PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 496 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ miedzi na zawartość barwników fotosyntetycznych u kukurydzy uprawianej w kulturach wodnych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The effect of copper on photosynthetic pigment contents in maize cultivated in water cultures

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Toksyczność miedzi ujawnia się w warunkach nadmiernej jej koncentracji w środowisku, oddziałując destrukcyjnie na organizm na wielu poziomach jego organizacji i pełnionych funkcji. Celem badań było określenie wpływu wzrastających dawek miedzi na plon, zawartość miedzi i chlorofilu oraz karotenoidów w liściach kukurydzy. Schemat doświadczenia obejmował 10 obiektów ze wzrastającymi dawkami miedzi: (0; 1; 2; 4; 6; 8; 12; 16; 24; 32 mg Cu·dm⁻³). Doświadczenie prowadzono w warunkach kultur wodnych przez okres siedmiu tygodni. Stwierdzono, że miedź była akumulowana głównie w korzeniach, mniej w liściach a najmniej w łodygach. Wzrastające stężenia miedzi w pożywce powodowały regularny wzrost zawartości miedzi w badanych częściach kukurydzy. Istotne obniżenie zawartości chlorofilu a zarejestrowano w obiekcie, w którym zastosowano 12 mg Cu·dm⁻³, chlorofilu b w obiekcie o stężeniu 4 mg Cu·dm⁻³. W porównaniu z kontrolą zawartość chlorofilu a w obiekcie o najwyższym stężeniu miedzi spadła o 33%, chlorofilu b o 29%, a karotenoidów o 40%.
EN
Copper toxicity becomes apparent with its excessive concentrations in the environment destructively affecting organisms on many levels of its organisation and functions. The goal of the research was to determine the influence of increasing doses of copper on the yield, copper, chlorophyll and carotenoid contents in maize leaves. The experimental design comprised 10 objects with increasing doses of copper: (0; 1; 2; 4; 6; 8; 12; 16; 24 and 32 mg Cu·dm⁻³). The experiment was conducted in the aquaculture for seven weeks. It was found that copper was accumulated mainly in roots, less was found in leaves and the least in stems. Increasing cooper concentrations in medium caused a regular raise in this element contents in the studied plant parts. A significant decrease in chlorophyll a content was registered on the object where 12 mg Cu·dm⁻³ was used and chlorophyll b in the object with 4 mg Cu·dm⁻³. As compared with the control, chlorophyll a content in the object with the highest copper concentration declined by 33%, chlorophyll b by 29% and carotenoids by 40%.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

496

Numer

2

Opis fizyczny

s.459-467,tab.,wykr.bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza im.H.Kołłątaja w Krakowie, al.Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
autor
  • Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza im.H.Kołłątaja w Krakowie, al.Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
  • Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza im.H.Kołłątaja w Krakowie, al.Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

Bibliografia

  • Brej T. 1998. Heavy metals tolerance in Agropyron repens (L.) P. Bauv. population from the Legnica copper smelter area, Lower Silesia. Acta Soc. Bot. Pol. 67: 325-333.
  • Galli U., Schüepp H., Brunold C. 1996. Thiols in cadmium- and copper-treated maize (Zea mays L.). Planta 198: 139-143.
  • Gambuś F. 1997. Pobieranie metali ciężkich przez różne gatunki roślin uprawnych. Cz. II. Akumulacja metali ciężkich przez rośliny. Acta Agr. Silv., Ser. Agr. XXXV: 29-44.
  • Jarvis S., Whitehead D.C. 1981. The influence of some soil and plant factors on the concentration of copper in perennial ryegrass. Plant Soil 60: 275-279.
  • Jasiewicz Cz. 1981. Wpływ miedzi i nawożenia różnymi formami azotu na niektóre wskaźniki fizjologiczne u kukurydzy. Acta Agr. Silv., Ser. Agr. XX: 95-106.
  • Jasiewicz Cz. 1989. Wyniki badań nad toksycznym działaniem miedzi na wybrane gatunki roślin. Acta Agr. Silv., Ser. Agr. XXVIII: 73-83.
  • Jasiewicz C. 1990. Przemiany miedzi w glebie zastosowanej w formie CuSO₄ i jej pobranie przez rośliny. Rozpr. habilit. 137, Wyd. AR Kraków.
  • Lichtenthaler H.K., Wellburn A.R. 1983. Determinations of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem. Soc. Transitions, 11: 591-592.
  • Masarovicova E., Holubova M. 1998. Effect of copper on growth and chlorophyll content of some herbs. Rostlinna Vyroba 44: 261-265.
  • Mocquot B., Vangronsveld J., Clijsters H., Mench M. 1996. Copper toxicity in young maize (Zea mays L.) plants: effects on growth, mineral and chlorophyll contents, and enzyme activities. Plant Soil 182: 287-300.
  • Ouariti O., Boussama N., Zarrouk M., Cherif A., Ghorbal M.H. 1997. Cadmium-and copper-induced changes in tomato membrane lipids. Phytochemistry 45: 1343-1350.
  • Ouzounidou G., Symeonidis L., Babalonas D., Karataglis S. 1994. Comperative responses of copper-tolerant and copper-sensitive population of Minuartia hirsuta to copper toxicity. J. Plant Physiol. 144: 109-115.
  • Ruszkowska M., Wojcieska-Wyskupajtys U. 1996. Mikroelementy - fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 1-11.
  • Tukendorf A. 1993. Proteins and peptides binding heavy metals. Post. Biochem. 39: 60-67.
  • Zemanek M., Jasiewicz Cz. 2002a. Wpływ miedzi na proces pobierania kadmu przez kukurydzę uprawianą w kulturach wodnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 481: 621-626.
  • Zemanek M., Jasiewicz Cz. 2002b. Wpływ miedzi na aktywność enzymów antyoksydacyjnych w kukurydzy uprawianej w kulturach wodnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 481: 627-632.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-17dff987-5643-4917-82ed-04c3d5238452
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.