PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 3(14) |
Tytuł artykułu

Wpływ fluktuacji temperatury przechowywania na poziom zmian jakości zamrożonego groszku zielonego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of temperature fluctuations on the level of quality changes of frozen green peas
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była weryfikacja hipotezy zerowej: poziomy badanych cech w czasie przechowywania groszku zielonego kształtowały się jako średnia arytmetyczna poziomów tych cech uzyskiwanych w warunkach skrajnych. Oznaczono zawartość barwników chlorofilowych i witaminy C, kwasowość czynną i ogólną, wyciek rozmrażalniczy, w groszku zielonym przechowywanym w temperaturze stałej: –18°C i –25°C, oraz zmiennej: –18°C/– –25°C, z 48 godzinnym cyklem zmiany. Weryfikacja hipotezy zerowej wykazała, że wartości badanych cech nie były równe wypadkowej poziomów uzyskiwanych w warunkach skrajnych i w przypadku większości badanych wyróżników jakości w znacznym stopniu odbiegały od założonych wartości hipotetycznych.
EN
The aim of the study was to verification of the null hypothesis: the levels the studied traits during storage of green peas developed as the arithmetic mean levels of these characteristics obtained under stress conditions. It specifies the content of chlorophyll pigments and vitamin C, and the total acidity of the active, leak thawing, green peas stored at a constant temperature –18°C and –25°C and variable –18°C/–25°C with a 48-hour cycle of changes. Verification of the null hypothesis showed that the values of the studied traits were not equal to the resultant levels obtained under stress conditions and for the most of the tested quality features significantly different from the assumed value of hypothetical.
Wydawca
-
Rocznik
Numer
Opis fizyczny
s.95-105,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Morska w Gdyni, Gdynia
Bibliografia
  • Jarczyk A., Bekas W., Szumańska L., Matuszewska U., 1986, Porównanie jakości malin i truskawek mrożonych dwutlenkiem węgla i owiewową, „Chłodnictwo”, nr , s. 9-12.
  • Klimczak J., Irzyniec Z., 1997, Wpływ temperatury na szybkość rozkładu witaminy C w blanszowanej kapuście brukselskiej podczas zamrażalniczego przechowywania, „Chłodnictwo’, nr 32, s. 37-40.
  • Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Irzyniec Z., 2010, Wrażliwość wiśni mrożonych na fluktuację temperatury składowania, „Chłodnictwo”, nr 5, s. 50-55.
  • Michałowski S. (red.), 1995, Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź.
  • Muñoz-Delgado J.A., 1978, Effects of freezing, storage and distribution on qualityand nutritive attributes of foods, in particular of fruit and vegetables, [w:] W.K. Downey (ed.), Quality and Nutrition, Appl. Sci. Publish. Ltd. Essex.
  • PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości witaminy C.
  • PN-A-75101/04:1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.
  • PN-A-75101/06:1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie pH metodą potencjometryczną.
  • PN-83/A-07005/Az7:1999. Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.
  • Palich P., Ocieczek A., 2003, Ocena poziomu zmian jakościowych w wyrobach makaronowych wywołanych fluktuacja temperatury, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 48, s. 135-141.
  • Pukszta T., 2009, Zmiany wartości odżywczej zamrożonych warzyw w czasie przechowywania, „Chłodnictwo”, nr 11, s. 44-46.
  • Pukszta T., Palich P., 2006, The effect of freezing conditions of leek storage on the level of thawing effluent, “Acta Agrophysica”, vol. 7, nr 1, s. 191-196.
  • Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych, Dz. U. 2003 nr 17, poz. 1733.
  • Sikorski Z.E. (red.), 2007, Chemia żywności, tom 1, WNT, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0f5aa51a-67a8-435d-9611-f39adf15b7f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.