PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 5 |

Tytuł artykułu

Determination of size and shape properties of apricots using multivariate analysis

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ustalenie właściwości rozmiaru i kształtu moreli przy użyciu analizy wieloczynnikowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Fruit apricot dimensions, weight, size and shape are the most commonly measured pomological properties. The size and shape features of 13 apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars and promising Serbian selections grown in Western Serbia were investigated using a multivariate analysis. The apricots promoted fruits wider than long in shape, except ‘Harcot’, ‘T 7’, ‘Précoce de Tyrinthe’, ‘Roksana’ and ‘Vera’, whereas all cultivars and selections are wider than thick. Most of cultivars and/or selections tend to round shape. Mean values for fruit and stone weight, flesh rate, geometric mean diameter, kernel weight, sphericity, aspect ratio, surface area and volume ranged from 37.09 to 81.60 g, 2.71 to 4.18 g, 91.93 to 96.46%, 41.76 to 65.08 mm, 0.60 to 1.17 g, 0.94 to 1.03, 95.04 to 108.09%, 55.13 to 133.77 cm2 and 38.31 to 145.10 cm3 , respectively. For the most of attributes evaluated, ‘Roksana’ had the highest values. A high correlation was found among some physical attributes. According to their 22 properties, the apricots grouped into five clusters. There was either relative independence or close correspondence among the evaluation indexes of apricot fruit quality. Principal components analysis showed that the first three principal components variance accumulation contribution rate amounted to 85.77%, which reflected most of the size and shape characteristics of apricots.
PL
Wymiary owoców moreli, ich masa, rozmiar i kształt to najczęściej mierzone właściwości pomologiczne. Przy użyciu analizy wieloczynnikowej zbadano rozmiar i kształt owoców 13 odmian moreli (Prunus armeniaca L.) oraz obiecujących serbskich selekcji hodowanych w zachodniej Serbii. Z wyjątkiem odmian Harcot, T 7, Précoce de Tyrinthe, Roksana oraz Vera, owoce morele były szersze niż dłuższe, natomiast u wszystkich odmian i selekcji były szersze niż grubsze. Większośü owoców odmian i/lub selekcji miała okrągły kształt. średnia masa owocu i pestki, wskaźnik miąższu, średnia geometryczna średnica, masa jądra, sferycznośü, format obrazu, powierzchnia oraz objętośü wahały się odpowiednio: 37,09–81,60 g, 2,71–4,18 g, 91,93–96,46%, 41,76–65,08 mm, 0,60–1,17 g, 0,94–1,03, 95,04–108,09%, 55,13–133,77 cm2 oraz 38,31–145,10 cm3 . Pod względem wszystkich ocenianych cech najwyższe noty uzyskała ‘Roksana’. Stwierdzono wysoką korelację między niektórymi cechami fizycznymi. Według 22 właściwości wyróżniono pięć grup. Zaobserwowano albo względną niezależność, albo ścisłą korelację między wskaźnikami oceny jakości owoców.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

5

Opis fizyczny

p.77-90,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Fruit Growing and Viticulture, Faculty of Agronomy, 32000 Cacak, Cara Dusana 34, Serbia
autor
  • Fruit Research Institute in Cacak, Serbia
autor
  • Department of Fruit Growing and Viticulture, Faculty of Agronomy, 32000 Cacak, Cara Dusana 34, Serbia
autor
  • Fruit Research Institute in Cacak, Serbia

Bibliografia

  • Abd El-Rzek E., Abd El-Migeed M.M.M., Abdel-Hamid N., 2011. Effect of spraying garlic extract and olive oil on flowering behavior, yield and fruit quality of ‘Canino’ apricot trees. American-Eur. J. Agr. Environ. Sci., 11, 776–781.
  • Altuntaú E., Özgöz E., Taser Ö.F., 2005. Some physical properties of fenugreek (Trigonella foenum-graceum L.) seeds. J. Food Eng., 71, 37–43.
  • Caillavet H., Souty J., 1950. Monographie des principales variétés de pêches. ITEA, 37, 18–26.
  • Camposeo S., Ferrara G., Palasciano M., Godini A., 2008. Varietal behaviour according to the superintensive oliveculture training system. Acta Hortic., 791, 271–274.
  • Dumitru M., Petrisor C., Barbulescu A., Roman M., Petcu A., Ilie A., 2011. Extension of ripening season of apricot using two new selections to research station Banesa. Sci. Pap. R.I.F.G. Pitesti, 27, 1–4.
  • Ehiem J.C., Simonyan K.J., 2012. Physical properties of wild mango fruit and nut. Int. Agrophys., 26, 95–98.
  • Ercisli S., Sayinci B., Kara M., Yildiz C., Ozturk I., 2012. Determination of size and shape features of walnut (Juglans regia L.) cultivars using image processing. Sci. Hortic., 133, 47–55.
  • Erdogan D., Guner M., Dursun E., Gezer I., 2003. Mechanical harvesting apricots. Biosyst. Eng., 85, 19–28.
  • Fıratlıgil-Durmus E., Šárka E., Bubník Z., Schejbal M., Kadlec P., 2010. Size properties of legume seeds of different varieties using image analysis. J. Food Eng., 99, 445–451.
  • Genovese A., Ugliano M., Pessina R., Gambuti A., Piombino P., Moio L., 2004. Comparison of the aroma compounds in apricot (Prunus armeniaca L. cv. Pellecchiella) and apple (Malus pumila L. cv. Annurca) raw distillates. Ital. J. Food Sci., 16, 185–196
  • Hacisefroğullari H., Gezer İ., Özcan M.M., Asma M.B., 2007. Postharvest chemical and physicalmechanical properties of some apricot varieties cultivated in Turkey. J. Food Eng., 79, 364–373.
  • IBPGRI, 1984. Revised Descriptor List for Apricot (Prunus armeniaca). In: IBPGR Secretariat and CEC Secretariat, Guerriero R., Watkins R. (eds). Rome and Brüssels, 1–32.
  • Jain R.K., Bal S., 1997. Physical properties of pearl millet. J. Agric. Eng. Res., 66, 85–91.
  • Janatizadeh A., Naderi Boldaji M., Fatahi R., Ghasemi Varnamkhasti M., Tbatabaeefar A., 2008. Some postharvest physical properties of Iranian apricot fruit. Int. Agrophys., 22, 356–363.
  • Karababa E., Coúkuner Y., 2013. Physical properties of carob bean (Ceratonia siliqua L.): An industrial gum yielding crop. Ind. Crop. Prod., 42, 440–446.
  • Kumar A., Bhan S., 2010. Correlation studies in wild apricot (Prunus armeniaca L.) plus trees. J. Hortic. For., 2, 17–21.
  • Mandal S., Poonam S., Malik S.K., Mishra S.K., 2007. Variability in kernel oil, its fatty acid and protein contents of different apricot (Prunus armeniaca) selections. Indian J. Agric. Sci., 77, 464–466.
  • Marvin J.P., Hyde G.M., Cavalieri R.P., 1987. Modeling potato tuber mass with tuber dimensions. Trans. ASAE, 30, 1154–159.
  • McCabe W.L., Smith J.C., Harriott P., 1986. Unit operations of chemical engineering. McGrawHill, New York, USA.
  • Miloševiü T., Miloševiü N., Glišiü I., Krška B., 2010. Characteristics of promising apricot (Prunus armeniaca L.) genetic resources in Central Serbia based on blossoming period and fruit quality. Hortic. Sci., 37, 46–55.
  • Milosevic T., Milosevic N., Glisic I., 2011. Influence of stock on the early tree growth, yield and fruit quality traits of apricot (Prunus armeniaca L.). Tarım Bilim. Derg., 17, 167–176.
  • Miloševiü, T., Miloševiü, N., Glišiü, I., Mladenoviü, J., 2012. Fruit quality, phenolics content and antioxidant capacity of new apricot cultivars from Serbia. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 11, 3– 15.
  • Mirzaee E., Rafiee S., Keyhani A.R., Emam Djom-eh Z., Kheiralipour K., 2008. Mass modeling of two varieties of apricot (Prunus armenaica L.) with some physical characteristics. Plant Omics J., 1, 37–43.
  • Mirzaee E., Rafiee S., Keyhani A., Emam Djom-eh Z., 2009. Physical properties of apricot to characterize best post harvesting options. Aust. J. Crop Sci., 3, 95–100.
  • Mohsenin N.N., 1980. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Sci. Publ. Inc., New York, USA, 51–87.
  • Montgomery R.D., 1969. Cyanogens. In: Toxic constituents of plant foodstuffs, Liener I.E. (ed.). Academic press, New York, 143–157.
  • Mratiniü E., Popovski B., Miloševiü T., Popovska M., 2011. Postharvest chemical, sensorial and physical-mechanical properties of wild apricot (Prunus armeniaca L.). Not. Sci. Biol., 3, 105–112.
  • Ozkan G., Koyuncu M.A., 2005. Physical and chemical composition of some walnut (Juglans regia L.) selections grown in Turkey. Grasas Aceites, 56, 141–146.
  • Ruiz D., Egea J., 2008. Phenotypic diversity and relationships of fruit quality traits in apricot (Prunus armeniaca L.) germplasm. Euphytica, 163, 143–158.
  • Vachůn Z., 2003. Variability of 21 apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars and hybrids in selected traits of fruit and stone. Hortic. Sci., 30, 90–97.
  • Yilmaz K.U., Paydaú Kargi S., Kafkas S., 2012. Morphological diversity of the Turkish apricot (Prunus armeniaca L.) germplasm in the Irano-Caucasian ecogeographical group. Turk. J. Agric. For., 36, 688–694.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-11d446e3-a651-44d1-9eab-956172e8e744
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.