PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 55 | 11-12 |
Tytuł artykułu

Ocena ilościowa i jakościowa stopnia zanieczyszczenia powietrza w wytwórni wyrobów alkoholowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Quantitative and quality evaluation of degree of air pollution in plant of alcoholic products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
This work includes the results of microbiological monitoring of air pollution in the plant of alcoholic beverages. The aim of this study was a quantitative assessment of air pollution at the plant, as well as the identification of isolated microorganisms. The highest level of air pollution by bacteria was detected at the point of bottles lining, near a pile of bottles monoblock and at the place of taking down ready products near the door. The highest level of air pollution by molds was noticed in the hall, where product was pouring into bottles. The results of microbiological air monitoring revealed that intensified movement of workers, humidity and dusting of rooms have an impact on the microbial contamination of air. In the tested air samples revealed the presence of saprophytic microflora typical for this environment.
PL
Praca obejmuje wyniki kontroli czystości mikrobiologicznej powietrza w wytwórni wyrobów alkoholowych. Celem pracy była ilościowa ocena stopnia zanieczyszczenia powietrza w zakładzie, jak również identyfikacja wyizolowanych drobnoustrojów. Najwyższy stopień zanieczyszczenia powietrza bakteriami stwierdzono w punkcie wykładania butelek, w okolicy monobloku za wykładaniem butelek oraz w zestawialni w pobliżu drzwi. Najwyższy stopień zanieczyszczenia powietrza pleśniami odnotowano w hali rozlewu produktu do butelek. Wyniki kontroli czystości mikrobiologicznej powietrza pozwoliły stwierdzić, że zwiększona liczba i ruch pracowników, wilgotność oraz zapylenie pomieszczeń mają wpływ na jego zanieczyszczenie mikrobiologiczne. W badanych próbkach powietrza stwierdzono obecność saprofitycznej mikroflory typowej dla tego środowiska.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
55
Numer
Opis fizyczny
s.8,10,rys.,tab.
Twórcy
autor
  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor
Bibliografia
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-101f17d5-cc4c-490d-93a8-11da26593647
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.