PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 68 | 4 |
Tytuł artykułu

Comparison of nutritional value of "fruit and vegetables" and "western" dietary patterns identified in a group of cancer patients

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. Dietary patterns (DPs) are defined as the amounts, types and combinations of various food products in habitual diets and the frequency of their consumption. Dietary pattern analysis is usually performed in order to assess the combined effect of consumed food products on health. Objective. The aim of the study was to assess and compare the nutritional value of dietary patterns identified in a group of patients staying on the oncological ward. Material and methods. The study group consisted of 100 patients (51 women and 49 men) aged 19-83 years. Dietary intake was assessed using a food frequency questionnaire (FFQ) validated for the population of Lower Silesian Voivodeship. Results. Factor analysis identified two main dietary patterns explaining 25.6% of variance. The “fruit and vegetables” DP consisted of vegetables, fruits, juices, unrefined grains and nuts, seeds and raisins. Instead, the “Western” DP was characterized by the consumption of high-fat and processed meat and poultry, fried fish, refined grains, honey and sugar, fats, sweets, beverages and chips. While higher scores for “fruit and vegetables” pattern were associated with increased intake of dietary fiber, antioxidant vitamins, folic acid and decreased glycemic load per 1000 kcal and sodium intake, for “Western” pattern observed relationships were opposite. Women were more likely to have higher factor scores for “fruit and vegetables” DP and lower factor scores for “Western” DP than men. Conclusions. Dietary patterns identified in the study group differed in terms of nutritional value, in spite of similar macronutrient content in the diet. “Western” DP was characterized by lower nutritional value than “fruit and vegetables” dietary pattern.
PL
Wprowadzenie. Wzory żywienia (ang. dietary patterns) definiowane są jako ilości, rodzaje i kombinacje produktów spożywczych i napojów zawartych w całodziennej diecie oraz częstotliwość, z jaką są one zwyczajowo spożywane. Analiza wzorów żywienia jest stosowana w celu określenia synergistycznego efektu oddziaływania różnorodnych składowych diety na zdrowie. Cel. Celem pracy było porównanie wzorów żywienia wyodrębnionych w grupie pacjentów przebywających na oddziale onkologicznym. Materiał i metody. Grupa badana liczyła 100 pacjentów (51 kobiet i 49 mężczyzn) w wieku 19-83 lata. Sposób żywienia oceniono na podstawie kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności (FFQ) walidowanego dla populacji dolnośląskiej. Wyniki: Za pomocą analizy czynnikowej wyodrębniono dwa główne wzory żywienia wyjaśniające łącznie 25,6% wariancji. Wzór „owocowo-warzywny” charakteryzował się wysokim spożyciem warzyw, owoców, soków, nierafinowanych produktów zbożowych, orzechów i nasion, a wzór „zachodni” - tłustego i przetworzonego mięsa i drobiu, smażonych ryb, rafinowanych produktów zbożowych, miodu i cukru, tłuszczów, słodyczy, słodzonych napojów i frytek. Wysokie wartości czynnikowe wzoru „owocowo-warzywnego” były związane ze zwiększoną zawartością w diecie błonnika pokarmowego, witamin antyoksydacyjnych i kwasu foliowego, niższą zawartością sodu oraz niższym ładunkiem glikemicznym w przeliczeniu na 1000 kcal diety. Dla wzoru „zachodniego” zaobserwowane zależności były odwrotne. W grupie kobiet uczestniczących w badaniu wykazano wyższe wartości czynnikowe wzoru „owocowo-warzywnego” i niższe wartości czynnikowe wzoru „zachodniego” niż w grupie mężczyzn. Wnioski. Wzory żywienia wyodrębnione w badanej grupie chorych znacznie różniły się od siebie wartością odżywczą pomimo podobnej zawartości makroskładników diety. Wzór „zachodni” charakteryzował się niższą wartością odżywczą diety, niż wzór „owocowo-warzywny”.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
68
Numer
4
Opis fizyczny
p.365-373,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Dietetics, Faculty of Health Sciences, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Parkowa 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Faculty of Health Sciences, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland
  • Department of Dietetics, Faculty of Health Sciences, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland
  • Students Scientific Club, Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland
  • Department of Dietetics, Faculty of Health Sciences, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Alhazmi A., Stojanovski E., McEvoy M., Garg M.L.: The association between dietary patterns and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. J Hum Nutr Diet 2014;27(3):251–260 doi: 10.1111/jhn.12139.
  • 2. Blanchard C.M., Courneya K.S., Stein K.: American Cancer Society’s SCS-II. Cancer survivors’ adherence to lifestyle behavior recommendations and associations with health-related quality of life: results from the American Cancer Society’s SCS-II. J Clin Oncol 2008;26(13):2198-2204 doi: 10.1200/JCO.2007.14.6217.
  • 3. Bradshaw P.T., Sagiv S.K., Kabat G.C., Satia J.A., Britton J.A., Teitelbaum S.L., Neugut A.I., Gammon M.D.: Consumption of sweet foods and breast cancer risk: a case-control study of women on Long Island, New York. Cancer causes control 2009;20(8):1509-1515. doi:10.1007/s10552-009-9343-x.
  • 4. Coups E.J., Ostroff J.S.: A population-based estimate of the prevalence of behavioral risk factors among adult cancer survivors and noncancer controls. Prev Med 2005;40(6):702-711.
  • 5. De Stefani E., Deneo-Pellegrini H., Boffetta P., Ronco A.L., Aune D., Acosta G., Mendilaharsu M., Brennan P., Ferro G.: Dietary patterns and risk of cancer: a factor analysis in Uruguay. Int J Cancer 2009;124(6):1391-1397 doi: 10.1002/ijc.24035.
  • 6. Dehghan M., Akhtar-Danesh N., Merchant A.T.: Factors associated with fruit and vegetable consumption among adults. J Hum Nutr Diet 2011;24(2):128–134 doi:10.1111/j.1365-277X.2010.01142.x.
  • 7. Dehghan M., Ilow R., Zatonska K., Szuba A., Zhang X., Mente A., Regulska-Ilow B.: Development, reproducibility and validity of the food frequency questionnaire in the Poland arm of the Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) study. J Hum Nutr Diet 2012;25(3):225-232 doi: 10.1111/j.1365-277X.2012.01240.x.
  • 8. Djuric Z., Mirasolo J., Kimbrough L., Brown D.R., Heilbrun L.K., Canar L., Venkatranamamoorthy R., Simon M.S.: A pilot trial of spirituality counseling for weight loss maintenance in African American breast cancer survivors. J Natl Med Assoc 2009;101(6):552-564.
  • 9. Eakin E.G., Youlden D.R., Baade P.D., Lawler S.P., Reeves M.M., Heyworth J.S., Fritschi L.: Health behaviors of cancer survivors: data from an Australian population-based survey. Cancer Causes Control 2007;18(8):881-894.
  • 10. Erdelyi I., Levenkova N., Lin E.Y., Pinto J.T., Lipkin M., Quimby F.W., Holt P.R.: Western-style diets induce oxidative stress and dysregulate immune responses in the colon in a mouse model of sporadic colon cancer. J Nutr 2009;139(11):2072-2078 doi: 10.3945/jn.108.104125.
  • 11. Foster-Powell K., Holt S.H., Brand-Miller J.C.: International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr 2002;76(1):5-56.
  • 12. Fung T.T., Willett W.C., Stampfer M.J., Manson J.E., Hu F.B.: Dietary patterns and the risk of coronary heart disease in women. Arch Intern Med 2001;161(15):1857-1862.
  • 13. Grimmett C., Simon A., Lawson V., Wardle J.: Diet and physical activity intervention in colorectal cancer survivors: A feasibility study. Eur J Oncol Nurs 2015;19(1): 1-6 doi: 10.1016/j.ejon.2014.08.006.
  • 14. Heidemann C., Schulze M.B., Franco O.H., van Dam R.M., Mantzoros C.S., Hu F.B.: Dietary patterns and risk of mortality from cardiovascular disease, cancer, and all-causes in a prospective cohort of women. Circulation 2008;118(3):230-237 doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.108.771881.
  • 15. Hou L., Li F., Wang Y., Ou Z., Xu D., Tan W., Dai M.: Association between dietary patterns and coronary heart disease: a meta-analysis of prospective cohort studies. Int J Clin Exp Med 2015;8(1):781-790.
  • 16. Kajzrlikova I.M., Vitek P., Chalupa J., Dite P.: Dietary habits of colorectal neoplasia patients in comparison to their first-degree relatives. WJG 2014;20(17):5025-5030 doi:10.3748/wjg.v20.i17.5025.
  • 17. Krebs-Smith S.M., Subar A.F., Reedy J.: Examining dietary patterns in relation to chronic disease. Matching measures and methods to questions of interest. Circulation, 2015;132(9),790-793 doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018010.
  • 18. Kroenke C.H., Fung T.T., Hu F.B., Holmes M.D.: Dietary patterns and survival after breast cancer diagnosis. J Clin Oncol. 2005;23(36):9295-9303.
  • 19. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności [Food Composition Tables]. Warsaw, PZWL, 2005 (in Polish).
  • 20. Lim S.S., Vos T., Flaxman A.D., Danaei G., Shibuya K., Adair-Rohani H., Amann M., Anderson H.R., Andrews K.G., Aryee M., Atkinson C., Bacchus L.J., Bahalim A.N., Balakrishnan K., Balmes J., Barker-Collo S., Baxter A., Bell M.L., Blore J.D., Blyth F., Bonner C., Borges G., Bourne R., Boussinesq M., Brauer M., Brooks P., Bruce N.G., Brunekreef B., Bryan-Hancock C., Bucello C., Buchbinder R., Bull F., Burnett R.T., Byers T.E., Calabria B., Carapetis J., Carnahan E., Chafe Z., Charlson F., Chen H., Chen J.S., Cheng A.T., Child J.C., Cohen A., Colson K.E., Cowie B.C., Darby S., Darling S., Davis A., Degenhardt L., Dentener F., Des Jarlais D.C., Devries K., Dherani M., Ding E.L., Dorsey E.R., Driscoll T., Edmond K., Ali S.E., Engell R.E., Erwin P.J., Fahimi S., Falder G., Farzadfar F., Ferrari A., Finucane M.M., Flaxman S., Fowkes F.G., Freedman G., Freeman M.K., Gakidou E., Ghosh S., Giovannucci E., Gmel G., Graham K., Grainger R., Grant B., Gunnell D., Gutierrez H.R., Hall W., Hoek H.W., Hogan A., Hosgood H.D. 3rd, Hoy D., Hu H., Hubbell B.J., Hutchings S.J., Ibeanusi S.E., Jacklyn G.L., Jasrasaria R., Jonas J.B., Kan H., Kanis J.A., Kassebaum N., Kawakami N., Khang Y.H., Khatibzadeh S., Khoo J.P., Kok C., Laden F., Lalloo R., Lan Q., Lathlean T., Leasher J.L., Leigh J., Li Y., Lin J.K., Lipshultz S.E., London S., Lozano R., Lu Y., Mak J., Malekzadeh R., Mallinger L., Marcenes W., March L., Marks R., Martin R., McGale P., McGrath J., Mehta S., Mensah G.A., Merriman T.R., Micha R., Michaud C., Mishra V., Mohd Hanafiah K., Mokdad A.A., Morawska L., Mozaffarian D., Murphy T., Naghavi M., Neal B., Nelson P.K., Nolla J.M., Norman R., Olives C., Omer S.B., Orchard J., Osborne R., Ostro B., Page A., Pandey K.D., Parry C.D., Passmore E., Patra J., Pearce N., Pelizzari P.M., Petzold M., Phillips M.R., Pope D., Pope C.A. 3rd, Powles J., Rao M., Razavi H., Rehfuess E.A., Rehm J.T., Ritz B., Rivara F.P., Roberts T., Robinson C., Rodriguez-Portales J.A., Romieu I., Room R., Rosenfeld L.C., Roy A., Rushton L., Salomon J.A., Sampson U., Sanchez-Riera L., Sanman E., Sapkota A., Seedat S., Shi P., Shield K., Shivakoti R., Singh G.M., Sleet D.A., Smith E., Smith K.R., Stapelberg N.J., Steenland K., Stöckl H., Stovner L.J., Straif K., Straney L., Thurston G.D., Tran J.H., Van Dingenen R., van Donkelaar A., Veerman J.L., Vijayakumar L., Weintraub R., Weissman M.M., White R.A., Whiteford H., Wiersma S.T., Wilkinson J.D., Williams H.C., Williams W., Wilson N., Woolf A.D., Yip P., Zielinski J.M., Lopez A.D., Murray C.J., Ezzati M., Al Mazroa M.A., Memish Z.A.: A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet 2012;380(9859):2224–2260 doi: 10.1016/S0140-6736(12)61766-8.
  • 21. Meyerhardt J.A., Niedzwiecki D., Hollis D., Saltz L.B., Hu F.B., Mayer R.J., Fuchs C.S.: Association of dietary patterns with cancer recurrence and survival in patients with stage III colon cancer. JAMA 2007;298(7):754-764.
  • 22. National Cancer Institute. Glycemic Index Values Database. Available http://appliedresearch.cancer.gov/glycemic_db/ (Accessed 10.01.2016).
  • 23. Newby P.K., Tucker K.L.: Empirically derived eating patterns using factor or cluster analysis: a review. Nutr Rev 2004;62(5):177-203.
  • 24. Norat T., Scoccianti C., Boutron-Ruault M.C., Anderson A., Berrino F., Cecchini M., Espina C., Key T., Leitzmann M., Powers H., Wiseman M., Romieu I.: European code against cancer 4th edition: Diet and Cancer. Cancer Epidemiol 2015;39 Suppl 1:S56-66 doi: 10.1016/j.canep.2014.12.016.
  • 25. Peleteiro B., Lopes C., Figueiredo C., Lunet N.: Salt intake and gastric cancer risk according to Helicobacter pylori infection, smoking, tumour site and histological type. Br J Cancer 2011;104,198-207 doi:10.1038/sj.bjc.6605993.
  • 26. Sardinha L.B., Teixeira P.J.: Measuring adiposity and fat distribution in relation to health. In: Heymsfield S.B., Lohman T.G., Wang Z., Going S.B. eds. Human body composition 2nd ed. Champaign, Human Kinetics, 2005.
  • 27. Satia J.A., Tseng M., Galanko J.A., Martin C., Sandler R.S.: Dietary patterns and colon cancer risk in Whites and African Americans in the North Carolina colon cancer study. Nutr Cancer 2009;61(2):179-193 doi: 10.1080/01635580802419806.
  • 28. Serra-Majem L., Bes-Rastrollo M., Román-Viñas B., Pfrimer K., Sánchez-Villegas A., Martínez-González M.A.: Dietary patterns and nutritional adequacy in a Mediterranean country. Br J Nutr 2009;101 Suppl 2:S21-8 doi: 10.1017/S0007114509990559.
  • 29. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw [Album of photographs of food products and dishes]. Warsaw, The Food and Nutrition Institute, 2000 (in Polish).
  • 30. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th ed. Available http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/ (Accessed 20.02.2017).
  • 31. Wang Z., Uchida K., Ohnaka K., Morita M., Toyomura K., Kono S., Ueki T., Tanaka M., Kakeji Y., Maehara Y., Okamura T., Ikejiri K., Futami K., Maekawa T., Yasunami Y., Takenaka K., Ichimiya H., Terasaka R.: Sugars, sucrose and colorectal cancer risk: the Fukuoka colorectal cancer study. Scand J Gastroenterol 2014;49:581-588 doi: 10.3109/00365521.2013.822091.
  • 32. Wang X., Lin X., Ouyang Y.Y., Liu J., Zhao G., Pan A., Hu F.B.: Red and processed meat consumption and mortality: dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. Public Health Nutr 2016;19:893–905 doi: 10.1017/S1368980015002062.
  • 33. World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington, The American Institute for Cancer Research, 2007
  • 34. Wu K., Hu F.B., Willett W.C., Giovannucci E.: Dietary patterns and risk of prostate cancer in U.S. men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006;15(1):167-171.
  • 35. Yang Y., Zhao L.G., Wu Q.J., Ma X., Xiang Y.B.: Association between dietary fiber and lower risk of allcause mortality: a meta-analysis of cohort studies. Am J Epidemiol 2015;181(2):83-91 doi: 10.1093/aje/kwu257.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-10a83c64-f686-42e7-af44-63e77c8a5583
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.