PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 18 | 5 |
Tytuł artykułu

Wpływ zróżnicowanego systemu chowu kur na zawartość luteiny w jajach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of diversified hen raising system on lutein content in eggs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zainteresowanie karotenoidami wynika z ich znaczenia w żywieniu człowieka. Szczególnie luteina oraz zeaksantyna spełniają ważną funkcję w procesie widzenia, a także w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Celem pracy było porównanie zawartości luteiny w jajach pochodzących od niosek ze zróżnicowanego systemu chowu (klatkowy, ściółkowy, wolno wybiegowy) oraz ocena sensoryczna badanych jaj. Największą zawartość luteiny oznaczono w jajach pochodzących od kur z chowu wolnowybiegowego (średnio o ponad 50 % więcej w porównaniu z innymi grupami). Jaja te zostały wyróżnione także przez panel sensoryczny pod względem smaku (4,9 pkt) oraz zapachu (4,8 pkt). Jaja pochodzące z chowu fermowego, wzbogacone w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wit. A + E charakteryzowały się najmniejszą zawartością luteiny (0,21 mg/jajo). Surowiec standardowy, pochodzący od niosek z fermy towarowej, cechował się najwyższym stopniem wybarwienia żółtka (14,8) przy jednoczesnym wysokim poziomie oznaczonego karotenoidu (0,37 mg/jajo).
EN
The interest in carotenoids results from their importance in human nutrition. Particularly, lutein and zeaxanthin play a vital role in the process of seeing, as well as in the lifestyle disease prophylaxis. The objective of the study was to compare the content of lutein in eggs laid by hens from a diversified raising system (cage, bedding, and free-range system) and to sensory assess the eggs under analysis. The highest content of lutein was determined in eggs laid by hens kept in a free-range system (over 50 % on average compared to other groups). These eggs were also emphasised in the sensory panel as those with the best taste (4.9) and aroma (4.8). The eggs, laid by hens raised in a poultry farming system and enriched with polyunsaturated fatty acids and vitamins A+E, were characterized by the lowest content of lutein (0.21mg/egg). The standard material, obtained from laying hens raised in a commercial farm, was characterized by the highest egg yolk coloration (14.8) and, at the same time, by a high level of carotenoid determined (0.37mg/egg).
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
18
Numer
5
Opis fizyczny
s.75-84,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
autor
  • Katedra Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Norwida 25/27, Wrocław
autor
  • Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, ul. Gagarina 7, Toruń
autor
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
Bibliografia
  • [1] Adams C.A.: The transformation of lutein: colouring agent to polyvalent nutricine. In: The amazing egg. J.S Sim, H.H Sunwoo Eds. University of Alberta Press, 2006, pp. 181-191.
  • [2] Baucells M.D., Crespo N., Barroeta A.C., Lopez-Ferrer S., Grashorn M.A.: Incorporation of different polyunsaturated fatty acids into eggs. Poultry Sci., 2000, 79, 51-59.
  • [3] Bunce G.E.: Nutrition and eye disease of the elderly. J. Nutr. Biochem., 1994, 5, 66-77.
  • [4] Chung H.Y., Rasmussen H.M., Johnson E.J.: Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men. J. Nutr., 2004, 3, 1887-1893.
  • [5] Cytawa A.: Czy istnieje możliwość modyfikacji składu jaj kurzego? Polskie Drobiarstwo, 2000, 3, 6-8.
  • [6] Dachtler M., Kohler K., Albert K.: Reverse-phase high-performance liquid chromatographic identification of lutein and zeaxanthin stereoisomers in bovine retina using a C₃₀ bonded phase. J. Chrom., 1998, B, 720, 211-216.
  • [7] Dvorska J.E., Yaroshenko F.O., Karadas F., Surai P.F.: Selenium enriched eggs: a route toward improving human selenium status. In: The amazing egg. J.S Sim, H.H Sunwoo Eds. University of Alberta Press, 2006, pp 111-138.
  • [8] Hammershoj M., Kidmosee U., Steenfeldt S: Deposition of carotenoids in egg yolk by short-term supplement of coloured carrot (Daucus carota) varieties as forage material for egg-laying hens. J. Sci. Food Agric., 2010, 90, 1163-1171.
  • [9] Hamułka J., Wawrzyniak A.: Likopen i luteina – rola prozdrowotna i ich zawartość w produktach. Wyd. SGGW, Warszawa 2004.
  • [10] Heinonen M.I., Ollilainen V., Linkola E.K., Varo P.T,. Koivistoinen P.E.: Carotenoids in Finnish foods: vegetables, fruits and berries. J. Agric. Food Chem., 1989, 37 (3), 655-659.
  • [11] Horrocks L.A., Yeo Y.K.: Docosahexaenoic acid-enriched foods: production of eggs and health benefits. In: Egg Nutrition and Biotechnology. J.S Sim., S. Nakai, W Gunter Eds. Wallingford: CABI Publishing, 2000, pp. 173-180.
  • [12] Landrum J.T., Bone R.A., Joa H., Kilburn M.D., Moore L.L. Sprague K.E.: A one year study of the macular pigment: the effect of 140 days of lutein supplement. Exp. Eye Res., 1997, 65, 57-62.
  • [13] Leeson S.: Lutein enriched eggs: transfer of lutein into eggs and health benefits. In: The amazing egg. J.S Sim, H.H Sunwoo Eds. University of Alberta Press, 2006, pp. 171-179.
  • [14] Leskanich C., Noble R.: Manipulation of the n-3 polyunsaturated fatty acids composition of avian eggs and meat. World’s Poult. Sci. J., 1997, 53 (2), 156-183.
  • [15] Mares-Perlman, J.A., Millen A.E., Ficek T.L., Hankinson S.E.: The body of evidence to support a protective role for lutein and zeaxanthinin delaying chronic disease. J. Nutr., 2002, 132, 518S-524S.
  • [16] Moeller S.M., Jacques P.F., Blumberg J.B.: The potential role of dietary xanthophylls in cataract and age-related macular degeneration. J.A.C. Nutr., 2000, 19 (5), 522S-527S.
  • [17] Moszczyński P., Pyć R.: Retinol i karotenoidy. W: Biochemia witamin. Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. PWN, Warszawa 1999, ss. 43-47.
  • [18] Mozaffarieh M., Sacu S., Wedrich A.: The role of the carotenoids, lutein and zeaxanthin, in protecting against age-related macular degeneration: A review based on controversial evidence. Nutr. J., 2003, 2 (20), 1-8.
  • [19] Murillo E., Meléndez-Martínez A.J., Portugal F.: Screening of vegetables and fruits from Panama for rich sources of lutein and zeaxanthin. Food Chem., 2010, 122, 167-172.
  • [20] O'Neill M.E., Carroll Y., Corridan B., Olmedilla B., Granado F., Blanco I., Van den Berg H., Hininger I., Rousell A.M., Chopra M., Southon S., Thurnham D.I.: A European carotenoid database to assess carotenoid intakes and its use in a five-country comparative study. Br. J. Nutr., 2001, 85, 499507.
  • [21] Perry A., Rasmussen H., Johnson E.J.: Xanthophyll (lutein,zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. J. Food Comp. Analysis, 2009, 22, 9-15.
  • [22] Rachwał A.: Efektywność naturalnych związków oprawiających barwę żółtka jaj. Polskie Drobiarstwo, 2006, 1, 15-18.
  • [23] Ribaya-Mercado J.D., Blumberg J.B.: Lutein and zeaxanthin and their potential roles in disease prevention. J.A.C. Nutr. , 2004, 23 (6), 567S-587S.
  • [24] Rodriguez-Bernaldo de Quiros A., Costa H. S.: Analysis of carotenoids in vegetable and plasma samples: A review. J. Food Comp. Analysis, 2006, 19, 97-111.
  • [25] Sajilata M.G., Singhal R.S., Kamat M.Y.: The carotenoid pigment zeaxanthin - a review. Compr. Rev. Food Sci. Food Safety, 2008, 7, 29-49.
  • [26] Sim J.S.: Designer egg concept: perfecting egg through diet enrichment with ω-3 PUFA and cholesterol stability. In: Egg Nutrition and Biotechnology. J.S Sim., S. Nakai, W Gunter Eds. Wallingford: CABI Publishing, 2000, pp. 135-150.
  • [27] Strojny J., Krawczyk J., Cywa-Benko K., Wężyk S.: Upodobania jaj konsumentów. Polskie Drobiarstwo, 1998, 6, 3-5.
  • [28] Surai P.F., Speake B.K., Sparks N.H.C.: Carotenoids in avian nutrition and embryonic development. 1. Absorption, availability and levels in plasma and egg yolk. J. Poultry Sci., 2001, 38, 1-27.
  • [29] Szostak W.: Żywienie w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych. Przem. Spoż., 2003, 11, 17-19.
  • [30] Trziszka T.: Jajo jako doskonałe źródło życiodajnych składników. Optymalnik, 2006, 5 (45), 14-17.
  • [31] Wężyk S.: Globalne jajo. Polskie Drobiarstwo, 2001, 5, 13-14.
  • [32] Wężyk S.: Znaczenie kantaksantyny w żywieniu drobiu. Polskie Drobiarstwo, 2003, 8, 18-20.
  • [33] Zduńczyk Z.: Modyfikacja składu jaja kurzego – możliwości i mankamenty. Polskie Drobiarstwo, 2001, 7, 38-40.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-139a664f-29fb-414d-aa84-d504a3a2a3f5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.