PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 18 | 5 |
Tytuł artykułu

Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Olive oil in Mediterranean diet
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Oliwa z oliwek jako cenny olej roślinny jest znana i używana na całym świecie. Wyniki badań naukowych potwierdzają korzystne oddziaływanie oliwy i diety śródziemnomorskiej na zdrowie, szczególnie ludności zamieszkującej tereny położone nad Morzem Śródziemnym. Na podstawie dokonanego przeglądu literatury stwierdzono, że najwartościowsza oliwa z oliwek, extra virgin, zawiera wiele korzystnych składników odżywczych, takich jak: kwas oleinowy w składzie kwasów tłuszczowych, a także związki fenolowe, -sitosterol, -tokoferol, skwalen, które chronią człowieka przed chorobami cywilizacyjnymi. Produkcja i konsumpcja oliwy z oliwek jest największa w krajach basenu Morza Śródziemnego. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się zbilansowanym składem produktów spożywczych, obejmującym na pierwszym miejscu produkty zbożowe, a następnie owoce, warzywa i rośliny strączkowe. Głównym źródłem tłuszczu w tej diecie jest oliwa z oliwek. Tylko pełna dieta połączona z aktywnością fizyczną i piciem dużej ilości wody jest w stanie utrzymać organizm człowieka w odpowiedniej formie zdrowotnej.
EN
Olive oil is known as a valuable vegetable oil and, as such, used throughout the world. Scientific research results confirm the beneficial effect of olive oil and Mediterranean diet on health, especially on the health of people living in areas situated along the Mediterranean Sea. Based on the literature review, it was found that the most valuable olive oil, the extra virgin oil, contains many beneficial nutrients, such as: oleic acid, the one of fatty acids, as well as phenolic compounds, b-sitosterol, a-tocopherol, and squalene that protect people against lifestyle diseases. The highest production and consumption of olive oil is in the Mediterranean Basin countries. The Mediterranean diet is characterized by a balanced composition of food products and includes, in the first instance, cereal products, and, next, fruits, vegetables, and legumes. Olive oil is the main source of fat in this diet. Only a complete diet combined with physical activity and with drinking plenty of water is able to keep the human body in a proper state of health.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
18
Numer
5
Opis fizyczny
s.26-36,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
Bibliografia
  • [1] Bettino M., Ferreiro M. S.: Ageing and the Mediterranean diet, a review of the role of dietary fats. Public Health Nutr., 2004, 7, 953-958.
  • [2] Boskou D.: Olive oil: minor constituents and health. CRC Press. Boca Raton, 2009, pp. 1-4, 21-24, 45-52.
  • [3] Cichocka A.: Adaptacja diety śródziemnomorskiej do warunków polskich. Przem. Spoż., 2004, 3, 48-50.
  • [4] Cichocka A.: Grecka dieta śródziemnomorska w praktyce. Przem. Spoż., 2004, 1, 38-39.
  • [5] Codex Alimentarius FAO/WHO. Codex standard for olive oils and olive-pomace oils. Codex Stan 33-1981 (Rev.2-2003), pp. 1-9.
  • [6] Criado N. M., Romero P. M., Motilva J. M.: Effect of the technological and agronomical factors on pigment transfer during olive oil extraction. J. Agric. Food Chem., 2007, 55, 5681-5688.
  • [7] Duboisa V., Bretonb S., Lindera M., Fannia J., Parmentiera M.: Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2007, 109, 710-732.
  • [8] Esposito K., Marfella R., Ciotola M., Di Palo C., Giugliano F., Giugliano G., D'Armiento M., D'Andrea F., Giugliano D.: Effect of Mediterranean – style diet on endothelial dysfunction and markers of vascular inflammation in the metabolic syndrome: a randomized trial. JAMA, 2004, 292, 1490-1492.
  • [9] FDA: Food and Drug Administration - Allows Qualified health Claim to Decrease Risk Of Coronary Heart Disease. www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01129.htm. 2004
  • [10] Firestone D.: Olive oil in: Bailey’s industrial oil and fat products. ed. Shahidi F., John Wiley and Sons, Wiley-Interscience Public., 2005, 6, pp. 303-329.
  • [11] Fitό M., de la Torre R., Covas M.: Olive oil and oxidative stress. Mol. Nutr. Food Res., 2007, 51, 1215-1224
  • [12] Foster R., Williamson C.S., Lunn J.: Culinary oils and their health effects. Nutrition Bulletin, 2009, 34, 4-47.
  • [13] García-González D. L., Aparicio-Ruiz R., Aparicio R.: Virgin olive oil - Chemical implications on quality and health. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2008, 110, 602-607.
  • [14] Harwood J. L., Yaqoob P.: Nutritional and health aspects of olive oil. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2002, 104, 685-697.
  • [15] International Olive Council: Trade Standard Applying to Olive Oils and Olive pomace Oils; COI/T.15/NC no.3/ Rev.2; 24 November 2006.
  • [16] International Olive Council: World olive oil figures. Production. http://www.internationaloliveoil. org/estaticos/view/131-world-olive-oil-figures, November 2010.
  • [17] Itsiopoulos C., Hodge A., Kaimakamis M. : Can the Mediterranean diet prevent prostate cancer? Mol. Nutr. Food Res., 2009, 53, 227-239.
  • [18] Keys A.: Mediterranean diet and public health: personal reflections. Am. J. Clin. Nutr., 1995, 61, 1321S-1323S.
  • [19] Lairon D.: Intervention studies on Mediterranean diet and cardiovascular risk. Mol. Nutr. Food Res., 2007, 51, 1209-1214.
  • [20] Luchetti F.: Importance and future of olive oil in the world market – an introduction to olive oil, Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2002, 104, 559-564.
  • [21] Massaro M., Saoditti E., Carluccio M.A., De Caterina R.: Epidemiology of Olive Oil and Cardiovascular Disease in Olive Oil and Health., Ed. Quiles J.L., Ramirez-Tortosa C.M., Yaqoob P., CAB International London, 2006, pp. 152-168.
  • [22] Newmark H. L.: Squalene, olive oil, and cancer risk: a review and hypothesis. Cancer Epidem. Biomar., 1997, 6, 1101-1103.
  • [23] Perona J.S., Cañizares J., Montero E, Sánchez-Domínguez J., Catalá A., Ruiz-Gutiérrez V.: Virgin olive oil reduces blood pressure in hypertensive elderly subjects. Am. J. Clin. Nutr., 2004, 12, 11131121.
  • [24] Pérez-Jiménez F., Ruano J, Perez-Martinez P., Lopez-Segura F, Lopez-Miranda J.: The influence of olive oil on human health: not a question of fat alone. Mol. Nutr. Food Res., 2007, 51, 1199-1208.
  • [25] Psaltopoulou T., Naska A., Orfanos P., Trichopoulos D., Mountokalakis T., Trichopoulou A.: Olive oil, the Mediterranean diet and arterial blood pressure: the Greek European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC) study. Am. J. Clin. Nutr., 2004, 80, 1012-1018.
  • [26] Ramirez-Tortosa M.C., Granados S., Quiles J.L.: Chemical Composition, Types and Characteristics of Olive Oil. In: Olive Oil and Health. Ed. Quiles J.L., Ramirez-Tortosa C.M., Yaqoob P., CAB International London 2006, pp. 45-61.
  • [27] Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oraz w sprawie odpowiednich metod analizy. Dz. U. 248 z 5.9.1991, str. 1, zał. 1. Właściwości oliwy z oliwek, 9-10 (wersja skonsolidowana).
  • [28] Simopoulos A. P.: The traditional diet of Greece and cancer. Eur. J. Cancer Prev., 2004, 13, 219230.
  • [29] Schwartz B., Birk Y., Raz A., Madar Z.: Nutritional-pharmacological combination – a novel approach to reducing colon cancer incidence. Eur. J. Nutr., 2004, 43 (4), 221-229. [30] Szajdek A., Borowska J.: Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) Supl., 5-28.
  • [31] Trichopoulou A., Corella D., Martı´nez-Gonza´lez M.A., Soriguer F., Ordovas J.M.: The Mediterranean diet and cardiovascular epidemiology. Nutr. Rev., 2006, 64, (II)S13-S19.
  • [32] Visioli F., Caruso D., Grande S., Bosisio R., Villa M., Galli G., Sirtori C., Galli C.: Virgin olive oil study (VOLOS): vasoprotective potential of extra virgin olive oil in mildly dyslipidemic patients. Eur. J. Nutr., 2005, 44, 121-127.
  • [33] Visioli F., Grande S., Bogani P., Galli C.: Antioxidant Properties of Olive Oil Phenolics. In: Olive Oil and Health. Ed. Quiles J.L., Ramirez-Tortosa C.M.,Yaqoob P., CAB International, London 2006, pp. 109-118.
  • [34] Wahzburg U., Kratz M., Cullen P.: Mediterranean diet, olive oil and health. Eur. J.Sci. Technol., 2002, 104, 698-705.
  • [35] Weinbrenner T., Fitó M., de la Torre R., Guillermo T. Saez G. T., Rijken P., Tormos C., Coolen S., Albaladejo M. F., Abanades, S. Schroder H., Marrugat J., Covas M. I.: Olive oil high in phenolic compounds modulate oxidative/antioxidative status in men. Eur. J. Nutr., 2004, 134, 2314-2321. [36] Willett W.C., Sacks F., Trichopoulou A., Drescher G., Ferro-Luzzi A., Helsing E., Trichopoulos D.: Mediterranean diet pyramid: a cultural model for healthy eating. Am. J. Clin. Nutr., 1995, 61, 1402S-1406S.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0e4d8af4-73c0-41be-95dc-b02a59981603
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.