PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | 2 |
Tytuł artykułu

Systemy zarządzania ja kością i bezpieczeństwem żywności oraz stan ich wdrożenia w polskim przemyśle spożywczym

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Food safety and quality mamagement systems and their implementation in the Polish food industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy jest przedstawienie stanu wdrożenia obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w polskim przemyśle spożywczym. Badaniami objęto wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego działające w Polsce, podlegające nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej. Od momentu akcesji Polski do Unii Europejskiej systematycznie zwiększa się liczba przedsiębiorstw, które wdrożyły i utrzymują obligatoryjne systemy zarządzania jakością. Badania wykazały, że w 2015 roku obligatoryjny systemy HACCP utrzymywało 83% firm przetwarzających produkty pochodzenia niezwierzęcego i 66% przedsiębiorstw przetwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego. Nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością wdrożyła bardzo niewielka liczba firm spożywczych (2-5%), głównie liderów branży.
EN
The aim of the paper was to present the state of implementation of obligatory and non-obligatory food quality and health safety management systems in polish food industry. The research included all food companies operating in Poland and subject to supervision of the Veterinary Inspection and are State Sanitary Inspection. Since the Polish accession to the European Union, the number of companies that have implemented and maintained obligatory quality management systems has significantly increase. The study have shown that in 2015 obligatory HACCP system was maintained by 83% companies processing non-animal origin products and by 66% of companies processing animal products. Non-obligatory quality management systems have implemented a very small number of food companies (2-5%) mainly industry leaders.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
19
Numer
2
Opis fizyczny
s.102-107,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa
Bibliografia
  • Judzińska Agnieszka, Grażyna Morkis. 2015. Stan wdrożenia systemów zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce. [W] Przemiany strukturalne przemysłu spożywczego w Polsce i UE na tle wybranych elementów otoczenia zewnętrznego, red. R. Mroczek, 106-122. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Kmiećkowiak Aleksandra, Tomasz Lesiów. 2009. „Systemy zarządzania jakością i ich integracja w przemyśle żywnościowym − praca przeglądowa”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (57): 47-71.
  • Kołożyn-Krajewska Danuta, Tadeusz Sikora. 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Warszawa: Wydawnictwo C.H. Beck.
  • Morkis Grażyna. 2014. Stosowanie systemów zarządzania jakością a konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. [W] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (1), red. I. Szczepaniak, 115-129. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Morkis Grażyna, Tadeusz Sikora. 2015. Systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz stan ich wdrożenia w przemyśle spożywczym. [W] Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna, red. I. Szczepaniak, K. Firlej, 145-157. Kraków, Warszawa: UEK i IERiGŻ-PIB.
  • Pacana Andrzej, Dorota Stadnicka. 2006. Wdrażanie i audytowanie systemów zarządzania jakością zgodnych z normą ISO 9001:2000. Rzeszów: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej.
  • Szwacka-Mokrzycka Joanna, Adam Miara. 2013. „Rola systemu zarządzania jakością w osiąganiu przewagi konkurencyjnej”. Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (29): 205-217.
  • Toruński Janusz. 2012. „Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym”. Zeszyty Naukowe UPH Administracja i Zarządzanie 95: 119-127.
  • Trafiałek Joanna, Danuta Kołożyn-Krajewska. 2006. „Implementacja systemu HACCP w małych zakładach produkujących żywność – wyniki badań prowadzonych w Polsce przed i po akcesji do Unii Europejskiej”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (46): 201-2013.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1124ed27-65e7-4edd-bb8e-0d66f5c35b3a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.