PL
Znajomość zawartości frakcji błonnika w surowcach i produktach spożywczych ma istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Błonnik pokarmowy stanowi bardzo niejednorodny kompleks związków chemicznych, a poszczególne jego frakcje wykazują odmienny wpływ fizjologiczny na organizm człowieka. Celem przeprowadzonych badań było oznaczenie składu frakcyjnego błonnika pokarmowego w wybranych zbożach niechlebowych oraz produktach, w skład których wkomponowano surowce pochodzące ze zbóż niechlebowych. W celach porównawczych określono zawartość błonnika w wybranych odmianach pszenicy i produktach przemiału. W próbkach oznaczano błonnik całkowity, błonnik rozpuszczalny w wodnym roztworze enzymów (WSDF), błonnik rozpuszczalny w środowisku kwaśnym (ASDF), błonnik nierozpuszczalny w wodnym roztworze enzymów oraz błonnik nierozpuszczalny w środowisku kwaśnym. Badania potwierdziły, że zboża niechlebowe, w szczególności jęczmień i owies, są niezwykle cennym źródłem rozpuszczalnych frakcji błonnika mających istotne znaczenie prebiotyczne. Odnotowano blisko 2,5-krotnie wyższą zawartość WSDF w ziarnie jęczmienia i owsa w porównaniu do średniej zawartości w ziarnie pszenicy oraz kaszach (jaglanej, gryczanej). Ziarno owsa i jęczmienia charakteryzuje się także wyższą zawartością frakcji ASDF. Wprowadzenie razowej mąki jęczmiennej do chleba, powoduje istotny wzrost zawartości błonnika pokarmowego, w szczególności zwiększenie udziału (1→3) (1→4) β-D glukanów we frakcji WSDF. W chlebie kontrolnym (0% mąki jęczmiennej) udział (1→3) (1→4) β-D glukanów we frakcji WSDF stanowił 9,2%, podczas gdy w chlebie z 12,5% dodatkiem mąki jęczmiennej udział ten wzrósł do 30,2%.
EN
Knowledge of fibre fraction in foods and food products is extremely important in the prevention and treatment of lifestyle diseases. Dietary fibre as a food ingredient is a very heterogeneous complex of chemical compounds; the individual fibre fractions have a different physiological effect on human body. The aim of the study was to determine the fractional composition of dietary fibre in selected non-bread cereals and in products which contain inclusions from non-bread cereals. For comparative purposes specified amount of fibre selected varieties of wheat and milling products. In the samples total fibre, soluble fibre in an aqueous enzyme solution (WSDF), fibre soluble in acid (ASDF), water-insoluble fibre in an aqueous enzyme solution and insoluble fibre under acidic conditions were determined. Studies have shown that fibre non-bread cereals (barley, oats) can be an extremely valuable source of soluble fibre fractions which play an important prebiotic role. The content of WSDF in barley and oat grains was over two time higher compared to the average content of WSDF in wheat grains and groats (millet, buckwheat). Oat and barley grains were also characterized by a higher content of ASDF. Increasing the share of wholemeal barley flour in bread, resulted in an significant increase in dietary fibre content. In particular, increase in the proportion of (1 → 3) (1 → 4) β-D-glucans in the WSDF fraction was observed. The share of (1 → 3) (1 → 4) β-D-glucans, in the bread control (0% barley flour), accounted for 9.2% of the total WSDF fraction while in the bread with the 12.5% addition of barley flour the share of (1 → 3) (1 → 4) β-D-glucans increased to as much as 30.2%. of the total WSDF fraction.