PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 65 | 12 |

Tytuł artykułu

Konferencja Wellness – nowe kierunki w odżywianiu

Warianty tytułu

EN
Wellness conferences – new trends in nutrition

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi (przewlekle choroby nlezakażne) powodowane głównie niewłaściwym odżywianiem dotyczy ponad 70% populacji Polski. Poprawę stanu zdrowia można uzyskać przez właściwe odżywianie się, w czym duży udział powinien mieć przemysł spożywcy, np. oferując produkty o właściwościach prozdrowotnych. Amerykański institute ofFoodTechnologist, który organizuje coroczne konferencje Wellness, poświęcone utrzymaniu zdrowia przez właściwe odżywianie, uważa, że taniej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. W artykule podano podstawowe zalecenia dotyczące właściwego odżywiania oraz produkcji żywności prozdrowotnej.
EN
The health hazard of civilization (chronic, noninfectious) diseases is mainly caused by the improper nutrition and affects more than 70% of the Polish population. The improvement of health can be achieved by the use of pro-health nutrition, in which food industry should be actively involved. American Institute of Food Technology organizes annually „Wellness"conferences dedicated to maintaining health through proper nutrition, as it is obviously cheaper to prevent diseases than to treat them. In the paper, the dietary recommendations regarding to both consumers' nutrition and food producers are described.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

12

Opis fizyczny

s.9-11,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów
autor

Bibliografia

  • [1] Hensel K., Kuhn M.E.,TerverT.: 2011. Wellnes 11 Tackles weighty issue. Food Technology, 5(11):31-38.
  • [2] Hite A. H., Feinman R. D„ Guzman G. E„ Satin M„ Schoenfeld, P A., Wood R. J.: 2010. In the face of contradictory evidence: Report of the Dietary Guidelines for Americans Committee. Nutrition, 26:915-924.
  • [3] IFT Staff.: 2011. Wellness 11 Conference to Explore New Dietary Guidelines. Food Technology, 1(11):48-49.
  • [4] Ktosiewicz-Latoszek L.: 2011. PAP Informacje prasowe.
  • [5] Kuhn M. E.: 2011. Serving up convenience. Food Technology, 2(11):29-36.
  • [6] Marriott B. P., Olsho L., Hadden L., Connor P: 2010. Intake of added sugar and selected nutrients In the United States. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Cr. Rev. Food Sci. Nutr. 50:228-258.
  • [7] NPD: 2011. National eating trends. NPD Group, Rosemont, III. www.npd.com
  • [8] Slavin J.: 2011. Dissecting the dietary guidelines. Food Technology. 3(11):40-47.
  • [9] Swientek B.: 2011. 2010 Dietary guidelines, target unhealthy Americans. Food Technology. 3(11):36-38.
  • [10] Zemora D., Gordon-Larsen P., Jacobs D. R. Jr., Popkln B. M.: 2010. Diet quality and weight gain among black and white young adults: The Coronary Artery Risk Development In Young Adults (CARDIA). Am. J. Clin. Nutr. 92:784-793.
  • [11] www.poradnlkmedyczny.pl/mod/archiwum/4986stanzdrowialudnoscl
  • [12] www.zdrowiepolakow.pl/populacja.html

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-16b3e551-b2c6-48e8-86c5-39c27841aefc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.