PL
Żywność bezglutenowa należy do najważniejszego i najszybciej rozwijającego się rynku żywności w nietolerancjach pokarmowych. Obserwuje się także wzrost zainteresowania produktami bezglutenowymi w redukcji masy ciała. W artykule omówiono polski światowy rynek żywności bezglutenowej oraz wskazano najważniejszych producentów omawianego asortymentu żywności. Ponadto wymieniono polskich producentów z nadaną licencją przekreślonego kłosa. Zwrócono także uwagę na obserwowany w ostatnich latach wzrost wartości rynku żywności bezglutenowej na świecie i w Polsce oraz na znaczne poszerzenie asortymentu surowców bezglutenowych. Obecnie na rynku dostępne są powszechnie stosowane surowce bezglutenowe, m.in. kukurydza, ryż, ziemniaki i gryka oraz stosunkowo młode na rynku bezglutenowym: owies, amarantus, teff i miłka abisyńska. Przedstawiono także instytucje w największym stopniu kształtujące jakość żywności bezglutenowej w Polsce.
EN
Gluten-free food is the most important and most quickly developing category on the market of food intolerance. The increased popularity of gluten-free products in a weight reduction is also observed. The article discusses the Polish and global market of gluten-free food, indicating the most important Polish and international gluten-free producers. The list of Polish producers with a license of Crossed Grain is also given. Growing trend in the market i value of gluten-free food is underlined. Moreover, the variety of gluten-free raw materials is indicated. Currently used and commonly available gluten- free products are based on corn, rice, potato and buckwheat, as well as on a relatively young on the gluten-free market: oat, amaranth, teff and qulnoa. Furthermore, the article presents the most significant institutions influencing the quality of gluten-free products on Polish market.