PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 14 | 1 |

Tytuł artykułu

Zmiany w produkcji buraka cukrowego w Polsce na tle Unii Europejskiej w I dekadzie XXI wieku

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Changes in sugar beet production in Poland and the European Union in the first decade of the twenty-first century

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono zmiany w produkcji buraka cukrowego w Polsce na tle Unii Europejskiej w latach 2001/2002-2010/2011. W Polsce powierzchnia uprawy buraka zmniejszyła się o 38,4%, produkcja buraka o 10,6%, a liczba plantatorów o 61,6%. Jednocześnie wzrosły: plon korzeni o 45,2%, plon cukru o 41,5%, średnia powierzchnia plantacji o 59,4%, produkcja buraka przypadająca na 1 plantatora o 133,3% oraz produkcja cukru na 1 plantatora o 124,7%. W tym samym okresie powierzchnia uprawy buraka zmniejszyła się we Francji o 1,4%, a w Niemczech o 23,2%. Produkcja buraka w tych krajach uległa ograniczeniu odpowiednio o 3,3 i 9,3%, a liczba plantatorów o 13,9 i 37,4%. Plony korzeni we Francji nie zmieniły się, a w Niemczech wzrosły o 18,1%. Plony cukru zwiększyły się o 33,0% we Francji i o 22,0% w Niemczech. Średnia powierzchnia plantacji wzrosła odpowiednio o: 14,1 i 23,2%, produkcja buraka na 1 plantatora o 12,4 i 45,0%, a produkcja cukru na 1 plantatora o 51,7 i 50,4%.
EN
The paper examines the changes of sugar beet production in Poland and in the European Union in the period 2001/2002-2010/2011. In Poland, the area under sugar beet production decreased by 38.4%, sugar production decreased by 10.6%, and the number of growers decreased by 61,6%, respectively. During the same time period the beet yield, sugar yield, average plantation area, beet production per grower, and sugar production per grower increased by 45.2%, 41.5%, 59.4%, 133.3% and 124.7%, respectively. In the same period, the sugar beet cultivation fell by 1.4% in France and 23.2% in Germany, respectively. Beet production volume in those countries was reduced, respectively, by 3.3% and 9.3%, and the number of growers of by 13.9 and 37.4%. Yields per ha did not change in France, and increased by 18.1% in Germany. Yields of sugar increased by 33.0% in France and 22.0% in Germany. The average size of plantation increased, respectively, by 14.1% and 23.2%, sugar beet production per grower by 12.4% and 45.0%, and sugar production per grower by 51.7% and 50.4%.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

1

Opis fizyczny

s.16-19,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Rozporządzenie Rady (WE) Nr 318/2006 z 20 lutego 2006 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru. Dz.Urz. WE L 58 z 28.02.2006, 1-30.
  • Rozporządzenie Rady (WE) Nr 319/2006 z 20 lutego 2006 r. zmie- niające rozporządzenie (WE) Nr 1782/2003 ustanawiające wspólne zasady dla systemów wsparcia bezpośredniego w ra- mach wspólnej polityki rolnej i ustanawiające określone systemy wsparcia dla rolników. Dz.Urz. WE L 58, z 28.02.2006 r., 32-40.
  • Rozporządzenie Rady (WE) Nr 320/2006 z 20 lutego 2006 r. ustanawiające tymczasowy system restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego we Wspólnocie i zmieniające rozporządzenie (WE) Nr 1290/2005 w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej. Dz.Urz. WE L 58 z 28.02.2006, 42-50.
  • Rozporządzenie Rady (WE) Nr 1260/2007 z dnia 9 października 2007 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) Nr 318/2006 w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru. Dz.Urz. WE L 283 z 27.10.2007, 1-7. Rynek cukru. 2003: MRiRW, ARR, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 1-36. Sugar Statistics. 2011. CEFS, Brussels, 1-27.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1242f204-77ff-436e-96c4-75ed8cf343e3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.