PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 1 |
Tytuł artykułu

Motywy i bariery zakładania działalności gospodarczej na rynku usług gastronomicznych i noclegowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Motives and barriers to starting a business in the market of catering and accommodation services
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem opracowania było określenie motywów zakładania działalności gospodarczej na lubelskim rynku usług gastronomicznych i noclegowych oraz barier wejścia przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne i noclegowe na podstawie badań zrealizowanych w 2007 i 2013 roku. Czas spowodował przewartościowanie motywatorów. Największego znaczenia nabrały motywy ekonomiczne związane z chęcią poprawy bytu materialnego przedsiębiorców. Właściciele punktów i zakładów gastronomicznych oraz obiektów noclegowych w okresie zakładania działalności gospodarczej napotykali i wciąż napotykają na bariery wynikające z makrootoczenia swoich przedsiębiorstw. Zmienia się jednak siła ich oddziaływania, co dowodzi, że otoczenie ma charakter turbulentny.
EN
The aim of the study is to determine the motives of starting a business on the Lublin catering and accommodation services market and entry barriers undertaken by enterprises providing catering and accommodation services on the basis of studies carried out in years 2007 and 2013. The time has caused a reevaluation of motivators. The largest importance gained the economic motives associated with the desire to improve the material being of entrepreneurs. The owners of points and catering establishments and accommodation facilities during starting a business faced and still face barriers arising from the macroenvironment of their businesses. It has been changing, however, the strength of their influence, which proves that the environment is turbulent.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
17
Numer
1
Opis fizyczny
s.123-128,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Ekonomii i Zarządzania, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, ul.Sidorska 95/97, 21-500 Biała Podlaska
Bibliografia
  • Czarna lista barier dla rozwoju przedsiębiorczości 2014. 2014: Lewiatan, Warszawa.
  • Daszkiewicz N. 2004: Bariery wzrostu małych i średnich przedsiębiorstw, [w:] F. Bławat (red.), Przetrwanie i rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, SPG, Gdańsk, 61.
  • Deakins D., Whittam G. 2000: Business Start-up: Theory, Practice and Policy, [w:] S. Carter, D. Jones-Evans (red.), Enterprise and Small Business. Principles, Practice and Policy, Harlow, Financial Times.
  • Glinka B. 2007: Kulturowe uwarunkowania przedsiębiorczości w Polsce, PWE, Warszawa, 25.
  • Glinka B., Gudkova S. 2011: Przedsiębiorczość,Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa, 129.
  • Grzegorzewska-Mischka E. 2010: Współczesne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości w Polsce, Oficyna Wydawnicza SGH w Warszawie, Warszawa, 212.
  • Kamińska A. 2011: Regionalne determinanty rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw, Difin, Warszawa, 60-62.
  • Piecuch T. 2013: Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, 93-94.
  • Safin K. (red.). 2012: Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, 82.
  • Skowronek-Mielczarek A. 2013: Uwarunkowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce, Oficyna
  • Wydawnicza Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa, 88.
  • Wickham Ph. A. 2004: Strategic Entrepreneurship, wyd. III, Prentice Hall, Financial Times, Harlow. www.stat.gov.pl/gus/definicje_PLK_HTML.htm?id=POJ-4165.htm, dostęp 19.02.2015. www.b2-biznes.pl/index.php/dzialalnosc-gospodarcza-naskroty/2946-czarna-lista-barier-dla-rozwoju-przedsiebi orczosci, dostęp 21.02.2015.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-11933681-80dc-4e64-862e-cbecee633a75
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.