PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1975 | 01 | 1 |

Tytuł artykułu

Application of ion exchangers in removal of lactic acid from medium during cultivation of milk bacteria

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie wymieniaczy jonowych do usuwania kwasu mlekowego z podłóża podczas hodowli bakterii mlekowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Prześledzono wpływ usuwania kwasu mlekowego przy użyciu wymieniaczy jonowych (anionitów) z wzbogaconych podłóż serwatkowych na przebieg i wydajność hodowli szczepu Str. lactis T₁. Najbardziej przydatnym podłożem okazała się serwatka z mleka częściowo hydrolizowanego papainą lub pepsyną. Na podłożach tych uzyskano przeciętny plon komórek w 1 ml od 0,5 do 1,0X10¹¹, a wydajność suchej masy na poziomie 7-7,5g/l. Wyhodowana na tych podłożach biomasa charakteryzowała się również wysoką aktywnością fermentacyjną i proteolityczną. Dodatek cukrów prostych (glukozy) do podłoża powodował bardzo wyraźne skrócenie okresu namnażania komórek bakterii. Mimo, że system usuwania kwasu mlekowego przy zastosowaniu jonitu dał pozytywne rezultaty jedynie w przypadku niektórych podłóż, to jednak wydaje się, że wyeliminowanie mleczanów może ułatwiać proces zagęszczania i konserwowania wyhodowanej biomasy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

1

Opis fizyczny

p.21-32,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Food and Engineering Biotechnology, Academy of Agriculture and Technology, Olsztyn, Poland
autor
  • Institute of Food and Engineering Biotechnology, Academy of Agriculture and Technology, Olsztyn, Poland
  • Institute of Food and Engineering Biotechnology, Academy of Agriculture and Technology, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • 1. Bobad J., Strickman N.: J. Dairy Res. 1951, 18, 73.
  • 2. Bergére J. L.: Le Lait 1968, 471-472, 1.
  • 3. Bergére J. L.: Le Lait 1968, 473-474, 131.
  • 4. Bergére J. L., Hermier J.: Le Lait 1968, 471-472, 13
  • 5. Budsławski J.: Chemia i analiza mleka oraz jego przetworów. PWRiL, Warszawa 1963.
  • 6. Czmutow K. W.: Wymiana jonowa i jej zastosowanie. PWN, Warszawa 1962.
  • 7. Diaczenko P. J., Nassib T., Szczeduszmow E. W.: Mołocz. Prom. 1970, 6.
  • 8. Karnicka H., Knaut T.: Mikrobiologia. Ćwiczenia, cz. I. Dział Wyd. WSR, Olsztyn 1964.
  • 9. Kornacki K., Rymaszewski J., Prośniewska G.: Rocz. Technol. Chem. Żyw. 1974, 24.
  • 10. Llyol L.: J. Dairy Sci. Abstr. 1971, 38, 137.
  • 11. Mattson S., Swartling P.: Report No. 43. Dairy Department of the Alnarp Institute. Sweden 1954.
  • 12. Naczew L., Dobrewa E.: Izwiestia na Mikrobiołogiczeskaja Institut 1967, 19, 101.
  • 13. Peebles M. W., Gilland S. E., Speck M. L.: Appl. Microbiol. 1969, 17, 805.
  • 14. Poznański S., Kornacki K., Rymaszewski J., Grochal A.: Przem. spoż. 1972 (2), 64.
  • 15. Praca zbiorowa: Ćwiczenia z mikrobiologii. PWN, Warszawa 1971.
  • 16. Rahn O., Hagerty C. P., Denel R. E.: J. Bacteriol. 1968, 35, 547.
  • 17. Rymaszewski J., Poznański S., Magińska C.: Le Lait 1971, 501-502, 23.
  • 18. Stadhourders J.: Neth. Milk Dairy J. 1961, 15, 358.
  • 19. Stadhourders J., Jensen L. A., Hup G.: Neth. Milk Dairy J. 1969, 23, 182.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-13436a78-f463-44d7-b954-408608fbcc5f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.