PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 68 | 4 |
Tytuł artykułu

Nutritional value of daily food rations of overweight and normal weight pregnant women

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. Adequate nutrition and nutritional status during pregnancy are essential for mother’s health and foetus development. Due to increased demands, pregnant women are vulnerable to inadequate nutritional status and paradoxically it may also affect overweight women. Objective. The aim of the study was to evaluate energy and nutrients intake in the group of pregnant women in relation to nutritional standards and pre-pregnancy BMI. Material and methods. The study included 90 women, during the third trimester of pregnancy, recruited from Warsaw antenatal classes. The anthropometric data gathered in the research were used to calculate BMI value before pregnancy. Pre-pregnancy BMI was categorised as: normal weight (BMI=18.5-24.9 kg/m2, n=47) and overweight (BMI ≥25.0 kg/m2, n=43). The assessment of women’s nutrition was based on 3-days dietary record. Due to heterogeneous variances, differences between groups were assessed using Mann Whitney U test, p<0.05 was considered as significant. Results. The mean intake of energy, protein, fat and carbohydrates in the overweight women were significantly higher than in healthy weight women (p<0.05). Most of the healthy weight women did not reach EAR standard for vitamin D (79.5%), whereas in overweight group it was 41.3%. Conclusions. Despite the fact that intakes of energy and all nutrients were higher in overweight women than in normal weight ones, we observed that women in both groups had risk of insufficient supply of energy, iodine, potassium and vitamin D. For this reason, accurate nutritional assessment should be an integral part of obstetric care.
PL
Wprowadzenie. Odpowiedni sposób żywienia i stan odżywienia kobiet w okresie ciąży ma kluczowe znaczenie dla zdrowia matki i prawidłowego rozwoju płodu. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na określone składniki odżywcze, u kobiet ciężarnych istnieje większe ryzyko niedoborów pokarmowych. Paradoksalnie problem ten może dotyczyć również kobiet z nadmiarem masy ciała. Cel. Celem badania była ocena spożycia energii i składników odżywczych w grupie kobiet ciężarnych z prawidłową i nadmierną masa ciała, w odniesieniu do norm żywienia. Materiał i metody. Do badania włączono 90 kobiet w 3 trymestrze ciąży. Uzyskane dane antropometryczne wykorzystano do wyliczenia przed ciążowego wskaźnika masy ciała (BMI). Wartości wskaźnika BMI w przedziale 18.5-24.9 kg/m2 zaklasyfikowano jako prawidłowe (n=47), a BMI ≥25,0 kg/m2 jako zwiększone – kobiety z nadmiarem masy ciała (n=43). Oceny sposobu żywienia dokonano na podstawie 3-dniowego bieżącego notowania spożywanych posiłków i potraw. Ze względu na niejednorodność wariancji, do porównania grup wykorzystano nieparametryczny test U-Manna Whitneya, za poziom istotności statystycznej przyjęto p<0.05. Wyniki. Wartość energetyczna oraz zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów była znacząco wyższa w grupie kobiet z nadmiarem masy ciała (p<0.05). Ryzyko niewystarczającego spożycia witaminy D zaobserwowano u 79.5% kobiet z prawidłową masą ciała i 41.3% kobiet z nadmiarem masy ciała. Wnioski. Pomimo tego, że w całodziennych racjach pokarmowych w grupie kobiet z nadmiarem masy ciała spożycie energii i składników odżywczych było wyższe w porównaniu z kobietami o prawidłowym stanie odżywienia, u kobiet z obu grup występowało ryzyko niedoboru energii, jodu, potasu i witaminy D. Z tego powodu ocena sposobu żywienia kobiet ciężarnych powinna być integralnym elementem opieki położniczej.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
68
Numer
4
Opis fizyczny
p.375-379,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Science, Warsaw Medical University, Erazma Ciolka str.27, 01-445 Warsaw, Poland
  • Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Science, Warsaw Medical University, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Nutrition, Institute of Mother and Child, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Science, Warsaw Medical University, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Bodnar L.M., Parrott M.S.: Intervention strategies: to improve outcome in obese pregnancies: micronutrients and dietary supplementations. In: Gillman MW, Poston L, editors. Maternal obesity. Cambridge: Cambridge University Press;2012:199–207.
  • 2. Borkowski W, Mielniczuk H.: Poród przedwczesny a przyrosty masy ciała w ciąży w połączeniu z masą ciała przed ciążą. [Preterm delivery in relation to combined pregnancy weight gain and prepregnancy body mass]. Epid Rev. 2007; 61:577-584 (in Polish).
  • 3. Coimbra T.M., Francescato H.D.C., Balbi A.P.C., Marin E.C.S., Costa R.S.: Renal development and blood pressure in offspring from dams submitted to high‐sodium intake during pregnancy and lactation. Int. J. Nephrol. 2012;919128.
  • 4. Darnton-Hill I., Mkparu U.C.: Micronutrients in pregnancy in low- and middle-income countries. Nutrients 2015;7 (3):1744-1768.
  • 5. De Jersey S.J., Nicholson J.M., Callaway L.K., Daniels L.A.: An observational study of nutrition and physical activity behaviours, knowledge and advice in pregnancy. BMC Pregnancy Childbirth 2013;13:115.
  • 6. Hales C.N., Barker D.J.: The thrifty phenotype hypothesis. Br Med Bull 2001;60:5-20.
  • 7. Hanley B., Dijane J., Fewtrell M., Grynberg A., Hummel S., Junien C., Koletzko B., Lewis S., Renz H., Symonds M., Gros M., Harthoorn L., Mace K., Samuels F., van Der Beek E.M.: Metabolic imprinting, programming and epigenetics - a review of present priorities and future opportunities. Br J Nutr 2010;104 Suppl 1:1–25.
  • 8. Innis S.M.: Metabolic programming of long-term outcomes due to fatty acid nutrition in early life. Matern Child Nutr 2011;7 Suppl 2:112–123.
  • 9. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiejnowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia Warszawa, 2012.
  • 10. Koletzko B., Brands B., Poston L., Demmelmair H.: Early nutrition programming of long-term health. In: Symposium on “Metabolic flexibility in animal and human nutrition” Session I: early nutrition programming, life performance and cognitive function. Proc Nutr Soc 2012; 71(3):371-378.
  • 11. Kovacs C.S.: Calcium metabolism during pregnancy and lactation. NCBI Bookshelf. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279173/
  • 12. Langley-Evans D.C., McMullen S.: Developmental origins of adult disease. Med Princ Pract 2010;19(2):87-98.
  • 13. Lee E.S., Talegawkar S.A., Merialdi M., Caulifield L.E.: Dietary intakes of women during pregnancy in low– and middle– income countries. Public Health Nutr 2012;16 (8):1340-1353.
  • 14. Martin-Gronert M.S., Ozanne S.E.: Mechanisms linking suboptimal early nutrition and increased risk of type 2 diabetes and obesity. J Nutr 2010;140(3):662–666.
  • 15. McIntyre H.D., Gibbons K.S., Flenady V.J., Flenady V.J. Callaway L.K.: Overweight and obesity in Australian mothers: epidemic or endemic? Med J Aust 2012;196(3):184-188.
  • 16. Poston L., Harthoorn L.F., Van der Beek E.M.: Obesity in pregnancy: implications for the mother and lifelong health of the child. A consensus statement. Pediatr Res 2011;69 (2):175–180.
  • 17. Schumann N., Brisden H., Lobstein T.: A review of national health policies and professional guidelines on maternal obesity and weight gain in pregnancy. Clinical Obes 2014;4(4):197-208.
  • 18. Sen S., Iyer C., Meydani S.N.: Obesity during pregnancy alters maternal oxidant balance and micronutrient status. J Perinatol 2014;34(2):105-111.
  • 19. Soma-Pillay P., Nelson-Piercy C., Tolppanen H., Nelson-Piercy C., Heli T., Mebazaa A.: Physiological changes in pregnancy. Cardiovasc J Afr 2016;27(2):89-94.
  • 20. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album of Photographs of Food Products and Dishes. National Food and Nutrition Institute, Warsaw 2011 (in Polish).
  • 21. Vickers M.H.: Developmental programming of the metabolic syndrome-critical windows for intervention. World J Diabetes 2011;2(9):137–148.
  • 22. Wajszczyk B., Chwojnowska Z., Chabros E., Nasiadko D., Rybaczuk M.: Instrukcja programu Dieta 5.0 do planowania i bieżącej oceny żywienia indywidualnego. IŻŻ, Warszawa 2011.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0e0b45d8-5e8a-46a7-9794-502884de647a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.