PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 489 |

Tytuł artykułu

Zawartość polisacharydów nieskrobiowych i ligniny w bulwach ziemniaka o różnej długości okresu wegetacyjnego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The content of non-starch polysaccharides and lignin in potato tubers of varietes differing in their lenght of vegetation time

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W skład ścian komórkowych bulw ziemniaka wchodzą polisacharydy nie- skrobiowe i ligniny, do których zaliczane są: związki pektynowe, celuloza, hemicelulozy i ligniny. Zróżnicowana zawartość tych frakcji uzależniona jest od czynników klimatycznych, glebowych i nawozowych, a także w dużym stopniu od uwarunkowań genetycznych oraz długości okresu wegetacji bulw ziemniaka. Stwierdzono, że najwyższą zawartością poszczególnych frakcji polisacharydów nieskrobiowych (celulozy, hemiceluloz, pektyn) i ligniny oraz ich sumy charakteryzowały się odmiany późne, które zawierały 35% wiecej tych związków niż odmiany o krótszym okresie wegetacji. Bez względu na długość okresu wegetacji bulwy badanych odmian ziemniaka zawierały spośród frakcji NSP i ligniny naj­więcej celulozy, a najmniej ligniny. Wraz z dłuższym okresem wegetacji bulw zwiększała się w nich zawartość polisacharydów nieskrobiowych (NSP) i ligniny.
EN
The important components of potato tuber cell walls are non-starch po­lysaccharides and lignin and among them: pectins, cellulose, hemicelluloses and lignin. The contents of these fractions in potato depend on environmental, soil and cultivated factors and also to a high degree on genetic features, such as, for example, the vegetation time. It was stated that the late varieties were characte­rized by the highest content of particular non-starch polysaccharides fractions (cellulose, hemicelluloses, pectins) and lignin and their sum. They contained about 35% more than those substances in varieties of lower length of vegetation. Regardless the length of vegetation time, potato tubers of studied varieties were characterized by the highest content of cellulose and the lowest content of lignin. Together with the prolongation of the length of vegetation time the content of non-starch polysaccharides (NSP) and lignin in potato tubers increased.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

489

Opis fizyczny

s.291-299,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław

Bibliografia

  • Asp N.G. 1996. Dietary carbohydrates: classification by chemistry and physiology. Food Chem. 57: 1: 9-14.
  • Bartnikowska E. 1997. Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka. Cz. I. Przem. Spoż. 5: 43-48.
  • Birecki M. 1958. Ziemniaki. PWRiL, Warszawa: 235-243.
  • Bourne M.C. 1982. Food texture and viscosity: Concept and measurement. Brace Janovitch Publischer, Geneva, New York: 32-35.
  • Budericek G., Praznik W. 1986. Veranderung von Structur und Molecularer Verteilung der Starke wahrend der vegetativen Entwicklung von Kartoffeln. Kartoffel-Tagung, 8: 39-46.
  • Burton WG. 1989. The potato, (3 wyd.). Longman Sci. and Techn. J. Wiley and Sons Inc. New York: 84-156.
  • Dever J.E., Bandurski R.S., Kiviliaan A. 1968. Partial chemical characterization of corn root cell walls. Plant Physiol. 43: 50-56.
  • Fennema O.R. 1996. Food chemistry, (3 wyd.). Marcel Dekker, INC. New York, Basel, Hong Kong: 218-220.
  • Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 1993. Biochemiczne wskaźniki określające stan fizjologiczny bulw ziemniaka. Biul. Instytut. Ziemn. 43: 147-161.
  • Jaswal A.S. 1969. Pectic substances and the texture of French fried potato. Am. Po­tato J. 46: 168-173.
  • Jaswal A.S. 1989. Texture of French fried potato: Chemical composition of non- starch polysaccharides. Am. Potato J. 66: 835-841.
  • Jaswal A.S. 1991. Texture of French fried potato: Quantitive determinations of non- starch polysaccharides. Am. Potato J. 68: 835-841.
  • Kf.ubets MJ.IL 1974. Pectic substances in the cell wall and the intercellular cohesion of potato tuber tissue during cooking. Thesis, Wageningen: 6-35.
  • Kita A., Rytei. E., Tajner-Czopek A., Lisińska G. 2000. Konsystencja czipsów w zależ­ności od terminu zbioru ziemniaków. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość. PTTŻ 4(25): 60-69.
  • Leszczyński W. 1994a. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk Roi. 1: 15-29.
  • Leszczyński W. 1994b. Wpływ czynników działających w okresie wegetacji ziemniaka na jego jakość. Post. Nauk. Roi. 6: 55-68.
  • Lisińska G., Leszczyński W. 1989. Potato science and technology. Elsevier Appl. Sci., London, New York: 24-26, 89-129.
  • Lutomirska В. 1999. Zmienność wybranych cech jakości bulw odmian jadalnych i przydatnych dla przemysłu spożywczego. Mat. konf. nauk. „Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego - czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunku­jące jakość". Radzików, 23-25 II 1999: 15-17.
  • Mc Сомв e.a., Mc Cready R.M. 1952. Colońmetric determination of pectic substance. Anal. Chem. 24: 1630.
  • Nowacki W. 2000. Poradnik producentów ziemniaka, sezon 2000/2001. IHAR, Jadwisin. Praca zbiorowa pod red. W. Nowackiego: 17-25.
  • Rytel e. 2001. Konsystencja bulw ugotowanych w zależności od dojrzałości ziemnia­ka. Rozprawa Doktorska.
  • Schepers A., Simba L. 1976. Yield and dry matter content of early and late potatoes, as ajfected by monoculture and mixed cultures. Pot. Res. 19: 72-90.
  • Sikorski Z. 1994. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności. WNT Warszawa. Praca zbiorowa pod red. Z. Sikorskiego: 132-166.
  • Tajner-Czopek A. 1999. Konsystencja frytek ziemniacznych w zależności od zawartoś­ci i składu polisacharydów w surowcu. Rozprawa Doktorska.
  • Talburt w.F., Smith o. 1987. Potato processing, (4 wyd.). AVI Van Nonstrand Reinhold Соtр., New York: 47-149.
  • Zgórska K. 1985. Warunki agrotechniczne i przechowalnicze a cechy użytkowe btdw ziemniaka. Biul. Instytut. Ziemn. 33: 109-119.
  • Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1985. Zellwandbestandteile verschiedener Kartoffelsorten. Kartoffel-Tagung 7, Detmond: 58-64.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0f6fc7cd-a1ad-4f73-8f14-1084460c4da4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.