PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 57 | 05 |
Tytuł artykułu

Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym. Cz.V. Przepływ masy i rozkład temperatury w ekstruderze dwuślimakowym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Extrusion - cooking in agri-food industry. Part 5. mass flow and heat exchange in the twin screw extrusion-cooker
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wydawca
-
Rocznik
Tom
57
Numer
05
Opis fizyczny
s.28-31,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Inżynierii Procesowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor
  • Katedra Inżynierii Procesowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
Bibliografia
  • Dekker J.: Verbesserte Schneckenkonstruction fur das Extrudieren von Polypropylen. Kunststoffe. 66, 1976.
  • Griffith R. M.: Fully developed flow in screw extruders, theoretical and experimental. Ind. Eng. Chem. Fundam. 2,1962.
  • Lindt T. J.: A dynamic melting model for a single screw extruder. Polym. Eng. Sci. 16, 1976.
  • Maddock В. H.: A visual analysis of flow and mixing in extruder screws. SPE J. 15, 1959.
  • Martelli F. В.: Twin-Screw Extruders. Van Nostrand-Reinhold, New York, 1983.
  • Pearson J. R. A.: Mechanical Principles of Polymer melt Processing. Trans. Soc. Rheol. 13, 1966.
  • Shapiro J.: Melting in plasticating extruders. PhD Thesis. Cambridge University, 1973.
  • Tadmor Z., Klein I.: Engineering principles of pacification extrusion. Van Nostrand Reinhold, New York, 1970.
  • van Zuilichem: Extrusion Cooking. Craft or Science? Ph.D. thesis, Wageningen University, Netherlands, 1992.
  • van Zuilichem D. J., Alblas В., Reinders P. M., Stolp W.: A comparative study of the operational characteristics of single and twin screw extruders. Thermal Processing and Quality of Foods. Elsevier Applied Science Publisher,. London, 1983.
  • van Zuilichem D. J., Janssen L. P. В. M.: Reology vol. 3. Plenum Press, New York and London, 1980.
  • van Zuilichem D. J., Tempel W. J., Stolp W., van't Riet К.: Production of high-bolied sugar confectionery by extrusion-cooking of sucrose: liquil glucose mixtures. J. Food Eng. 4, 1985.
  • Varmeulen J., Scargo P. G., Beek W.: The melting of a crystalline polimer in a screw extruder. Chem. Eng. Sci. 46, 1971.
  • Yacu W. A.: Modelling of a two-screw co-rotating extruder. Thermal Processing and Quality of Foods. Elsevier Applied Science Publishers, London, 1983.
  • Yankov V. I.: Hydrodynamics and heat transfer of apparatus for continuous high speed production of polymer solutions. Heat Transfer Soviet Res. 10, 1978.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0e1a14bc-3d2c-4ec5-b081-e8870d9fa9de
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.