PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 04 |

Tytuł artykułu

Street food w USA

Warianty tytułu

EN
Street Food in USA

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono charakterystykę i krótką historię gastronomii ulicznej w USA. Działalność placówek street food jest w USA bardziej sformalizowana niż w innych krajach, a prawa ich właścicieli chronione. Higiena wytwarzania żywności na ulicy (w porównaniu z krajami azjatyckimi i afrykańskimi) jest uregulowana przepisami, które są w znacznym stopniu przestrzegane. Food truckom poświęcono program telewizyjny i stronę internetową. Tworzy się ranking najlepszych tego rodzaju obiektów, a recenzje tych placówek zamieszczane są w przewodnikach. Utworzono też Narodowe Stowarzyszenie Food Trucków (The National Food Truck Association), co pozwala na wprowadzenie, kontrolowanie, a także promowanie oferty i właściwej higieny w tego rodzaju obiektach. W światowych rankingach street food, oferta w miastach amerykańskich, takich jak: Nowy Jork, Boston, San Francisco, Portland, uważana jest za bardzo atrakcyjną
EN
The study presents the characteristics and short history of street gastronomy in the USA. The activity of street food facilities in the USA is more formal than in other countries, and the laws of their owners are protected. The hygiene of street food production in comparison with Asian and African countries is regulated by legislation, which is mostly respected. A TV programme and a website are dedicated to food trucks. A ranking of the best facilities of this kind is created and reviews of these facilities are published in guides. The National Food Truck Association has also been created, which allows to enter, control and promote of offer and proper hygiene in such facilities. In the world rankings of street food, the offer in American cities such as New York, Boston, San Francisco, Portland is considered to be very attractive

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

04

Opis fizyczny

s.13-16,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Azanza Ma P.V., M.B.V. Zamora-Luna. 2005. „Barriers of HACCP team members to guideline adherence”. Food Control 16 (1): 15-22.
  • [2] Bhide S. 2013: „World's Best Cities for the Most Delicious Street Food”, May 30, http://www.buzzle.com/articles/worlds-best-cities-for-the-most-delicious-street-food.html.
  • [3] Burt B.M., C. Volel, M. Finkel. 2003. „Safety of Vendor - Prepared Foods: Evaluation of 10 Processing Mobile Food Vendors in Manhattan”. Public Health Reports, 118: 470-476.
  • [4] Cardoso R. D. C. V., M. Companion, Marras S. R. (red.) 2014. „Street food: culture, economy, health and governance”. Nowy Jork, wyd.: Routledge.
  • [5] Cicero K. 2013. „Are food trucks safe?" http://edition.cnn.com/2013/04/08/ health/food-trucks-safety/ [data dostępu: 24.01.2019].
  • [6] Ehrlich T. „Mobile Food Vendors”, http://www.sbdcnet.org/small-business-research-reports/sbdcnet-connections-issue-55-mobile-food-vendors [data dostępu: 1.03.2019].
  • [7] Fisher C. 2014. „The World's Best Cities for Street Food”, https://www. foodandwine. com/slideshows/worlds-best-cities-for-street-food.
  • [8] Hawk Z.A. 2013. Gourmet Food Trucks: „An ethnographic examination of Orlando's food truck scene”. B.A., University of Central Florida.
  • [9] https://mobile-cuisine.com/business/history-of-american-food-trucks/, 2019.
  • [10] http://streetvendor.org/ 2019.
  • [11] Jin S., J. Zhou J., J. Ye. 2008. „Adoption of HACCP system in the Chinese food industry: A comparative analysis". Food Control 19 (8): 823-828.
  • [12] Kowalczyk A. 2014. „Od street food do food districts - usługi gastronomiczne i turystyka kulinarna w przestrzeni miasta”. Turystyka Kulinarna 9, s. 6-31.
  • [13] New York Daily News, 2013. „Top 10 cities with the best street food”, Friday, April 26, 2013, http://www.nydallynews.com/life-style/eats/top-10-clties-best-street-food-article-1.1328571 (02.07.2014).
  • [14] Sperber W.H. 2005. „HACCP does not work from farm to table”. Food Control 16: 511-514.
  • [15] Taylor D. S., V. K. Fishell, J. L. Derstlne, R.L. Hargrove, N.R. Patterson, K.W. Moriarty, B.A Battista, H.E. Ratcliffe, A.E. Binkoski, P.M. Kris - Etherton. 2000. „Street food in America - a true melting pot”. [w:] „Street foods" (red. Simopoulos A.P., R.V. Bhat) World Review of Nutrition and Dietetics, vol. 86, Bazylea.
  • [16] Top 15 best food cities in the world [http://www.citiesjournal.com/top-15-best-food-cities-in-the-world (data dostępu: 2.07.2014).
  • [17] Top 10 best food cities in the world, http://www.ucityguides.com/clties/ top-10-best-food-cities.html (data dostępu: 2.07.2014).
  • [18] Top 10 world food cities, http://uk.askmen.com/fine_livlng/wine_dine_ archive_60/87_wine_dine.html (data dostępu: 2.07.2014)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-14633f37-fac8-4f04-9206-4e0a88e3ed95
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.