre. Institut Technique de la Pomme deTerre. Fiche d’information 75.
  • Ittersum M.K. van 1993. Advancing growth vigour od seed potatoes by storage temperature regimes. Neth. J. Agr. Sci. 41: 23-36.
  • Loon C.D. van 1987. Effect of physiological age on growth vigour of seed potatoes of two cultivars. 4. Influence of storage period and storage temperature on growth and yield in the field. Potato Research 30: 441-450.
  • Madec P. 1978. Some effects of the physiological age of the tubers upon sprouting and upon plant development. Potato Research 21: 57-59.
  • Marinus J. 1992. The effect of temperature and light during storage of young seed potatoes on initial plant development at early plantings. Potato Research 35: 343-354.
  • Reust W. 1986. Physiological age of the potato. Definitions of terms. EAPR working group. Potato Research 29: 268-271.
  • Reust W. 1990. Sur l'importance des caracterés physiologique des variétés de pomme de terre la conservation de plants, la prégermination et le rendement. Revue Suisse Agriculture 22: 51-57.
  • Reust W., Hebeisen T., Ballmer T., Steenblock T. 2001a. Liste suisse des variétés de pomme de terre 2002. Revue Suisse Agriculture 33(6): I-VI.
  • Reust W, Winiger F.A. Hebeisen T., Dutoit J.P. 2001b. Assessment of the physiological vigour of new potato cultivars in Switzerland. Potato Research 44: 11—17.
  • Rykaczewska K. 1983. Długość okresu spoczynku bulw ziemniaka w różnym wieku fizjologicznym. Biul. Inst. Ziemn. 29: 117-128.
  • Rykaczewska K. 1986a. Wpływ wieku fizjologicznego bulw matecznych różnicowanego jesiennym pobudzaniem i wiosennym podkiełkowywaniem na rozwój i plonowanie wczesnych odmian ziemniaka. Ziemniak, Kartofiel, The Potato: 17-38.
  • Rykaczewska K. 1986b. Wpływ wieku chronologicznego bulw wczesnych odmian ziemniaka na ich wartość biologiczną. Ziemniak, Kartofiel, The Potato: 39-49.
  • Rykaczewska K. 1993. Wiek fizjologiczny bulw matecznych ziemniaka jako czynnik modyfikujący produktywność roślin. Fragm. Agron. 2: 5-50.
  • Rykaczewska K. 1999. Wpływ wieku fizjologicznego bulw matecznych i usuwania kiełków przed sadzeniem na rozwój wczesnych odmian ziemniaka. Biul. IHAR 209: 97-110.
  • Rykaczewska K. 2000. Wpływ wieku fizjologicznego sadzeniaków na wielkość bulw w plonie wczesnych odmian ziemniaka. Biul. IHAR 215: 265-276.
  • Rykaczewska K. 2002a. Rola wieku fizjologicznego bulw matecznych w kształtowaniu architektury łanu i plonu ziemniaka. Cz. I. Wpływ na strukturę rośliny i architekturę łanu. Biul. IHAR 223/224: 267-280.
  • Rykaczewska K. 2002b. Rola wieku fizjologicznego bulw matecznych w kształtowaniu architektury łanu i plonu ziemniaka. Cz. II. Wpływ na plon i jego strukturę. Biul. IHAR 223/224: 281-299.
  • Rykaczewska K. 2002c. Tempo fizjologicznego starzenia się bulw, w: Charakterystyka zrejonizowanych odmian ziemniaka. IHAR, Oddział Jadwisin, wyd. VI, Głuska A., Zgórska K. (red.): 29 ss.
  • Rykaczewska K. 2003. Ocena tempa fizjologicznego starzenia się sadzeniaków metodą połową. Fragm. Agron. 3: 65-74.
  • Vokis H.J. 1986. Influence of physiological ageing of seed potatoes on yield and earliness. Potato Research 29: 417-425.
  • Zaag D.E. van der, van Loon C.D. 1987. Effect of physiological age on growth vigour of seed potatoes of two cultivars. Review of literature and integration of some experimental results 5. Potato Research 30: 451-472.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1862a29e-453d-487f-8ff2-bdf91a14427b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.