PL
Celem pracy była ocena podobieństwa 20 kolekcyjnych form żyta jarego pochodzących z różnych stref klimatycznych na podstawie kilku cech technologicznych z wykorzystaniem analizy skupień Warda. Doświadczenia polowe zakładano metodą losowanych bloków w czterech powtórzeniach w dwóch miejscowościach przez trzy lata. Analizowano masę 1000 ziaren (g), masę hektolitra (kg) oraz zawartość białka ogólnego (%), lizyny (mg·g⁻¹ ziarniaków) i włókna (mg·g⁻¹ ziarniaków). Analiza wariancji wykazała istotne zróżnicowanie środowisk dla wszystkich badanych cech. Stwierdzono również istotne zróżnicowanie badanych genotypów żyta jarego dla wszystkich badanych cech, za wyjątkiem zawartości włókna w ziarnie. Dla analizowanych cech technologicznych ziarna, oprócz zawartości włókna w ziarnie, wystąpiła również istotna interakcja genotypowo-środowiskowa. Wykreślony dendrogram według metody najdalszego sąsiedztwa Warda pozwolił na podział badanych obiektów na grupy i określenie odległości między nimi. Otrzymano jedenaście grup jednorodnych, z czego aż osiem (SMH-01, 'Gotav', 'Sorom', 'Petka', 'Żyto jare P Grandosa', 'Zenit', 'Wrens Abruzzi', Tiroler') stanowią pojedyncze genotypy. Najbardziej podobne do siebie, pod względem badanych cech jakościowych, okazało się 7 populacji żyta jarego: DL 67/176, DL 67/190, Tiroler Smolicki', Tosevschi', 'Priaborschi', 'Gazelle', 'Bred Bosch'. Następne 2 oddzielne grupy utworzyły również: 'Somro', 'Strzekęcińskie' i SMH-02 oraz 'Ludowe' i 'Karlshulder'.
EN
The aim of study was to evaluate the similarity of 20 spring rye forms originating from different climatic zones for several technological characters with the use of Ward's cluster analysis. Field experiments were conducted for three years using a randomised complete block design with four replications at two sites. 1000 grain weight, a hectolitre weight, protein, lysine and fiber contents in grain were analysed. Variance analyses showed significant differentiation of environments for investigated traits. Significant differentiation of genotypes and genotype × environment interaction for all traits, except of the fiber content, followed the cluster analysis to divide the genotypes into groups and to determine distances between them. Out of eleven homogeneous groups, eight were of single geno types (SMH-01, 'Gotav', 'Sorom', 'Petka', 'Żyto jare P. Grandosa', 'Zenit', 'Wrens Abruzzi', Tiroler'). Very similar to each other were 7 populations of spring rye: DL 67/176, DL 67/190, 'Tiroler Smolicki', Tosevschi', 'Priaborschi', 'Gazelle', 'Bred Bosch'. The populations 'Somro', 'Strzekęcińskie', SMH-02, 'Ludowe' and 'Karlshulder' formed another 2 separate groups.