PL
W pracy przedstawiono podstawowe definicje stosowane do określania efektywności energetycznej w przemyśle spożywczym. Usystematyzowano wiedzę z zakresu przemian nośników energii i podano zakresy wskaźników efektywności energetycznej mogących służyć do oceny pracy zakładów produkcyjnych. Przedstawiono przepływy materiałowo–energetyczne w dwóch przykładowych typach zakładów przemysłu spożywczego na przykładzie przetwórstwa młynarskiego i piekarskiego, różniących się systemami energetycznymi i technologicznymi. Uwzględniając badania własne i dane literaturowe, przedstawiono zróżnicowane wskaźniki efektywności energetycznej w piętnastu branżach przetwórstwa spożywczego.
EN
This study presents the basic definitions for determining energy efficiency in the food processing industry. Issues relevant to the transformation of energy carriers were systematized, and ranges of energy efficiency ratios for evaluating the performance of food processing plants were given. Material and energy flows were discussed on the example of three types of food processing plants, including a processing mill and a bakery, with different power and processing systems. The results of the authors' previous work and published data were used to present energy efficiency ratios in fifteen sectors of the food processing industry.