PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Efektywność stosowania drożdży Saccharomyces cerevisiae w żywieniu krów mlecznych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The effectiveness of the use of Saccharomyces cerevisiae yeast in feeding dairy cows

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizowano wpływ dodatku żywych kultur drożdży Saccharomyces cerevisiae na wydajność mleka FCM, zawartość tłuszczu, białka, laktozy oraz liczbę komórek somatycznych w mleku krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej. Stwierdzono, że krowy otrzymujące dodatek żywych kultur drożdży w formie mieszanki paszowej uzupełniającej odznaczały się, w każdym analizowanym okresie, wyższą wydajnością mleka FCM i mniejszą liczbą komórek somatycznych (LnLKS). Nie zaobserwowano natomiast potwierdzonego statystycznie wpływu dodatku drożdży na zawartość tłuszczu, białka i laktozy w mleku. Wyższa wydajność mleka i mniejsza liczba komórek somatycznych w mleku wskazuje na celowość wprowadzenia do dawki pokarmowej krów drożdży Saccharomyces cerevisiae.
EN
The study analysed the influence of the addition of live Saccharomyces cerevisiae yeast to the diet of Polish Holstein-Friesian cows on fat-corrected (FCM) yield, content of fat, protein and lactose in the milk, and its somatic cell count. Cows receiving live yeast in the form of complementary feed had higher FCM yield and a lower somatic cell count in each period analysed. No effect of the addition of yeast was observed on the content of fat, protein and lactose in the milk. The higher milk yield and lower somatic cell count in the milk indicate that it is advisable to supplement the diet of dairy cows with Saccharomyces cerevisiae yeast.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.69-75,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 5, 10-718 Olsztyn
autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 5, 10-718 Olsztyn
autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 5, 10-718 Olsztyn

Bibliografia

  • 1. DANN H.M., DRACKLEY J.K., MCCOY G.C., HUTJENS M.F., GARRETT J.E., 2000 − Effects of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on prepartum intake and postpartum intakeand milk production of Jersey cows. Journal of Dairy Science 83, 123-127.
  • 2. DOBICKI A., PREŚ J., ZACHWIEJA A., MORDAK R., JAKUS W., 2007 − Wpływ preparatów drożdżowych na wybrane parametry biochemiczne krwi i skład mleka krów. Medycyna Weterynaryjna 63 (8), 955-959.
  • 3. DOBRZAŃSKI Z., DOLIŃSKA B., CHOJNACKA K., OPALIŃSKI S., RYSZKA F., 2006 − Znaczenie drożdży w żywieniu zwierząt gospodarskich. Medycyna Weterynaryjna 5 (2), 49-66.
  • 4. ERASMUS L.J., BOTHA P.M., KISTNER A., 1992 − Effect of yeast culture supplement on production rumen fermentation, and duodenal nitrogen flow in dairy cows. Journal of DairyScience 75 (11), 3056-3065.
  • 5. KLEBANIUK R., KOWALCZUK-VASILIEV E., OLCHA M., 2013 − Drożdże i ich metabolity w efektywnym żywieniu bydła. Bydło 4, 14-18.
  • 6. KORNIEWICZ A., KINA S., KORNIEWICZ D., BIAŁOŃ K., 2005 − Wpływ dodatku paszowego Diamond V XP Yeast culture na produkcję i skład mleka krów. Acta ScientarumPolonorum – Zootechnica 4, 81-94.
  • 7. KOWALCZUK E., KOCHMAN G., 2009 − Funkcja drożdży i ich metabolitów w efektywnym żywieniu bydła. Hodowca Bydła 12, 18-20.
  • 8. KUNG JR. L., KRECK E.M., TUNG R.S., HESSION A.O., SHEPERD A.C., COHEN M.A., SWAIN H.E., LEEDLE J.A.Z., 1997 − Effects of live yeast culture and enzymes on in vitro ruminal fermentation and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science 80 (9), 2045-2051.
  • 9. MAJCHRZAK M., 2013 − Robotyzacja w żywieniu bydła w systemie TMR. Bydło 4, 54-57.
  • 10. SKÓRKO-SAJKO H., SAJKO J., ZALEWSKI W., 1993 − The effect of Yea-Sacc1026 in the ration for dairy cows on production and composition of milk. Journal of Animal and FeedSciences 2, 159-167.
  • 11. SULLIVAN H.M., MARTIN S.A., 1999 − Effect of Saccharomyces cerevisiae culture on in vitro mixed ruminal microorganism fermentation. Journal of Dairy Science 82 (9), 2011-2016.
  • 12. WILLIAMS P.E.V., TAIT C.A.G., INNES G.M., NEWBOLD C.J., 1991 − Effects of the inclusion of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae plus growth medium) in the diet of diarycows on milk yield and forage degradation and fermentation patterns in the rumen of steers.Journal of Animal Science 69, 3016-3026.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-176773ab-751e-4dcd-9d1a-936689706b37
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.