PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 1 |

Tytuł artykułu

Zwyczaje żywieniowe studentek UMB w zależności od sytuacji ekonomiczno-społecznej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Nutritional habits of female students of the Medical University of Bialystok depending on the socioeconomic situation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentek UMB w zależności od posiadanej sytuacji ekonomiczno-społecznej (SES). Badaniami objęto 251 studentek (18% posiadało sytuację ekonomiczno-społeczną dobrą, 56,5% przeciętną, a 25,5% złą). Niezależnie od sytuacji ekonomiczno-społecznej studentki najczęściej wybierały 4 - posiłkowy model żywienia. Do posiłków najczęściej pomijanych w jadłospisie należały drugie śniadanie i podwieczorek. Sytuacja ekonomiczno-społeczna nie była czynnikiem istotnie różnicującym częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych. Sposób żywienia badanych studentek cechował się niską częstotliwością spożycia m. in. pieczywa razowego, kasz gruboziarnistych, mleka i jego przetworów, ryb, surowych warzyw i owoców.
EN
The aim of the study was the estimation of the selected nutritional habits of female students of the Medical University of Bialystok related to the socio-economic situation of families (SES). The investigation included 251 female students (18% of a higher SES, 56.5% students of an average SES and 25.5% students of a lower SES). The highest percentage of female students consumed four meals a day independently on the socio-economic status. Lunch and afternoon snack were the most frequently omitted meals. The socio-economic situation of families did not differ significantly the consumption frequency of selected groups of food products among the studied students. The diets analysed in this study were characterized by low intake of whole meal bread, coarse-grained barley, milk and dairy products, fish, raw vegetables and fruit.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

1

Opis fizyczny

s.59-63,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, ul.Mieszka I 4b, 15-054 Białystok
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Darmon N., Drewnowski A.: Does social class predict diet quality? Am. J. Clin. Nutr. 2008, 87, 1107-1117.
  • 2. Drewnowski A., Darmon N., Briend A.: Replacing fats and sweets with vegetables and fruits-A question of cost. Am. J. Public Health 2004, 94, 1555-1559.
  • 3. Inglis V., Ball K., Crawford D.: Why do women of low socioeconomic status have poorer dietary behaviours than women of higher socioeconomic status? A qualitative exploration. Appetite 2005, 45, 334-343.
  • 4. Pietryka-Michałowska E., Wdowiak L., Szymańska J.: Zachowania zdrowotne studentów Akademii Medycznej. Cz.III. Sposób odżywiania. Zdr. Publ. 2005, 115, 71-74.
  • 5. Przybulewska K., Janda K.: Badania ankietowe dotyczące sytuacji bytowej oraz zwyczajów żywieniowych studentów. Roczn. PZH 2004, 55, 347-356.
  • 6. Suliga E.: Ocena częstości spożycia śniadań wśród dzieci wiejskich. Roczn. PZH 2005, 56, 259-265.
  • 7. Szponar B., Kszyszycha R.: Ocena sposobu odżywiania studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w roku akademickim 2007-2008. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 111-116.
  • 8. Waśkiewicz A., Sygnowska E.: Wpływ poziomu wykształcenia na zachowania zdrowotne i czynniki żywieniowe związane z powstawaniem otyłości-badanie Pol-MONICA bis Warszawa. Zdr. Publ. 2006, 116, 227-231.
  • 9. Wądołowska L., Ciborska J., Słowińska M.: Zmiany zwyczajów żywieniowych u studentek I-go roku podczas 6-letniego okresu obserwacji. Żyw. Człow. Metab. 2000, 27, 140-143.
  • 10. Wyka J., Żechałko-Czajkowska A.: Wiedza żywieniowa, styl życia i spożycie grup produktów w grupie studentów I roku Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Roczn. PZH 2006, 57, 381-388.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-17f04ad4-2f38-4dee-ba49-44a0fb922b47
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.