PL
Celem prezentowanej pracy było określenie zmian cech jakościowych odmian żyta znajdujących się w Krajowym Rejestrze Odmian COBORU na przestrzeni lat. Analizę porównawczą odmian wykonano na podstawie danych COBORU z lat 2010-2015. (Listy Opisowe Odmian). Dokonano porównania odmian populacyjnych i mieszańcowych. Wykazano, że odmiany mieszańcowe charakteryzuje mniejsza zawartość białka, w stosunku do odmian populacyjnych, większa natomiast liczba opadania. Początkowa i końcowa temperatura kleikowania odmian obecnych populacyjnych i mieszańcowych jest bardzo zbliżona, znacznie wyższa od wartości odmian rejestrowanych w latach 1988-1991. Maksymalna lepkość kleiku skrobiowego jest cechą w największym stopniu zmienioną na przestrzeni lat i wykazującą duże zróżnicowanie pomiędzy dwoma formami żyta. Współczesne odmiany charakteryzują się większą lepkością kleiku skrobiowego. Również maksymalna lepkość kleiku skrobiowego odmian mieszańcowych jest wyższa niż populacyjnych.
EN
The purpose of the presented work was to determine changes in quality characteristics of rye cultivars in the National COBORU Variety Register over the years. The comparative analysis of the varieties was based on COBOR data from 2010-2015. (Descriptive Lists of Varieties). A comparison of population and hybrid varieties was made. Hybrid varieties have been shown to have a lower protein content, compared to population cultivars, while the number of falling number is higher. The initial and final temperature of the gelatinization of the current population and hybrid varieties is very similar, much higher than the variety recorded in the years 1988-1991. The maximum viscosity of starch glue is the most variable feature of the space of years and shows a large variation between two forms of rye. Present varieties are characterized by higher viscosity of starch glue. Also, the maximum viscosity of the starch of the hybrid variety is higher than that of the population.