PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 08 |

Tytuł artykułu

Zmiany na rynku żywności bezglutenowej

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Changes in the market of gluten-free products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Żywność bezglutenowa należy do najważniejszego i najszybciej rozwijającego się rynku żywności w nietolerancjach pokarmowych. Obserwuje się także wzrost zainteresowania produktami bezglutenowymi w redukcji masy ciała. W artykule omówiono polski światowy rynek żywności bezglutenowej oraz wskazano najważniejszych producentów omawianego asortymentu żywności. Ponadto wymieniono polskich producentów z nadaną licencją przekreślonego kłosa. Zwrócono także uwagę na obserwowany w ostatnich latach wzrost wartości rynku żywności bezglutenowej na świecie i w Polsce oraz na znaczne poszerzenie asortymentu surowców bezglutenowych. Obecnie na rynku dostępne są powszechnie stosowane surowce bezglutenowe, m.in. kukurydza, ryż, ziemniaki i gryka oraz stosunkowo młode na rynku bezglutenowym: owies, amarantus, teff i miłka abisyńska. Przedstawiono także instytucje w największym stopniu kształtujące jakość żywności bezglutenowej w Polsce.
EN
Gluten-free food is the most important and most quickly developing category on the market of food intolerance. The increased popularity of gluten-free products in a weight reduction is also observed. The article discusses the Polish and global market of gluten-free food, indicating the most important Polish and international gluten-free producers. The list of Polish producers with a license of Crossed Grain is also given. Growing trend in the market i value of gluten-free food is underlined. Moreover, the variety of gluten-free raw materials is indicated. Currently used and commonly available gluten- free products are based on corn, rice, potato and buckwheat, as well as on a relatively young on the gluten-free market: oat, amaranth, teff and qulnoa. Furthermore, the article presents the most significant institutions influencing the quality of gluten-free products on Polish market.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

08

Opis fizyczny

s.32,34-35,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poznań

Bibliografia

  • [1] Alvarez-Jubete L, Arendt E.K., Gallagher E.: 2010. Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends Food Sci Tech, 21,106-113.
  • [2] Astrup A., Geiker N.R.W.: 2014. Efficacy of higher protein diets for long-term weight control. How to assess quality of randomized controlled trials? Nutr Metab Cardiovas, 24,220-223.
  • [3] Barton S.H., Kelly D.G, Murray J.A.: 2007. Nutritional deficiencies in celiac disease. Gastroenterol Clin N, 36,93-108.
  • [4] Brauns F.J.P.H, van Buul V.J., Shewry P.R.: 2013. Does wheat make us fat and sick? J Cereal Sci, 58, 209-215.
  • [5] Chand N., Mihas A.A.: 2006. Celiac disease: current concepts in diagnosis and treatment J Clin Gastroenterol, 40,3-14.
  • [6] Darewicz M, Dziuba J.: 2007. Dietozależny charakter enteropatii na przykładzie celiakii. Żywność. Nauka.Technologia. Jakość, 1,5-15.
  • [7] El-Chammas K, Danner E.: 2011. Gluten-free diet in nonceliac disease. Nutr Clin Pract, 26, 294-299.
  • [8] Euromonitor International, Gluten-free remains one of the most dynamie health and wellness categories. Euromonitor Passport Database 2011. http://www.portal.euromonitor.com [5 May 2014],
  • [9] Euromonitor International, Gluten-free food. Euromonitor Passport Database 2014. http://www.portal.euromonitor.com [5 May 2014].
  • [10] Hager A.S, Wolter A, Jacob F, Zannini E., Arendt E.K.: 2012. Nutritional properties and ultrastructure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. J Cereal Sci, 56,239-247.
  • [11] Heymann R, Guggenbuhl P, Corbei A, Bridoux-Henno L, Tourtelier Y, Balencon-Morival M, de Kerdanet M, Dabadie A.: 2009. Effect of gluten-free diet on bone mineral density in children with celiac disease. Gastroen Clin Biol, 33,109-114.
  • [12] http://www.celiakia.pl/wykaz-produktow-bezglutenowych/
  • [13] Kunachowicz H. (red.): 2001, Dieta bezglutenowa. Co wybrać? Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • [14] Niewinski M.M.: 2008. Advances in celiac disease and gluten free diet. J Am Diet Assoc, 108, 661-672.
  • [15] Poutanen K., Shepherd R., Shewry P.R, Delcour J.A., Bjorck I., van der Kamp J.W.: 2010. More of the grain: the European HEALTHGRAIN project aims at healthier cereal foods. Cereal Food World, 55,79-8.
  • [16] Richman E.: 2012. The safety of oats in the dietary treatment of coeliac disease. Proc Nutr Soc, 71,534-537.
  • [17] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41 /2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu (D.U. UE L 16).
  • [18] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących codzienną dietę, do kontroli masy dała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/141 WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (D.U.UE L 181).
  • [19] Rybicka I., Gliszczyńska-Świgło A.: 2013. Zawartość witaminy B, w wybranych produktach bezglutenowych, Probl Hig Epid, 94,642-644.
  • [20] Thompson T.:1999. Thiamin, riboflavin, and niacin contents of the gluten-free diet: Is there cause for concern? J Am Diet Assoc, 99,7,858-862.
  • [21] Wojtasik A., Kunachowicz H.: 2014. Produkty bezglutenowe w świetle rozwoju badań nad celiakią. Przemysł Spożywczy, 68,20-25.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1373504c-fac5-48d0-8cad-f3009d6cc7ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.