PL
Pracę oparto na badaniach ankietowych przeprowadzonych z właścicielami gospodarstw ekologicznych w woj. podkarpackim. Celem wywiadu było zebranie informacji o zabiegach agrotechnicznych stosowanych w ekologicznej uprawie ziemniaka. Badania dowodzą, że rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne, aby uzyskać duży plon bulw i jednocześnie dobrą ich jakość, wybierali do uprawy średnio wczesne odmiany ziemniaka o wysokiej odporności na choroby grzybowe. Aby ograniczyć zachwaszczenie stosowali właściwe zmianowanie, wąskorzędową technologię uprawy, zaś w ochronie przed chorobami i szkodnikami stosowali preparaty roślinne z pokrzywy i wrotyczu. Większość badanych rolników uzyskała niskie plony ziemniaka, co mogło wynikać z gorszej jakości materiału sadzeniakowego, pochodzącego z własnej reprodukcji.
EN
The study is based on surveys run in the Podkarpackie province. The aim of the interviews was to gather information on agrotechnical methods used in organic potato farming. The survey shows that in order to achieve high yield and quality of tubers, owners of organic farms chose to cultivate mid-early potato varieties with high resistance to fungal diseases. To reduce weed infestation, they used optimal crop rotation and narrow-row cultivation. In order to protect crops from diseases and pests, they used nettle and tansy biological preparations. Most of the surveyed farmers reported low potato crop yield, which might have resulted from poor-quality self-reproduced seed potatoes.