PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | 02 | 3 |
Tytuł artykułu

The influence of new achievements in sensory analysis on subjective gustometry and olfactometry

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Nowe Osiągnięcia w analizie sensorycznej i ich wpływ na "subiektywną gustometrię i olfaktometrię"
Języki publikacji
EN
Abstrakty
PL
Przedstawiono koncepcję „subiektywnej gustometrii i ofaktometrii" (S.G.0.), która wiąże intensywność wrażenia smakowego lub węchowego (N) ze stężeniem substancji smakowej (Sn) lub prężnością pary substancji zapachowej (Pn). Noty punktowe intensywności wrażenia dla N≤ Nx = 5 układają się w funkcję potęgową stężeń substancji bodźcowej; gdy N> Nx = 5 są one zgodne z funkcją logarytmiczną tych stężeń. Zmiana z jednego rodzaju funkcji na drugi w punkcie przejścia Nx stanowi podstawę nowego prawa psychofizycznego ustalonego przez autora. Słuszność tego prawa została sprawdzona eksperymentalnie na szerokim materiale doświadczalnym. Pamiętać trzeba jednak, że wymienione funkcyjne zależności obserwowane są tylko wtedy, gdy zmianie ulega jedynie intensywność smaku i zapachu, zaś inne zmienne - nie. Nakłada to pewne ograniczenia na zakres, w jakim S.G.O. może być stosowana. Pomimo tych ograniczeń koncepcja ta może być pomocna w rozwiązywaniu szeregu istotnych problemów z dziedziny nauki i technologii żywności. W zakończeniu podano przykłady praktycznego zastosowania S.G.O.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
02
Numer
3
Opis fizyczny
p.113-132,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Humboldt Universitate, Berlin, DDR
Bibliografia
  • 1. Herrmann J.: Nahrung 1971, 16, 205.
  • 2. Herrmann J., Poeschel W.: Nahrung 1973, 17, 811.
  • 3. Drake B., Johansson B., von Sydow E., Doving K. B.: Scand. J. p sychol. 1969, 10, 89.
  • 4. Herrmann J.: Nahrung 1971, 15, 837.
  • 5. Herrmann J.: Die Lebensmittelindustrie 1972, 19, 527; 20, 13.
  • 6. Herrmann J., Seidel U.: to be published.
  • 7. Herrmann J. : Nahrung 1973, 17, 11.
  • 8. Heilbrunn L. V.: Grundzüge der allgemeinen Physiologie. VEB Deutscher Verlag der Wissenschaften, Berlin 1958.
  • 9. Stevens S. S.: Perception and Psychophysics 1969, 6, 302.
  • 10. Klix F.: Information und Verhalten, VEB Deutscher Verlag der Wissenschaften, Berlin 1973, 260.
  • 11. Herrmann J.: Nahrung 1972, 16, 215.
  • 12. Herrmann J.: Nahrung 1971, 15, 827.
  • 13. Tilgner D. J.: Food Technol. 1965, 19, 25.
  • 14. Herrmann J.: Nahrung 1971, 15, 781.
  • 15. Herrmann J.: Nahrung 1974, 18, 413.
  • 16. Adam J.: Einführung in die Biostatistik, Reaktionskinetik und EDV. VEB Verlag Volk und Gesundheit, Berlin 1972.
  • 17. Herrmann J.: Die Lebensmittelindustrie 1969, 16, 379; 407.
  • 18. Hofmann A. H.: Naturwiss. Rundschau 1969, 22, 53.
  • 19. Solms J.: Nonvolatile Compounds and the Flavor of Foods in Gustation and Olfaction. Academic Press, London and New York 1971, 92.
  • 20. Herrmann J., Poeschel W.: Nahrung: to be published.
  • 21. Herrmann J.: Temperatur und Veranderung der Lebensmittel, VEB Fachbuchverlag, Leipzig: to be published.
  • 22. Poeschel W.: Dissertation. Sektion Nahrungsgüterwirtschaft und Lebensmitteltechnologie der Humboldt-Universitat. Berlin 1973.
  • 23. Brdicka R.: Grundlagen der physikalischen Chemie, VEB Deutscher Verlag der Wissenschaften, Berlin 1971.
  • 24. Ach G.: Dissertation. Sektion Nahrungsgüzerwirtschaft und Lebensmitteltechnologie der Humboldt-Universitat, Berlin 1973.
  • 25. Herrmann J., Ach G.: to be published.
  • 26. Grigorova S.: Dissertation. Sektion Nahrungsgüterwirtschaft und Lebensmitteltechnologie der Humboldt-Universitat. Berlin 1973.
  • 27. Rothe W., Wolm G., Tunger L., Siebert H. J.: Nahrung 1972, 16, 483.
  • 28. Jellinek G.: Brot und Geback 1961, 15, 152.
  • 29. Molnar P.: Dissertation. Sektion Nahrungsgüterwirtschaft und Lebensmitteltechnologie der Humboldt-Universitat. Berlin 1972.
  • 30. Herrmann J.: Ernährungsforschung 1970, 15, 279.
  • 31. Herrmann J.: Grundlagen der Berechnung optimaler Sterilisations - und Lagerungsbedingungen für die Qualität und Haltbarkeit von Konserven. Vortrng zur 3. Wissenschaftlich-technischen Fachtagung der Obst- und Gemüseverarbeitenden Industrie der KdT vom 3.-5.IX.1969 in Erfurt. Beiheft 5 der Konservenumschau des Instituts für Obst- und Gemüseverarbeitung. Magdeburg, P. 125.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-117ce329-c141-4021-826e-3e7a6a3f646e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.