PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 67 | 01 |
Tytuł artykułu

Perspektywy rynku żywnościowego. Cz.I. Przyczyny wzrostu cen żywności

Warianty tytułu
EN
Outlook for the food market. Part I. The causes of a rise in food prices
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przyspieszenie rozwoju gospodarczego krajów rozwijających się oraz wzrost liczby ludności będą w następnej dekadzie najważniejszymi czynnikami zwiększającymi popyt na żywność w skali świata. Do wzrostu cen żywności przyczyniać się będzie także zwiększenie zużycia produktów rolniczych na cele energetyczne, mimo że rządy niektórych krajów zapowiadają zmodyfikowanie polityki gospodarczej aktywizującej zużycie surowców rolniczych na cele energetyczne. Ceny żywości w następnej dekadzie będą też pod coraz silniejszą presją wysokich kosztów produkcji, związanych z wyczerpywaniem zasobów konwencjonalnych źródeł energii oraz zasobów naturalnych, dbałością o bezpieczeństwo zdrowotne żywności i dobrostan zwierząt czy przeciwdziałaniem niekorzystnym zmianom klimatu. Rosnącym cenom towarzyszyć będą większe niż dotychczas wahania cen i wzrost ryzyka, ze względu na ograniczenie wsparcia rynkowego w krajach rozwiniętych gospodarczo na rzecz bezpośredniego wsparcia dochodów rolniczych.
EN
Acceleration of economic development in developing countries along with the growing population will be crucial as regards the increase in demand for food over the world during the next decade. The increase in demand would additionally be supported by the increasing use of agricultural products for energy (despite the fact governments in certain countries announce a modification of policies' supporting in bio-energy sector). Food prices over the next decade will be found under constantly growing pressure of high production costs linked to exhausting conventional energy sources, natural resources and finally growing concerns about health issues, animal welfare and final environment and climate changes. Growing prices would be accompanied with greater fluctuations and thus, growing risk under the conditions of reduced market support in developed countries in favour of direct support of agricultural incomes.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
67
Numer
01
Opis fizyczny
s.16-18,rys.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład badań Rynkowych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Fischer G.: 2009. How can dimate change and the development of bioenergy alter the long-term outlook for food agriculture? Looking ahead in world food and agriculture: Perspectives to 2050, FAO, Rome.
  • [2] Prognoza ludności na lata 2008-2035. GUS 9 lutego 2009 r.
  • [3] Rosiak E., Łopaciuk W, Krzemiński M.: 2011. Produkcja biopaliw i jej wpływ na światowy rynek zbóż oraz roślin oleistych i tłuszczów roślinnych. PW 2011-2014, nr 29, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [4] Światowy rynek mleka i jego wpływ na polskie mleczarstwo po zniesieniu kwot mlecznych (praca zbiorowa). WPB 2011-2014, nr 34, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2012.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-12113560-f447-47f4-be1f-eb7345c460c9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.