PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 2 |
Tytuł artykułu

The activity of soybean trypsin inhibitors during isolation and concentration of proteins

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Zmiany sojowych inhibitorów trypsyny w procesie izolacji i koncentracji białka
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The activity of soybean trypsin inhibitors during isolation and concentration of protein from soybean flakes was investigated. Isolation involved protein extraction, coagulation, washing and neutralization. Water and alcohol were used during concentration to remove non-protein substance from soya flakes. All the phases except drying were systematically analyzed.
PL
Prześledzono wpływ poszczególnych etapów procesu otrzymywania koncentratów i izolatów białkowych z odtłuszczonych płatków sojowych na zmiany aktywności sojowych inhibitorów trypsyny (SBTI). Ustalono, że nie wszystkie obecne w płatkach sojowych substancje białkowe, które posiadają zdolność hamowania enzymu trypsyny przechodzą do roztworu w procesie ekstrakcji białka. Średnio około 50% zostaje w niewyekstrahowanej pozostałości. Proces koagulacji białka i dalsze czynności oczyszczania izolatu polegające na płukaniu koagulatu wodą lub roztworem alkoholu oraz neutralizacja powodują dalsze wyraźne zmiany aktywności sojowych inhibitorów trypsyny. Proces koncentracji białka, który polega na wymywaniu składników rozpuszczalnych z płatków sojowych wodą o pH 4,6 oraz alkoholem 60 i 80% spowodowały około 60% spadek aktywności SBTI w przeliczeniu na białko płatków sojowych. Ogólnie można stwierdzić, że otrzymane z tego samego surowca izolaty charakteryzowały się niższą aktywnością SBTI (29-79 TUI/mg białka) niż koncentraty (109-132 TUI/mg białka).
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
03
Numer
2
Opis fizyczny
p.99-106,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, 10-957 Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • 1. Borowski J., Kozłowska H.: Post. Nauk rol., 1975, 22, 47.
  • 2. Kakade M. L, Simons N., Liener I. E.: Cereal C11emistry 1969, 46, 518.
  • 3. Liener I. E.: Toxic constituents of plant foodstufs. Academic Press, New York and London 1969.
  • 4. Rackis J. J.: JAOCS 1974, 51, 161 A.
  • 5. Wolf W. J., Cowan J. C.: Soybean as a food source. The Chemical Rubber Co., 1971.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-120a9d84-1b7c-4b0b-9b21-5084a7a17d34
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.