PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 20(49) | 3 |

Tytuł artykułu

Jakość życia osób z celiakią, alergią i nadwrażliwością na gluten stosujących dietę bezglutenową - ocena za pomocą kwestionariusza WHOQOL-BREF

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Evaluation of the quality of life by means of WHOQOL-BREF questionnaire among people with coeliac disease, allergy and oversensitivity to gluten who follow the gluten-free diet

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

3

Opis fizyczny

s.241-244,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Studium doktoranckie, Wydział Nauk o Zdrowiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Studium doktoranckie, Wydział Nauk o Zdrowiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Studium doktoranckie, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Studium doktoranckie, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Studium doktoranckie, Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Studium doktoranckie, Wydział Nauk o Zdrowiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Zakład Diagnostyki Genetycznej i Nutrigenomiki, Katedra Biochemii Klinicznej, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Kraków

Bibliografia

  • 1. Daszykowska J. Jakość życia w koncepcjach związanych ze zdrowiem. Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego 2006; 2: 122–128.
  • 2. Trzebiatowski J. Jakość życia w perspektywie nauk społecznych i medycznych – systematyzacja ujęć definicyjnych. Hygeia Public Health 2011; 46(1): 25–31.
  • 3. Wołowicka L. Przegląd badań nad jakością życia chorych po intensywnej terapii dorosłych. W: Wołowicka L (red.). Jakość życia w naukach medycznych. Poznań: Wyd. Akademii Medycznej; 2001: 193.
  • 4. World Health Organization. Ottava charter for health promotion, Canadian Public Health Association, Ottava, 1986. http://www.who.int/ healthpromotion/conferences/previous/ottawa/en/ (dostęp 2013.08.13)
  • 5. Hęś M, Jędrusek-Golińska A, Górecka D, Kobus-Cisowska J, Zając M. Badanie wiedzy żywieniowej osób z celiakią i uczuleniem na gluten z terenu Poznania. Prob Hig Epidemiol. 2013; 9(42): 389–392.
  • 6. Usai P, Minerba L, Marini B, Cossu R, Spada S, Carpiniello B, et al. Case control study on health related quality of life in adult coeliac disease. Dig. Liver Dis. 2002; 34: 547–552.
  • 7. WHO Quality of Life-BREF (WHOQOL-BREF): http://www.who.int/ substance_abuse/research_tools/whoqolbref/en/ (dostęp 2013.08.13.)
  • 8. Dobrzyńska E, Rymaszewska J, Kiejna A. Problem jakości życia osób z zaburzeniami psychicznymi, Adv Clin Exp Med. 2007; 16(1): 173–178.
  • 9. Horvath A, Szaflarska-Szczepanik A, Dziechciarz P. Ocena jakości życia u młodych dorosłych z celiakią. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dzieck. 2004; 6(3): 285–288.
  • 10. Wika L, Czerwionka-Szaflarska M. Samoocena jakości życia dzieci, młodzieży i młodych dorosłych chorych na celiakię. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka. 2006; 8(2): 94–98.
  • 11. Nachmana F, Maurino E, Vazquez H. Quality of life in celiac disease patients Prospective analysis on the importance of clinical severity at diagnosis and the impact of treatment. Digestive and Liver Disease.2009; 41: 15–25.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-15374b74-c847-47be-8f07-27ffa191c4cc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.