PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 149 |
Tytuł artykułu

Cechy morfologiczne, kwitnienie i owocowanie kilku zagranicznych odmian gryki

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Morphological traits, flowering and fruit yield of several foreign buckwheat cultivars
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
149
Opis fizyczny
s.47-56,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
Bibliografia
  • 1. Björkman T.: The effect of pollen load and pollen grain competition on fertilization success and progeny performance in Fagopyrum esculentum. Euphytica, 1995, 83: 47-52.
  • 2. Campbell C.G.: Buckwheat Fagopyrum esculentum Moench. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 10. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben/Intemational Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy, 1997.
  • 3. FAOSTAT. 2008. http//faostat.fao.org (lipiec, 2008)
  • 4. Fesenko N.V.: Buckwheat breeding in Russia in the XX Century. Theory and Results (Historic Review). Advances in Buckwheat Research. The proceeding of the 8th ISB, 2001, 394-397
  • 5. Halbrecq B., Romedenne P., Ledent J.F.: Evolution of flowering, ripening and seed set in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench): quantitative analysis. Europ. J. Agron., 2005, 23: 209-224
  • 6. ISTA. 2007. Międzynarodowe Przepisy Oceny Nasion. Polska Wersja Wydania 2007. IHAR, Radzików, 2007
  • 7. Kontturi M., Keskitalo M., Ketoja E.: Buckwheat Cultivars in North. Advances in Buckwheat Research. The proceeding of the 9th ISB, 2004, 496-498
  • 8. Krkošková B., Mrázová Z.: Prophylactic components of buckwheat. Food Res. Internation., 2005, 38: 561-568.
  • 9. Kusiorska K., Adamkiewicz E., Samborska-Ciana A.: Research works of a fructifying process of F. esculentum, depending on the type of flower pollination. The proceeding of the 3rd ISB, 1986, 155-161.
  • 10. Lewicki S., Ruszkowska B., Ruszkowski M.: Studia nad gryką. Cz. VI. Zmienność plonowania w obrębie różnych odmian i populacji gryki. Hod. Rośl. Aklim. Nasien., 1958, 2(4): 561-578.
  • 11. Lewicki S., Ruszkowski M., Ruszkowska B.: Przyczyny złego owocowania gryki. Cz. III. Wpływ różnych zabiegów uprawowych na owocowanie gryki. Hod. Rośl. Aklim. Nasien., 1958, 2(5): 579-586.
  • 12. Li S., Zhang Q.H.: Advances in the development on functional food from buckwheat. Crt. Rev. in Food Sci. and Nutr., 2001, 41(6): 451-464.
  • 13. Łapiński M.: Biologia kwitnienia i płodność autotetraploidalnej gryki (Fagopyrum sagittatum Gilib.). Hod. Rośl. Aklim. Nasien., 1972, 16(2): 141-153.
  • 14. Mazurek J.: Biologia kwitnienia i owocowania gryki w zależności od nawożenia jej azotem (komunikat). Biul. Nauk., 1999, 4: 19-26.
  • 15. Pauličková I., Vyžralová K., Holasová M., Fiedlerová V, Vavreinová S.: Buckwheat as functional food. Advances in Buckwheat Research. The proceeding of the 9th ISB, 2004, 587-592.
  • 16. Podolska G., Mazurek J.: The Biology of Flowering and Fructification of Buckwheat in Relation to Nitrogen Fertilization Doses. Advances in Buckwheat Research. The proceeding of the 9th ISB, 2004, 451-456.
  • 17. Radomski C.: Agrometeorologia. PWN, Warszawa, 1977.
  • 18. Ruszkowska B.: O przyczynach złego owocowania i plonowania gryki. Hod. Ros. Aklim. Nas., 1960, 4, 6: 713-720.
  • 19. Ruszkowski M.: Studia nad gryką. Zależność między wzrostem, rozwojem a plonowaniem. Cz. I i II. Pam. Puł., 1965, 19: 3-76.
  • 20.Stelak D., Andraszek W., Komenda J.: Biologia kwitnienia i owocowania gryki (Fagopyrum sagittatum Gilib.). Hod. Rośl. Nasien., 1978, 5-6: 20-21.
  • 21. Taylor D.P., Obendorf R.L.: Quantitative assessment of some factors limiting seed set in buckwheat. Crop Sci., 2001,41: 1792-1799.
  • 22. Wijngaard H.H., Arendt E.K.: Buckwheat. Cereal Chem., 2006, 83(4): 391-401.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-11367268-0f62-4fbc-b6e5-49932f653627
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.