PL
Rozwój nowych technologii przetwórstwa spożywczego oraz pojawianie się innowacyjnych produktów wiąże się z olbrzymim naciskiem, jaki kładzie się na bezpieczeństwo żywności. Dlatego też stale poszukuje się szybkich i czułych technik monitorujących obecność drobnoustrojów w środowisku produkcyjnym i gotowych produktach spożywczych. Wśród dostępnych na rynku testów coraz większą popularność zyskuje bioluminescencyjna metoda oznaczania ATP. W artykule przedstawiono charakterystykę, zastosowanie, zalety i wady tej metody. Pomimo wielu korzyści płynących z omawianej techniki nie może ona zastąpić klasycznych metod mikrobiologicznych.
EN
The development of new food processing technologies and the appearance of innovative food products, is associated simultaneously with a huge emphasis on food safety. Therefore, continuously looking for a rapid and sensitive techniques for monitoring the presence of microorganisms in the production environment and finished food products. Among the available on the market methods ATP-bioluminescence is gaining popularity. The article presents the characteristics, the use and the advantages and disadvantages of the method. Despite the many benefits of implementing the ATP-bioluminescence in research, at the moment, discussed technique, is not able to replace classical microbiological methods.