PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 52 | 4 |
Tytuł artykułu

Fungal and fungus-like pathogens reducing decorative value of chosen leafy bushes in home-gardens in Krosno

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Patogeny grzybowe i grzybopodobne obniżające wartość dekoracyjną wybranych krzewów liściastych w ogrodach przydomowych Krosna
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Fungal diseases present a serious problem in reducing a decorative value of home garden leafy bushes. The aim of three‐year observations, on health condition, of selected leafy bushes in gardens was to determinate the cause of their increasing morbidity. It was found that barberry was infected with powdery mildew caused by Erysiphe berberidis. Phytophthora disease on rhododendron was caused by fungus‐like organism from the genus Phytophthora. Infected japonica rhododendrons showed the symptoms of powdery mildew caused by the fungus Erysiphe azalea. Spirea bushes were infected with bacteria Erwinia spp. especially in the periods with a high humidity. The symptoms of black spots caused by fungus Diplocarpon rosae were recorded on roses. Conditions of bushes were recorded with damage indicators. To high density of plants and draft deficiency in gardens showed to be the most important causes of bad plants’ condition. Differences occurred in three years period showed the necessity of chemical protection of Rhododendron japonica and Rosa spp. Observations showed the importance of proper selection of plant’s cultivar and species to grow them in good conditions.
PL
Trzyletnia obserwacja zdrowotności wybranych krzewów liściastych w ogrodach przydomowych miała na celu zidentyfikowanie przyczyn ich zwiększonej zachorowalności. Na berberysie wystąpił mączniak prawdziwy powodowany przez Erysiphe berberidis. Zgorzele na różanecznikach powodowane były przez organizmy grzybopodobne rodzaju Phytophthora. Na rododendronach japońskich były objawy mączniaka prawdziwego wywołanego przez grzyb Erysiphe azalea. Krzewom tawuły w okresach wyższej wilgotności zagrażały bakterie rodzaju Erwinia. Na różach pojawiły się objawy czarnej plamistości róży wywołanej przez grzyb Diplocarpon rosae. Porównania ubytku dekoracyjności dokonano za pomocą wskaźnika uwzględniającego stopień uszkodzenia liści, całej rośliny oraz jednogatunkowej grupy. Zbytnie zagęszczenie i słaby przewiew były najistotniejszymi przyczynami złego stanu roślin. Rododendron japonica i Rosa okazały się gatunkami wymagającymi ochrony chemicznej. Spirea japonica odmiana Goldmound charakteryzowała się dużą tolerancją na infekcje powodowane przez mikozy. Obserwacje wykazały, że istotnym warunkiem zdrowotności jest właściwy dobór gatunków i odmian roślin.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
52
Numer
4
Opis fizyczny
s.1027-1032,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków
autor
  • Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków
  • Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Al.29 Listopada 54, 31-425 Kraków
Bibliografia
  • Baumjohann D.P. 2008. Lekarz Ogrodowy. Muza SA, Warszawa, 7 ss.
  • Fiedorow Z., Weber Z. 1998. Choroby Roślin Uprawnych. Medix Plus, Poznań, 158 ss.
  • Heitz H. 1994. Róże w Ogrodzie. Oficyna Wydawnicza Delta W-Z, Warszawa, 49 ss.
  • Kosmala M. 2000. Pielęgnowanie Drzew i Krzewów Ozdobnych. PWRiL, Warszawa, 115 ss.
  • Łabanowski G., Wojdyła A. 2003. Ochrona Roślin Ozdobnych. Działkowiec, Warszawa: 108–109.
  • Orlikowski L., Trzewik A., Orlikowska T. 2008. Rola wody w rozprzestrzenianiu fytoftoroz. Szkółkarstwo 2, s. 57.
  • Prószyński S., Podgórska B. 1994. Poradnik Ochrony Roślin. Inst. Ochr. Roślin, Poznań: 38–39.
  • Szydło W. 2006. Szkółkarstwo Ozdobne. Agencja Promocji Zieleni Sp. z o.o., Warszawa, 90 ss.
  • Wiech K., Bednarek A., Grabowski M., Goszczyński W. 2001. Ochrona Roślin bez Chemii. Działkowiec, Warszawa, 117 ss.
  • Wiśniewska-Grzeszkiewicz H., Wojdyła A. 1997. Podatność odmian róż na czarną plamistość liści. Szkółkarstwo 3, s. 27.
  • Wojdyła A., Kamińska M., Łabanowski G., Orlikowski L. 2002. Ochrona Róż. Plantpress, Warszawa: 19–45.
  • Xue A., Davidson C. 1998. Components of partial resistance to black spot disease (Diplocarpon rosae Wolf) in garden roses. Hort Sci. 33 (1): 96–99.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0f444fe7-d3ef-42c8-8a97-76d57530c42f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.