PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 35 | 3 |

Tytuł artykułu

Wybrane parametry produkcyjne i wartość użytkowa pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss) dwóch sortymentów

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Selected production parameters and utility value of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) of two weight sorts

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena wybranych parametrów produkcyjnych i jakości pstrągów tęczowych dwóch sortymentów w zależności od masy ryb. Badaniami objęto 20 pstrągów odło-wionych w gospodarstwie rybackim w województwie lubelskim. Wyróżniono dwie grupy sorty-mentowe ryb: do 500 g (M, n = 10) i powyżej 500 g (D, n = 10). Tucz ryb lżejszych trwał 18 tygodni przy średnim przyroście ogólnym 202,57 g/szt., a ciężkich 50 tygodni z przeciętnym przyrostem całkowitym 602,40 g/szt. Średni przyrost dobowy ryb ciężkich wynosił 1,72 g/szt. i był istotnie większy o 0,59 g w porównaniu z przyrostem ryb lżejszych. Porównywane sortymenty pstrągów tęczowych nie różniły się istotnie udziałem części jadalnych, jak również wskaźnikiem kondycji. Filety pstrągów z sortymentu D wykazywały istotnie (p ≤ 0,05) niższe pH końcowe oraz były ciemniejsze w porównaniu z filetami ryb lżejszych (sortyment M).
EN
The aim of this study was to compare the selected production parameters and utility value of rainbow trout of two weight sorts. The study involved 20 trouts from a fish farm localized in the Lublin voivodeship. Two sorts considering the weight of fish were distinguished, i.e. M (up to 500 g, n = 10) and D (above 500 g, n = 10). Fattening of fish from M sort lasted for 18 weeks with a total gain averaged 202.57 g per individual, and trout from D sort were fattened for 50 weeks with the average total gain amounting to 602.40 g. The average daily gain for heavy fish amounted to 1.72 g per individual and was significantly (p ≤ 0.01) greater than for lighter ones (about 1.32 g). The percentage of edible parts as well Fulton index were similar in the compared sorts of fish. However, fillets of trouts from D sort had significantly (p ≤ 0.05) lower pH after 24 h and were darker compared with the fillets from lighter fish (M sort).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

3

Opis fizyczny

s.25-31,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 13, 20-950 Lublin
autor
  • Gospodarstwo Rybackie "Pstrąg Pustelnia", Trzebiesza 69, 24-320 Poniatowa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-139491a9-3a90-4b17-9bef-9f236281e72c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.